Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvý duel Korčoka s Pellegrinim pred druhým kolom volieb: Kto sa stal víťazom debaty podľa divákov?

Pozrite si výsledky bleskového prieskumu agentúry SANEP.

29.03.2024 19:30
korčok, pellegrini Foto:
Prezidentská debata Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho v RTVS.
debata (59)

Kandidáti na prezidenta Slovenskej republiky – Ivan Korčok a Peter Pellegrini – sa vo štvrtok 28. marca stretli v prvom predvolebnom dueli pred druhým kolom prezidentských volieb. Diskusiu priniesla spravodajská televízia RTVS :24 a Rádio Slovensko, moderátorkou relácie bola Karolína Lacová.

Korčok a Pellegrini pred diskusiou v RTVS
Video

Kto vyšiel ako víťaz debaty?

Prvý duel pred 2. kolom prezidentských volieb bol výrazne dynamickejší ako pred prvým kolom volieb. Bolo evidentné, že kampaň nabrala na obrátkach a prezidentskí kandidáti sa voči sebe silno vymedzili. Kým Korčok kritizoval svojho súpera za väzby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebovania zahraničiu. Kandidáti sa zároveň snažili mobilizovať váhajúcich voličov a osloviť voličov neúspešných kandidátov, ktorí sa do druhého kola nedostali.

Duel Korčok – Pellegrini v RTVS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Prezidentská debata Ivana Korčoka a Petra...

Podľa bleskového prieskumu agentúry SANEP pre televíziu ta3 boli ich výkony vyrovnané, no podľa divákov a poslucháčov z duelu ako celkový víťaz vyšiel s miernym náskokom Peter Pellegrini, ktorého uviedlo 37,3 % ľudí ako víťaza debaty. Za Ivana Korčoka hlasovalo 36,5 % respondentov. Za jednoznačného víťaza nedokázalo ani jedného kandidáta označiť 10,4 % ľudí a 15,8 % opýtaných nevedelo na túto otázku odpovedať.

Foto: SANEP
SANEP vitaz

Kto lepšie argumentoval?

Respondenti hodnotili aj to, ktorý z prezidentských kandidátov bol počas debaty v lepšej kondícii, bol presvedčivejší a lepšie argumentoval. Aj tu boli výkony kandidátov vyrovnané, no ľudia uviedli, že Ivan Korčok bol v mierne lepšej kondícii a lepšie argumentoval.

Ohodnotilo ho takto 37,6 % opýtaných, Pellegriniho označilo 37,1 %. Každý siedmy respondent potom uviedol, že obaja prezidentskí kandidáti predviedli rovnaké výkony a takmer 12 % ľudí nemalo v tejto otázke jasne vyhranený názor.

Foto: SANEP
SANEP kondicia

Kto bol dôveryhodnejší?

Prieskum sa ďalej zameral na to, ktorý z oboch diskutujúcich prezidentských kandidátov bol podľa ľudí dôveryhodnejší. U respondentov viac prevažoval Pellegrini, ktorého za dôveryhodnejšieho označilo 34,9 %, zatiaľ čo Korčoka hodnotilo ako dôveryhodnejšieho 33,1 % opýtaných.

Foto: SANEP
SANEP doveryhodnejsi

Exkluzívny bleskový internetový prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu TA3 sa uskutočnil v dňoch 28. – 29. marca 2024 na vybranej skupine 1 150 opýtaných, ktorí predstavujú vzorku obyvateľov SR vo veku 18+ rokov a ktorí uviedli, že 28. 3. 2024 sledovali alebo počúvali duel s Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom, ktorý vysielala RTVS :24 a Rádio Slovensko (alebo duel následne sledovali či počúvali na internete či sociálnych sieťach).

Moderátorka Lenka Šóošová vstáva kvôli práci ráno o tretej. Ako dokáže nepravidelný režim zladiť s rodinnými povinnosťami? Čítajte aj Kto sú top influencerky na Slovensku? Exkluzívny prieskum odhaľuje najvplyvnejšie ženy na sociálnych sieťach

Ďalšie predvolebné debaty prinesú televízie po veľkonočných sviatkoch. TV Markíza chystá diskusiu Korčoka a Pellegriniho v utorok 2. apríla o 20:30 hod. Vysielať ju bude naživo z Primaciálneho paláca, moderátorom bude Michal Kovačič.

RTVS prinesie finálový duel prezidentských kandidátov v stredu, 3. apríla o 20:10 hod. na Jednotke a v Rádiu Slovensko. Diskusiu budú moderovať Marta Jančkárová a Marek Makara.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #RTVS #prezidentské voľby 2024 #SANEP