Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jiří Mádl: Muži sú trochu horšie stvorenia, ale ženy sú zase zákernejší nepriatelia

Partia zvrhlíkov vo filme Pánsky klub rieši erotickú závislosť. Jiří Mádl má ako učiteľ Cyril trochu iný problém...

02.06.2022 07:00
Pansky klub, Jiri Madl Foto:
Jiří Mádl ako vzorný učiteľ Cyril a Kristýna Hrušínská ako psychologička v komédii Pánsky klub.
debata

Nová česká komédia Pánsky klub, ktorá prichádza vo štvrtok do kín, dáva dohromady na terapii pre eroticky závislých nesúrodú partiu piatich mužov. Jedným z nich je nesmelý učiteľ Cyril (Jiří Mádl), ktorého mátajú predstavy o študentkách. Ďalšími sú notorický záletník Eda (Milan Šteindler), vyhorený rocker Gigi (Zdeněk Žák), ktorý si dokazuje svoju mužnosť naháňaním sa za sukňami. Ďalšími v partii sú spisovateľ s hryzúcim svedomím Přemek (Bolek Polívka) a mladý ajťák Martin (Martin Leták), ktorý sa prezentuje ako milovník, zatiaľ čo v skutočnosti má problém nadviazať kontakty so ženami. Pomôcť im má začínajúca terapeutka Linda (Kristýna Hrušínská), ktorá ale sama má zopár problémov…

O svojej postave, učiteľovi Cyrilovi, sme sa rozprávali s hercom Jiřím Mádlom.

Na prvý pohľad sa zdá, že v Pánskom klube sa stretla partia zvrhlíkov…

A na druhý pohľad je to pravda…

Ale tak v prípade vašej postavy, učiteľa Cyrila, to nie je celkom tak. Čo vás na nej zaujalo?

Mne sa páči, že išiel tam je preventívne. Na rozdiel od tých ostatných zvrhlíkov nič neurobil, iba chce byť dobrým manželom a otcom detí, nechce uletieť. V tom je iný v tejto partii. Pre mňa bolo zaujímavé, že to bola pôvodne divadelná hra v Divadle na Jezerce, kde to mali už dobre rozbehnuté a všetci sa poznali. Nový som tam iba ja a Bolek Polívka. Oni to všetci poznali, ovládali aj texty, hoci tie sa pre film trošku menili. Takže človek vlastne musel byť osobitý a pritom ale zapadnúť medzi nich, pretože oni to už hrali dva alebo tri roky. To bola pre mňa nová disciplína.

Terapia pre eroticky závislých - film Pánsky klub Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Jiří Mádl (zľava), Bolek Polívka, Martin Leták...

Bol to nielen zabehnutý projekt, ale istým spôsobom aj rodinný podnik. Divadlo na Jezerce patrí Janovi Hrušínskemu (syn Rudolfa Hrušínskeho st.), ktorý si vo filme aj zahrá zaujímavú úlohu a je koproducentom filmu, hlavnú úlohu hrá jeho dcéra Kristýna Hrušínska, režisér je zase jej manžel Matěj Balcar…

A zároveň sú moji susedia, ale predtým sme sa nepoznali. Poznal som Honzu, teda riaditeľa divadla, s ktorým som niekoľkokrát nakrúcal ako herec, Kristýnu s Matějom som spoznal vďaka tomuto filmu a od tej doby sa celkom vídavame.

Späť k vašej postave, učiteľovi Cyrilovi. Do skupinovej terapie pre erotomanov ide preventívne, chce sa držať svojich morálnych princípov a byť verný manžel, ale na konci je veľký zvrat. Myslíte, že to bol logický vývoj tejto postavy?

To neviem, chlapi sú všelijakí. Vo všeobecnosti si myslím, že muži sú trochu horšie stvorenia než ženy. Ale ženy sú horšie, keď sú v pozícii nepriateľa, sú omnoho zákernejšie.

novinky netflix, kolaz Čítajte aj Júnové filmové novinky na Netflixe: Pripravte sa na bojovú akciu aj sci-fi od režiséra Top Gunu

Ale zase Cyril sa vo filme javí byť o čosi lepší, než jeho manželka…

Asi áno, ale viete, lepší, horší… Ja si myslím, že každý na svete robíme, čo môžeme, aby sme boli najlepší. Máme nejakú výchovu, šťastie na niečo… My sme sa o tom rozprávali s mojou filmovou manželkou Hankou Vagnerovou počas nakrúcania, či je ona vlastne negatívna alebo pozitívna postava a či náhodou ja nie som negatívna postava. Je tam veľa uhlov pohľadu.

Pre režiséra Matěja Balcara, ktorý napísal a režíroval aj divadelnú hru, bol film Pánsky klub zároveň jeho režisérsky debut v oblasti celovečerného filmu. Vy už máte za sebou toho celkom dosť ako herec, ale aj ako režisér. Aký ste boli preňho partner?

Hovoril mi, že sa ma bál osloviť, pretože som režisér a nechcel ďalšieho režiséra na pľaci, lebo už tam mal Milana Šteindlera. Ale myslím si, že by vám potvrdil, že ja keď hrám, tak som iba herec, mám to úplne oddelené. Moje posledné dva filmy boli s debutantmi. Matěj ale má napríklad má toho za sebou veľa, nakrútil mnoho reklám, nie je to tak, že by to nevedel. Samozrejme, že film je veľký útvar a nie je jednoduché to udržať, ale necítil som z neho nejakú veľkú neistotu ani nervozitu.

Jiří Mádl vo filmoch Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Herec a režisér Jiří mádl zažíva v novom filme...

Vďaka čomu podľa vás funguje humor v Pánskom klube?

Vďaka hercom, samozrejme… Ale nie, netuším. Možno tým, že to už predtým otestovali v divadle. Matěj si to dosť uľahčil obsadením hercov, ktorí dobre fungovali v inscenácii, overil si, čomu sa diváci smejú a čomu nie, bola to jedna z najnavštevo­vanejších divadelných hier.

Čo sa týka vašich vlastných projektov, čo máte rozbehnuté, čo vás čaká?

Vydávam teraz svoju prvú knihu, román Přitažlivost planety Krypton a do toho chystám tretí film ako režisér. Je to česko-slovenský film a mám pocit, že je to už viac slovenský projekt, pretože takmer celý štáb je slovenský. Je to podľa skutočnej udalosti o redakcii v Československom rozhlase v 60. rokoch, ktorú viedol Milan Weiner, tak teraz to chystáme, rád by som nakrúcal vo februári.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Mádl #Hana Vagnerová #Pánsky klub #Matěj Balcar