Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízie budú programy označovať po novom. Pribudnú informácie o škodlivom obsahu

Súčasťou jednotného systému označovania budú aj tzv. deskriptory.

16.03.2023 12:30
televízia, sledovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
lets dance, let´s dance, Čítajte aj Markíza musí zvládnuť šok v zákulisí Let's Dance: Nečakaný odchod veľkej hviezdy

Televízne programy sa budú označovať aj s použitím tzv. deskriptorov, ktoré vizuálnou alebo zvukovou formou upozorňujú diváka o vhodnosti alebo nevhodnosti programu pre deti a mladistvých. Vyplýva to z predbežnej informácie, ktorou Ministerstvo kultúry SR avizuje aktualizáciu vyhlášky o jednotnom systéme označovania audiovizuálneho obsahu a spôsobe jeho uplatňovania.

Návrh vyhlášky vychádza z platného zákona o mediálnych službách. „Cieľom vyhlášky je definovať kritériá klasifikácie označovaných komunikátov, ustanoviť spôsob označenia z hľadiska vekovej vhodnosti, ako aj vo vzťahu k jednotlivým typom potenciálne škodlivého obsahu a tiež ustanoviť podrobnosti o uplatňovaní povinností osobami povinnými uplatniť jednotný systém označovania,“ uvádza rezort.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Koľko slovenských televízií vznikne? Markíza avizuje novinku: Ako je na tom Jojka?

Aktuálne platný jednotný systém označovania obsahuje klasifikáciu obsahov len z hľadiska vekovej vhodnosti. Televízne programy sa označujú číselnými piktogramami v krúžku v pravom hornom rohu obrazovky. Červené označujú nevhodnosť programu pre danú vekovú skupinu, zelené naopak vhodnosť. Programy označené ako nevhodné pre mladistvých do 15 rokov môžu televízie vysielať od 20:00 do 6:00, programy označené ako nevhodné do 18 rokov od 22:00 do 6:00.

Foto: MK SR
piktogram

Lepšia ochrana detí pred nevhodným audiovizuálnym obsahom prostredníctvom nie je novou témou. Aj v ďalších krajinách Európskej únie takéto označovanie vhodnosti programov existuje, má však rôznu vizuálnu podobu a v mnohých štátoch nie je pre vysielateľov povinné.

Česká televízia pridala pred tromi rokmi k piktogramom aj označenie pomocou obrazových symbolov. Upozorňuje na päť typov potenciálne nevhodného obsahu: vulgárny jazyk, drogy a alkohol, strach, násilie a sex. Označenie uľahčuje rodičom orientáciu v televíznej ponuke a poskytuje im jednoduchú formu informácie o programe, aby sa mohli ľahšie rozhodnúť, či je pre ich deti vhodný alebo nie.

Piktogramy označujúce obsah relácií v Českej... Foto: ČT
Piktogramy Piktogramy označujúce obsah relácií v Českej televízii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #piktogram