Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jiří Bartoška je v novom seriáli na nepoznanie. Miniséria prináša vážne témy, o ktorých sa viac mlčí než hovorí

Seriálová novinka bude mať premiéru na jar budúceho roka.

01.12.2023 06:00
Smysl pro tumor Foto:
Záber zo seriálu Smysl pro tumor.
debata

Hrdinom nového seriálu Českej televízie s názvom Smysl pro tumor (Zmysel pre tumor) je študent medicíny a úspešný športovec Filip, ktorý oslavuje jeden úspech za druhým. Má 25 rokov, život pred sebou a zdravotné problémy si nepripúšťa. Zo dňa na deň sa však stáva pacientom onkologického oddelenia a život sa mu obráti naruby. Nevyliečiteľná choroba sa podpíše nielen na jeho živote, ale dotkne sa aj jeho rodiny a priateľov.

RTVS logo Čítajte aj Nečakaná zmena v RTVS: Známy stand-up komik sa stal novým moderátorom súťažnej relácie

Osemdielny seriál sa tém, o ktorých sa viac mlčí, než hovorí, chopil s humorom a empatiou. Možno nie je liekom na rakovinu, ale na život rozhodne. Hlavnému hrdinovi vážne ochorenie pomôže nájsť lásku a vážiť si vlastnú rodinu, ktorej členovia si každý zvlášť i spoločne prejdú veľkou životnou skúškou. V hlavných úlohách sa predstavia Filip Březina, Tereza Brodská, Jiří Bartoška, Pavel Řezníček, Natálie Řehořová a Alžběta Malá.

Seriál je výnimočný aj tým, že na konci každej epizódy zdieľajú skutoční onkologickí pacienti pocity, ktoré ich sprevádzali jednotlivými fázami ochorenia. Premiéru bude mať na jar 2024 na obrazovkách Českej televízie. Herec Jiří Bartoška, ktorá hrá v seriáli, paradoxne, vážne chorého pacienta, sa práve opäť lieči na onkológii, je hospitalizovaný v pražskej nemocnici v Motole.

Pozrite si upútavku seriálovej novinky Smysl pro tumor:
Video

Seriál vznikol podľa belgickej predlohy Gevoel voor tumor, ktorá vyhrala cenu Prix Europa 2018 pre najlepší televízny seriál roka. „Belgický originál prvýkrát videl zástupca ČT na prehliadke Európskej vysielacej únie. A hoci je to seriál so skutočne originálnou témou a je jedinečne spracovaný, tak bol vybraný ako adept vhodný pre českú adaptáciu. Je to príbeh o vážne chorom mladom mužovi, ale vyrozprávaný optimisticky a s veľkou dávkou nádeje. Vymyká sa všetkému, čo bolo na túto tému doteraz natočené. Áno, ponúkalo sa originál nadabovať či uviesť s českými titulkami, ale tuzemskí herci a naše prostredie a reálie dodávajú deju potrebnú autentickosť. Celá séria tak bude divákom bližšia,“ hovorí kreatívny producent ČT Matěj Stehlík.

Záber zo  seriálu Smysl pro tumor. Foto: ČT
Smysl pro tumor Záber zo seriálu Smysl pro tumor.

„Na belgickom origináli, z ktorého náš seriál vychádza, sa podieľal človek, ktorý si pred niekoľkými rokmi na vlastnej koži prešiel všetkým, čo zažíva hlavná postava seriálu. Ale medicína postupuje obdivuhodným tempom, takže odborné veci z pôvodného scenára sme museli upraviť do súčasnej reality. Mali sme na to tím poradcov, najväčších kapacít, ktorí boli úžasní v ochote spolupracovať. Lenže nám zrušili niekoľko dramatických zápletiek, pretože toho majú poriešeného omnoho viac než pred pár rokmi. Pre scenár ako dramatický tvar je to veľká komplikácia, pre pacientov skvelá správa,“ hovorí režisérka Tereza Kopáčová.

dunaj, koleník, Čítajte aj Koniec Dunaja je tu a diváci sa nevedia s tým zmieriť: Seriálový fenomén dorovnáva rekordy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály #rok 2024