Kulinárium slovenských potravín – aj tak by sa dala nazvať nová gastronomická relácia Veľkou lyžicou. RTVS v nej divákom postupne predstaví cestu jednotlivých ingrediencií na Slovensko, ich lokálne pestovanie, zaujímavosti a unikátne recepty, ktoré oživia každú domácnosť.
Čítajte aj Markíza s veľkým seriálovým prekvapením: Do vysielania mieri niečo špeciálne a to poriadne skoroReláciou budú divákov každú nedeľu sprevádzať Peter „Šarkan“ Novák a Octavia McKenzie. Medzi hosťami sa predstavia etablovaní kuchári ako napríklad Dano Hrivňák, Gabo Kocák, či Tomáš Lysý, známe osobnosti so vzťahom ku gastronómii ako napríklad Martin „Pyco“ Rausch, Martin Nikodým, či Naty Žúreková a mnohí ďalší. Prvú epizódu novej relácie uvidia diváci už v nedeľu 4. februára podvečer na Jednotke.
„Veľkou lyžicou je gastronomická zábavno-vzdelávacia relácia, ktorá v každej epizóde predstaví jednu potravinovú ingredienciu, či jedlo, ktoré všetci dobre poznajú, ale z nového pohľadu s množstvom zaujímavostí a originálnych inšpirácií. V prvej sérii sa tak diváci dozvedia všetko o cibuli, cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier, a mnohých ďalších surovinách, ale navštívia aj tradičnú slovenskú zabíjačku,“ priblížil PR manažér RTVS Filip Púchovský.
Nová dvojica moderátorov
Reláciou budú divákov sprevádzať dvaja moderátori a prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie. Kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí ako so surovinou správne a v receptoch aj originálne pracovať, Octavia navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú.
Peter „Šarkan“ Novák sa v novej relácii zapája aj do varenia. „Jedlo milujem aj na tanieri, ale baví ma aj celá tá cesta k nemu od záhrady po jeho prípravu. Varím veľmi rád, ale ešte radšej ochutnávam a užívam si dobrodružstvo a atmosféru s ľuďmi, pre ktorých je jedlo vášeň a stred vesmíru. Verím, že si diváci oddýchnu pri pokojnom tempe nášho putovania Slovenskom za dobrým jedlom, surovinami, výnimočnými ľuďmi, ale že sa aj, rovnako ako my, mnoho nového dozvedia a naučia,“ hovorí Šarkan.
Octavia McKenzie je dizajnérka z Južnej Afriky, ktorá sa mnohokrát zúčastnila televíznych súťaží vo varení. „Veľmi sa mi páči koncept tejto relácie. Myslím si, že pre ľudí je, zvlášť v dnešnej dobe, dôležité dozvedieť sa, odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré denne konzumujú, ako sa čo na Slovensku pestuje alebo chová. Osobne ma očarili aj príbehy ľudí, ktorých počas natáčania stretávame. Neverila by som, že je na Slovensku toľko ľudí, ktorí venujú svoje srdce farmárčeniu, dokonca je medzi nimi veľa mladých ľudí,“ približuje Octavia.
„Okrem toho je to pre mňa výborná príležitosť cestovať po celom Slovensku a spoznať nové miesta, zlepšiť si slovenčinu a naučiť sa mnoho zaujímavých vecí o slovenských tradíciách. Moja úloha je skôr prieskumnícka, necítim sa ako moderátorka, som sama sebou,“ dodáva Octavia, ktorá počas návštev na farmách u lokálnych pestovateľov či chovateľov predstaví divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet.