Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

ČT prezradila, čo má pripravené na Vianoce a Silvester. Počas sviatkov budú hrať prím slovenské rozprávky

05.11.2023 00:00
Kľúč svätého Petra Foto:
Vianočná rozprávka Kľúč svätého Petra režiséra Karla Janáka bude mať premiéru na Štedrý večer.
debata (1)

Počas sviatkov v závere tohto roka si diváci v ponuke Českej televízie nájdu filmovú klasiku aj rozprávkové premiéry, a to hneď niekoľko. Štedrovečernou rozprávkou bude Kľúč svätého Petra od režiséra Karla Janáka a na prvý sviatok vianočný budú mať premiéru Tri zlaté dukáty režisérky Mariany Čengel Solčanskej.

Poslednými hodinami roka počas silvestrovskej noci budú divákov sprevádzať Adéla Gondíková a Richard Genzer v programe, ktorý pripomenie to najlepšie zo zábavnej tvorby uplynulých siedmich desaťročí vo vysielaní ČT. Prvým filmom na Nový rok bude Vianočný príbeh od režisérky Ireny Pavláskovej.

pečie celé slovensko, Čítajte aj RTVS s prekvapujúcou správou: Expresne rýchlo potvrdzuje návrat divákmi zbožňovanej šou

„Rok 2023 pomaly, ale isto, mieri do pomyselnej cieľovej rovinky. Máme pred sebou čas Vianoc, ktorý bezpochyby patrí medzi obdobia plné očakávaní, radosti, ale tiež stretávaní sa s tými, ktorých máme radi a ktorí majú radi nás. Verím, že jedným z vítaných spoločníkov je aj Česká televízia so svojou vianočnou programovou ponukou. Vianoce sú spojené s tradíciami. Jednou z tých najmilších je každoročná premiéra štedrovečernej rozprávky. O tom, že dobro zvíťazí nad zlom, niet pochýb. A o tom, že nepôjde o jediný rozprávkový príbeh, nie je potrebné tiež hovoriť. Rozprávky na obrazovky ČT počas vianočných sviatkov proste patria a ani tento rok tomu nebude inak,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Jan Souček.

Sviatočná ponuka Českej televízie bude pestrá:
Video
Sviatočná ponuka Českej televízie bude pestrá.

Na Štedrý večer nová rozprávka

Na Štedrý večer má Česká televízia tradíciu premiér nových rozprávok. Režisérom v poradí už tridsiatej prvej, ktorú si tento rok nájdu diváci pod stromčekom, je Karel Janák. V počte rozprávok je Česku rekordmanom. Za posledných šestnásť rokov ich nakrútil rovných desať. K štyrom z nich, vrátane tej tohtoročnej, napísal scenár Petr Hudský.

Kľúč svätého Petra Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Vianočná rozprávka Kľúč svätého Petra režiséra...

Tvorcovia jej príbeh umiestnili na hrad Zvíkov, zámok Sychrov a do pamiatkovej rezervácie v Slavoniciach. Do hlavných úloh vybrali Filipa Březinu, Bereniku Kohoutovú, Sáru Korbelovú, Sabinu Remundovú, Davida Novotného, Lukáša Příkazkého či Petra Nárožného.

„Príbeh od všetkých postáv vyžaduje, aby sa správali inak, než im predurčuje ich prirodzenosť. Svätý Peter musí otvárať nebeskú bránu pakľúčom, hlavný hrdina spieva ľuďom o tom, ako majú byť poctiví a slušní a nesmú kradnúť, lenže sám sa zhodou okolností dá dohromady so zlodejom a podvodníčkou. Vodník je zase romantik, ktorý nikoho neutopí a pre lásku je ochotný opustiť svoje podvodné kráľovstvo,“ približuje režisér Karel Janák.

Pozrite si upútavku novej vianočnej rozprávky Kľúč svätého Petra:
Video

Premiéra slovenskej rozprávky

Na prvý sviatok vianočný uvedie ČT slovensko-českú koprodukčnú rozprávku Tri zlaté dukáty. Vysielať ju bude duálne, diváci si ju budú môcť pustiť s českým dabingom alebo v origináli v slovenskom jazyku. Režisérka Mariana Čengel Solčanská do rozprávania o krásnej zámockej slečne Júlii, ktorá zakliata blúdi stáročiami, obsadila Katarínu Krajčovičovú, Ladislava Bédiho, Mariána Labudu ml., Zuzanu Norisovú, Michala Isteníka či Jitku Čvančarovú.

„Júlia prichádza z obdobia feudalizmu, keď všetka pôda patrila šľachte a panovník bol bohom pomazaný absolutistický vládca. A stretne sa s mládencom, ktorý sa narodil dávno po zrušení nevoľníctva a využíva vymoženosti priemyslovej revolúcie. A to je zábavné stretnutie. Folklórnosťou majú Tri zlaté dukáty najbližšie k Perinbabe a humorom k Popoluške,“ upresňuje režisérka.

Tri zlaté dukáty Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Nová vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty...

Návrat úspešného Krakonošovho tajomstva

Na druhý sviatok vianočný sa vráti na obrazovku ČT Krakonošovo tajomstvo slovenského režiséra Petra Bebjaka. Rozprávku, ktorá vznikla v koprodukcii s TV JOJ, videlo v minuloročnej premiére 3,75 milióna divákov a stala sa tak historicky druhou najsledovanejšou sviatočnou rozprávkou v rámci všetkých českých televízií.

Rozprávky a filmy vo vianočnom vysielaní Českej televízie doplnia aj obľúbené klasiky, ako sú Tri oriešky pre Popolušku, Šialene smutná princezná, Anjel pána, Tajomstvo starej bambitky, Pelíšky, Na samote u lesa a mnoho ďalších.

Kultové Pelíšky režiséra Jana Hřebejka boli... Foto: ČT
Pelíšky Kultové Pelíšky režiséra Jana Hřebejka boli natočené v roku 1999.

Posledný deň tohto roka, ktorý je zároveň už 70. rokom vysielania Českej televízie, resp. Československej televízie, bude patriť tomu najlepšiemu zo zábavnej tvorby uplynulých siedmich desaťročí v programe nazvanom Silvester – stále nás to baví. Chýbať nebudú ani špeciálne vydania obľúbených relácií Všechnopárty a Zázraky prírody či záznamy koncertov veľkých popových hviezd.

Na Nový rok bude režisérka a spoluscenáristka Irena Pavlásková rozprávať Vianočný príbeh, do ktorého obsadila Jiřinu Bohdalovú, Pierra Richarda, Karla Rodena, Jiřího Lábusa, Oldřicha Kaisera a ďalších známych hercov. „Vianočný príbeh je film nabitý udalosťami má zaujímavých hrdinov. Príbeh pravdivo a s nadsádzkou v zábavnej forme odráža celú škálu vianočných emócií. Scenár sme písali skoro dva roky a spočiatku sme nepísali roly priamo na telo, hoci sa mi v hlave hrdinovia už premietali,“ vysvetľuje režisérka.

Oldřich Kaiser, Marie Malková a Pavla Beretová... Foto: ČT
Vianočný príbeh Oldřich Kaiser, Marie Malková a Pavla Beretová v komédii Vianočný príbeh režisérky Ireny Pavláskovej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Vianoce 2023