Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hrozí ďalšia televízna 'koronastrofa'? Zmiznú premiéry? Poznáme odpoveď

Na Slovensku v týchto dňoch postupne začínajú platiť prísne protiepidemiologické opatrenia, ktoré vláda prijala na prelome týždňov. Kompetentní sa všemožne snažia brzdiť raketový prírastok nových prípadov koronavírusu.

14.10.2020 07:00
televízia, televízor, sledovanie televízie,... Foto:
Druhá vlna koronavírusu naberá na Slovensku na sile. Sprísňujú sa opatrenia. Ako na ne zareagujú televízie?
debata

Jedným z opatrení je zákaz zhromažďovania sa, povolený je stret najviac šiestich ľudí, aj to s podmienkou, že žijú v spoločnej domácnosti. Všeobecné vyznenie opatrenia však zdanlivo zasahuje aj do chodu televízií, ktoré nakrúcajú naďalej svoje seriály, relácie, kde počet ľudí na pľaci ďaleko prekračuje povolený počet osôb. Znamená to, že zas sa zastaví život aj v tomto segmente? Vráti sa televízna „koronastrofa“ na obrazovky v podobe repríz, keď televízie boli nútené stopnúť všetky premiéry?

Nútený lockdown na jar zastavil aj reklamný trh, od ktorého závisí život komerčných staníc. Ich program sa musí oprieť o predané reklamy, ktoré zaplatia drahé produkcie. Toto sa nemohlo uskutočniť a tak slovenskí diváci prišli o prichystané programy. Toto bol dôvod, prečo sa diváci nielen u nás museli zmieriť s úplne inou podobou televízneho vysielania. S čiastočným uzatváraním ekonomiky, ktoré sa aktuálne deje hrozí, že celá neblahá situácia znova nastane.

Je tu však ešte nádej, televízie fungujú na základe výnimku, ktorú im udelil Úrad verejného zdravotníctva SR ešte v júni tohto roka, keď sa znova rozbehla produkcia naprieč celý trhom. Tá im dovoľuje za prísnych pravidiel pokračovať v nakrúcaní. Bude však platiť aj naďalej? Ako sa zachovajú televízie po 15. októbri, keď všetky opatrenia nadobudnú platnosť?

Pravdou je, že aj samotné televízie si nemôže dovoliť spáchať ďalšie ekonomické hara-kiri, jarné vypnutie si už nikto ani len predstaviť. Tým, že sa opätovne nakrúca od júna a pracovalo sa celé leto, majú vytvorený istý vankúš. Ak by došlo k tomu, že znova sa bude musieť zastaviť nakrúcanie, vydrží im znova niekoľko týždňov.

Denník Pravda preto oslovil všetky stanice s otázkami, či hrozí jesenný televízny blackout.

Markíza

„Výroba televíznych programov pokračuje ďalej, pochopiteľne, pri dodržaní všetkých aktuálnych opatrení. Televízia musí byť pripravená na všetky možné scenáre,“ povedal pre Pravdu PR manažér televízie Markíza Lukáš Kočišek.

Jojka

„Aktuálne pripravujeme pre divákov ďalšie projekty tejto sezóny, tešiť sa môžu napríklad na premiéry rodinnej relácie V siedmom nebi. Divákom tiež ponúkneme filmové premiéry – Mission Impossible: Fallout, rodinný film Psia Duša 2, či Disneyovku Leví kráľ (2019). Zároveň pripravujeme aj ďalšie projekty, o ktorých budeme divákov včas informovať,“ povedala na margo pre Pravdu hovorkyňa televízie JOJ Lucia Tuhelová.

„Naďalej tiež prebieha výroba projektov za prísnych opatrení, počet ľudí vo výrobnom štábe sme znížili na prítomnosť nevyhnutných profesionálov, jednotlivé obrazy sú koncipované tak, aby bol v jednej chvíli na scéne len malý počet účinkujúcich,“ uzavrela.

RTVS

„Situácia je momentálne zložitá, ale je dôležité, aby ľudia dostávali aktuálne a overené informácie, ale aj zábavu, priestor pre oddych a na zamyslenie sa. Myslíme si, že práve v týchto okamihoch sa verejnoprávna televízia stáva akýmsi pevným zdrojom pravdivých a aktuálnych informácií ako aj ponuky zábavy, pri ktorej si môžu naši diváci oddýchnuť v týchto náročnejších chvíľach,“ reagoval Filip Púchovský, PR manažér RTVS.

„V súlade so všetkými bezpečnostnými opatreniami naďalej prebieha nakrúcanie nových dielov obľúbených relácií. Momentálne prebieha výroba na základe aktuálne platných nariadení, ktoré formou výnimky umožňujú umeleckú produkciu. Keď budú známe presné nariadenia nových opatrení, ktoré budú v platnosti od 15. októbra, budeme operatívne reagovať. V rámci prime-time relácií sme sa snažili o predprípravu premiérových častí počas leta a pri niektorých reláciách sú všetky alebo aspoň väčšina epizód už hotové,“ upresnil Púchovský informáciu o súčasnom stave produkcie, ktorú RTVS zabezpečuje.

Zároveň RTVS avizuje, že druhý a tretí televízny okruh vyhradzuje počas jesene väčší priestor na podporu športu a kultúry. „RTVS si uvedomuje nutnosť podpory športu vzhľadom na to, že z dôvodu obmedzení sa športoví fanúšikovia na domáce športové podujatia nemôžu ísť pozrieť osobne. Preto vyvíja maximálne úsilie, aby sa priestor pre domáci šport vo vysielaní zväčšil, či už na spravodajskej úrovni alebo na úrovni priamych prenosov. Vzhľadom na komplikovanú situáciu aj v oblasti kultúry, kedy pandémia výrazne zasiahla plánované predstavenia a festivaly, RTVS rokuje s kultúrnou obcou. V procese je nastavenie spolupráce so Slovenským národným divadlom či festivalom Bratislava v pohybe. Divadlám ponúka RTVS priestor na Trojke, kde plánuje odvysielať už existujúce záznamy predstavení, ale aj divadelné premiéry,“ dodal.

RTVS tiež spustila informačnú kampaň, ktorá divákov vyzýva k tomu, aby poctivo a zodpovedne nosili rúška, dodržiavali všetky nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva, boli zodpovední a pri vyhodnocovaní informácií dotýkajúcich sa ochorenia COVID-19 siahali po overených zdrojoch a nereagovali na hoaxy a poplašné správy. Cieľom je prispieť k upokojeniu napätej situácie a poskytnúť divákom relevantné informácie cez televízne obrazovky RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízia JOJ #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus #koronakríza #druhá vlna koronavírusu #televízny reštart