Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nemocnica je už rok ťahákom JOJky. Ako sa jej doposiaľ darilo? Kde mala svoje maximum?

Seriálový hit sa po letnej prestávke opäť vráti na obrazovku.

11.06.2022 06:00
Nemocnica Foto:
Nové epizódy seriálu uvedie Jojka už na jeseň!
debata

Nemocnicu uviedla na obrazovky televízia Joj pred necelým rokom, v utorok 24. augusta. Netradičný termín na odštartovanie seriálovej novinky – ešte pred začiatkom jesennej sezóny – si zvolila s cieľom vytvoriť divácky návyk ešte pred nástupom noviniek konkurencie. A tento ťah jej vyšiel.

Už s prvými časťami pritiahla k obrazovkám viac ako pol milióna divákov, ktorých si udržala aj pri ďalších. A s pribúdajúcimi epizódami záujem divákov neklesal. Seriál sa stal lídrom utorkových a štvrtkových večerov, kedy konkurencii nedával žiadnu šancu. Vzdorovať mu nedokázali ani dovtedy úspešné Sestričky či Horná Dolná, a neskôr ani Svadby na prvý pohľad alebo šou 2 na 1.

slovania, tomáš maštalír, Čítajte aj Úspech Jojky: Slovania sú na svetovej streamovacej službe, záujem majú aj ďalšie

Doposiaľ televízia odvysielala 79 častí – 39 v prvej sérii na jeseň minulého roka a 40 tento rok v druhej sérii. Počas letnej prestávky bude nakrúcať v ateliéroch na bratislavskej Kolibe nové epizódy, ktoré budú mať premiéru na jeseň.

„S obľúbenými hrdinami zo seriálu Nemocnica prežijeme aj v ďalšej sérii množstvo dramatických i vtipných každodenných pacientskych prípadov. Lekársky tím, s ktorým sa už diváci zžili, bude aj naďalej riešiť nielen pracovné, ale hlavne svoje súkromné vzťahy. Na oddelení urgentu príde k personálnym zmenám. Niektoré postavy odídu, pribudnú nové, ktoré oživia a posunú dej denného seriálu." hovorí Katarína Nosková, PR manažérka televízie JOJ.

Postavy z jojkárskeho seriálu Nemocnica Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Nela Pocisková ako MUDr. Rebeka Vargová.

Seriál z nemocničného prostredia pochádza z pera scenáristky a kreatívnej producentky Danice Hričovej, ktorá pre televíziu Joj pripravovala seriály Nový život, Hotel, Ministri, ZOO, Vlci či Divoké kone, ktoré vždy tvorili piliere programovej štruktúry Jojky. Režisérom je Ján Novák, ktorý s Jojkou spolupracuje už dlhodobo. Podieľal sa napríklad na seriáloch Nový život, Bola raz jedna škola, Bodka alebo Som mama.

Stabilných pol milióna divákov

Televízia pri nasadení seriálovej odvysielala až štyri časti v jednom týždni, dve v utorok a po jednej v stredu a vo štvrtok. V ďalších týždňoch už vysielala po jednej epizóde vždy v utorok a vo štvrtok. Prvú dvojporciu seriálu si pozrelo 566– a 554-tisíc divákov a nad pol miliónovou hranicou sa držal až do 7. septembra, kedy nakrátko zaváhal a jeho sledovanosť klesla tesne nad 400-tisícovú hranicu. Markíza v ten deň uvádzala štvrtú sériu Sestričiek a Jojka opäť nasadila Nemocnicu v dvoch častiach za sebou.

Sestričky však Nemocnicu vážnejšie neohrozili. Tá sa veľmi rýchlo spamätala a všetkých divákov si zobrala späť. V priemere si 39 častí jesennej série pozrelo 530-tisíc divákov a trhový podiel bol 25,2 percenta v univerzálnom publiku. Takmer totožnú sledovanosť dosiahla Nemocnica aj v druhej sérii vysielanej od začiatku tohto roka, kde si každú zo 40 častí pozrelo v priemere 526-tisíc divákov a trhový podiel bol 24,8 percenta.

Druhá séria séria sa s divákmi rozlúčila vo štvrtok 9. júna. Poslednú epizódu pred letnou prestávkou sledovalo 508-tisíc divákov a Jojka mala 25,5 percentný podiel na trhu v univerzálnom publiku. Lídrom bola v oboch hlavných cieľových skupinách.

Fínsko MS2022 Hokej štvrťfinále Fínsko Slovensko Čítajte aj Májové obrazovky ovládol hokej. Ktoré programy mu dokázali konkurovať a ktoré prepadli?

Maximá a minimá

Šesťsto tisícovú hranicu sa Nemocnici podarilo pokoriť trikrát a s viacerými epizódami ju tesne atakovala. Prvýkrát magickú hranicu prekročila vlani 25. novembra, keď ju sledovalo 603-tisíc divákov. Úspech si zopakovala aj o týždeň neskôr, 2. decembra, ale už s rekordnými 611-tisíc divákmi. Tretíkrát sa jej to podarilo tento rok, 1. februára, so 606-tisíc divákmi.

Keď sa pozrieme na druhú stranu spektra, ani jedna zo 79 epizód neklesla pod 400-tisícovú hranicu, pričom minimom bolo už spomínané zaváhanie na začiatku septembra pri premiére Sestričiek. Menej ako pol milióna divákov malo len 17 epizód.

Priemerná sledovanosť obidvoch sérií je 528-tisíc divákov a trhový podiel 25 percent, čo sú výkony, ktoré už v dnešnej dobe slovenské seriály nedosahujú. Tento rok sa na takúto vysokú a vyrovnanú sledovanosť podarilo siahnuť len Druhej šanci konkurenčnej televízie Markíza, ktorá bude tiež pokračovať na jeseň druhou sériou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #seriál Nemocnica