Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec televíznej "koronastrofy"? Na toto rozhodnutie čakali televízie mesiace!

Po dlhých týždňoch neustále valiacich sa zlých správ posledné dni sa karta obracia. Pandémia koronavírusu je evidentne na výraznom ústupe a do normálu sa vrátia aj televízie, ktoré čakali na upresnenie hygienických pravidiel pri realizácii nakrúcania.

12.05.2020 07:00
debata

Ešte pred pár týždňami bolo nemysliteľné, aby televízie uvažovali o obnovení produkcie. Našťastie sa situácia zlepšila natoľko, že po dvoch mesiacoch budú schopné reštartovať svoje vysielacie štruktúry. Jarná televízna sezóna sa zrútila v priebehu niekoľkých dní a stanice, nielen na Slovensku, museli začať výrazne improvizovať, aby zaplnili diery po stiahnutých premiérách, ktoré nebolo možné vysielať z ekonomických dôvodov.

Je veľká nádej, že v najbližších týždňoch sa začne situácia rýchlo normalizovať, pretože Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) upresnil pokyny, na základe ktorých je možné znova nakrúcať. To bol posledný kúsok skladačky, ktoré televízie potrebovali k reštartu svojich programov. Otázne je, kedy sa reálne podarí plnohodnotne spustiť kamery a ako bude prebiehať samotný proces, pretože televízne zákulisie sa po korone definitívne mení a štáb, ale aj herci si budú musieť zvyknúť na úplne nové pomery.

Koniec televíznej „koronastrofy“, ktorá zúri na obrazovkách už viac ako dva mesiace je teda na dohľad. Otázne je, ako sa zachovajú samotné televízie a ešte pred letom ponúknu divákom ako náplasť zopár epizód obľúbených seriálov alebo si ich ponechajú na jeseň, keď odštartuje nová televízna sezóna a spravia bombastický reštart.

Pokyny, na základe ktorej sú udelené výnimky hovoria jasnou rečou a logisticky čakajú televízie náročné dni, aby sa zabezpečili na pľaci. Tak napríklad, producent audiovizuálneho diela pri nakrúcaní, vysielateľ pri výrobe programu a osoba zabezpečujúca podanie umeleckého výkonu pri inom podaní umeleckého výkonu, napríklad osoba zabezpečujúca nácvik takýchto udalostí musí zabezpečiť, aby sa účinkujúcemu a výkonnému umelcovi pred nakrúcaní, výrobou alebo podaním umeleckého výkonu vykonal test na ochorenie Covid-19 s negatívnym výsledkom, ktorý nie je starší ako štyri dni a následne vždy minimálne raz za 14 dní, ak umelecká činnosť trvá.

Medzi umelcami a ďalšími osobami prítomnými na mieste umeleckej činnosti (členmi výrobného štábu, osobami zabezpečujúcimi technicko-organizačne umeleckú činnosť) musí byť odstup aspoň dva metre. Avšak odstup nie je potrebné dodržať medzi umelcami navzájom. ÚVZ upozorňuje, že počas umeleckej činnosti musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk pre umelcov a ďalšie osoby prítomné na mieste umeleckej činnosti. Toto miesto je potrebné pravidelne dezinfikovať. Ak ide o interiér, musí byť aj pravidelne vetrané.

Ako ďalej uvádza ÚVZ, vedenie umeleckých projektov nesmie vpustiť na miesto umeleckej činnosti osoby, ak sa u nich nameraním zistí telesná teplota 37 °C a viac alebo spozorujú iné príznaky ochorenia Covid-19.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízia JOJ #oseriáloch #televízia Markíza #koronavírus #koronakríza