Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ochromujúci štrajk scenáristov v USA sa skončil: Kedy sa reštartuje nakrúcanie seriálov?

Najväčšia továreň na zábavu bola ochromená viac ako 5 mesiacov. Kedy je šanca na reálny reštart?

02.10.2023 06:00
hollywood, štrajk, štrajk scenáristov, Foto: ,
Americkí televízni a filmoví scenáristi sa v utorok dohodli na ukončení štrajku, ktorý trval takmer päť mesiacov a ochromil Hollywood. Ukončeniu štrajku predchádzalo dosiahnutie platovej dohody s hollywoodskymi filmovými štúdiami.
debata

Len pred pár dňami sa podarilo uzavrieť medzi štúdiami a štrajkujúcimi scenáristami nová dohoda, na základe ktorej uzavreli niekoľkomesačný štrajk. Ten sa začal tesne pred koncom televíznej sezóny 2022/2023. V apríli, keď už všetky aktuálne sezóny seriálov boli hotové to neovplyvnilo a dovysielali sa bez prestávky. Problém nastal so sezónou 2023/2024, ktorá mala odštartovať v septembri.

Keďže scenáristi cez leto nepísali nové príbehy, nemohlo sa rozbehnúť nakrúcanie, aby sa v septembri mohli vrátiť obľúbené seriálové hity na obrazovky. Najviac to ochromilo klasické lineárne televízie, ktoré sú závislé od pravidelnej produkcie. Streamovacie služby nateraz plnohodnotne vykrývajú výpadok produkcie, pretože majú nakrútené tituly s dostatočným predstihom.

Škody sú obrovské, päťmesačný štrajk scenáristov, ku ktorým sa pridala aj herecká asociácia absolútne paralyzovala najväčšiu továreň na zábavu na svete. Dá sa predpokladať, že finančné straty štúdií sa šplhajú do desiatok miliárd dolárov.

Avšak zrodila sa dohoda a scenáristi sa vracajú do práce, aby dobehli zameškané a pokúsili sa zachrániť túto televíznu sezónu. Už teraz je jasné, že do konca roka sa diváci nedočkajú návratu svojich obľúbených seriálov. Samotný reštart celej produkcie trvá minimálne osem až desať týždňov, následne sa musí nakrútiť zopár prvých epizód, ktoré smerujú do postprodukcie, až potom sú pripravené do vysielania. Ak by všetko šlo dobre, prvé epizódy by boli pripravené niekedy v decembri. V tom čase však americké televízie nevysielajú premiéry a naplno nabiehajú na vianočný program.

Plnohodnotný návrat seriálov sa očakáva až začiatok roka 2024. Bez tak je bude táto televízna sezóna absolútne zdecimovaná, keďže pripravované série budú výrazne skrátené a kreatívne poddimenzované, na čo v konečnom dôsledku doplatia diváci, ktorí prídu o požadovanú kvalitu.

Dobrou správou je, že scenáristi sa vracajú do svojich kancelárií. Už v pondelok sa naplno myšlienkovo zahĺbia do nových príbehov a začnú chrliť scenáre pre nové série najväčších hitov. Medzi prvými seriálmi, na ktorých sa začne pracovať sú tituly, ktoré dobre poznajú aj Slováci. Prví štastlivci, ktorí majú šancu na pomerne skorý návrat je 911, Grey's Anatomy (Klinika Grace), Myšlienky vraha, alebo obľúbené animáky na čele so Simpsonovcami.

V priebehu tohto týždňa sa reštartuje kreatívna výroba napríklad pre NCIS, Duchov, horúceho hitu Fire Country, Mladého Sheldona, série FBI, Zákona a poriadku, Upratovačky. V priebehu pár dní respektíve týždňov sa má naštartovať písanie pre celý americký zábavný priemysel. Napríklad pre HBO je absolútna priorita vrátiť do hry The Last of Us alebo Euphoriu.

Zhruba 11 500 členov zväzu scenáristov vstúpilo do štrajku 2. mája, pretože ani po šiestich týždňoch nenašli spoločnú reč so zástupcami filmových štúdií a streamovacích platforiem združených v AMPTP ohľadom odmien a ďalších otázok, ako obmedzenie používania umelej inteligencie.

Okrem scenáristov štrajkujú od júla aj členovia hereckej asociácie SAG, pretože sa nedohodli so štúdiami na novej trojročnej zmluve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízna sezóna 2023/2024 #štrajk scenáristov