Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza opäť trafila do čierneho: Zrada je ukážkou toho, že aj slovenský seriál môže vyzerať svetovo

Seriálová jar sa môže naplno rozbehnúť. Po pomerne diétnom rozbehu roka 2024, keď úplnú novinku predstavila iba RTVS a z Času nádejí sa stal nedeľný divácky hit, nasledovali pokračovania Dunaja, Mamy na prenájom alebo Nemocnice. Na ďalšiu novinku si diváci museli počkať až do prvého februárového pondelka, kedy televízia Markíza predstavila nový prémiový seriál Zrada. Stanica si buduje nový zvyk, keď raz ročne počas jarnej sezóny predstaví adaptáciu zahraničného námetu, ktorý má priniesť do slovenských obývačiek odor kvalitného seriálového obsahu.

06.02.2024 00:00
Kristína Sisková, Klára Issová a Milan Ondrík. Foto:
Záber zo seriálu Zrada.
debata

V minulosti adaptovala napríklad Červené pásky, Sestričky, Oteckov, Mamu na prenájom. Zlom nastal v roku 2022, keď dorazila Druhá šanca, ktorá ovládla rebríčky sledovanosti na jar aj na jeseň. Televízia posilnená úspechom zahraničných predlôh si trúfla zabrúsiť aj do náročnejších tém a námetov a na jar 2023 prišlo Klamstvo, ktoré otvorila kontroverznú tému znásilnenia a ukázala, že slovenskí tvorcovia vedia vyrobiť naozaj kvalitný počin, za ktorý sa rozhodne nemôže nikto hanbiť.

Tento rok prišla na rad Zrada. Opäť ide o britskú predlohu a prináša náročnú tému, avšak z iného súdka. Príbeh ukáže, čo všetko sa môže stať, keď sa razom začne rozpadať idylická rodina a hlavná postava je obklopená klamármi a falošnými ľuďmi, ktorým verila.

Zrada je slovenskou adaptáciou napínavej manželskej psychologickej drámy Doktorka Fosterová (Doctor Foster), ktorú v roku 2015 napísal a vytvoril scenárista Mike Bartlett a pre BBC vo Veľkej Británii ju produkovala spoločnosť Drama Republic. Po divácky vynikajúco prijatej prvej päťdielnej sérii nasledovalo v roku 2017 ďalších päť epizód.

Licenciu na vytvorenie vlastnej verzie seriálu získala Markíza od spoločnosti BBC Studios, adaptovaný už bol v krajinách ako Francúzsko, Južná Kórea, India, Filipíny, Japonsko či Turecko. Hlavná predstaviteľka originálnej doktorky Fosterovej, britská herečka Suranne Jones, získala za jej stvárnenie prestížne ocenenie BAFTA. V tureckej verzii zas excelovala herečka Cansu Dere, slovenským divákom dobre známa zo seriálov Sila, Ezel, Sultán či Matky a dcéry.

V slovenskej verzii sa v hlavných rolách predstavili Milan Ondrík a česká herečka Klára Issová. Obrovskou zaujímavosťou je, že Issová rozpráva po slovensky. Seriál je nabitý viacerými hviezdnymi menami a zaujímavou kombináciou neopozeraných hercov, ktorým sekundujú známe tváre ako Zuzana Kubovčíková Šebová, Lívia Bielovič, Milo Kráľ, Barbora Bezáková, Richard Autner, Vladimír Černý, ale aj Kristína Sisková, Matteo Surovic, Luke Surovic, Lara Baranová, Juraj Ďuriš, Barbora Chlebcová, Martin Kaprálik, Eva Matejková, Eva Pacovská, Juraj Rašla.

Takto vyzerá seriálová Zrada Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Zrada.

Doktorka Eva Poláková (Klára Issová) je úspešná žena. V malom mestečku má dobrú prácu, kolegovia aj pacienti si ju vážia. S milujúcim manželom Jakubom (Milan Ondrík) a synom Tomim žijú ako šťastná, aj keď pracovne zaneprázdnená rodina. Idylický obrázok ale začnú narušovať najskôr nenápadné náznaky, že všetko nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Eva sa odrazu cíti neisto, či je jej manželstvo také pevné, či sa vie na svojho muža spoľahnúť. Alebo pred ňou niečo tají? Postupné odhalenie zrady svojich najbližších vyústi do fatálneho výbuchu.

Ako sa Zrada javí po prvej odvysielanej epizóde? Je dôležité povedať, že režisérom Zrady je Braňo Mišík, ktorý stojí aj za Klamstvom a dobre vie, čo tento žáner pre slovenské podmienky potrebuje. Očakávania od Zrady sú obrovské, keďže Klamstvo naozaj zarezonovalo nielen ústrednou témou, ale skvelými hereckými výkonmi na čele s Tomášom Maštalírom a Monikou Horváthovou. Je nutné dodať, že Zrada má od začiatku úplne iný nádych, nejde o prvoplánovo temné spracovanie a to je iba ticho pred búrkou. Napätie postupne začína gradovať a vďaka predlohe je možné sa pohrať s divákom, ktorý rozhodne nemá istotu v žiadnej postave.

Mohlo by sa zdať, že Zrade chýba charizma a akési ťažko definovateľné čaro, ktoré z Klamstva sršalo od prvých záberov. Nie je to pravda. Markíze sa podarilo nájsť námet, ktorý je úplne iný ako jeho predchodca a prináša nové výzvy nielen pre hercov a tvorcov, ale aj pre samotného diváka. Sprvu je všetko idylické, máme tu úspešnú mladú rodinu, ktorá si žije zabehnutým stereotypom, stačí však maličkosť a dlhoročne budovaná istota sa rozsype za pár dní. Eva nachádza na šále svojho muža ženský vlas a razom prichádza totálny zvrat v jej osobnosti. Istota a dôvera, ktorú mala, vyprchala a postupne ju pohlcuje vlastná psychika a pochybnosti, či by ju jej dokonalý manžel mohol podvádzať.

Tu sa príbeh dostáva do svojej kontroverznej roviny, keďže manžel Jakub je dokonalý manipulátor a stratég a má svoj plán dotiahnutý do posledného detailu a všetko má podchytené. Udržuje svoju rodinu v pohodlnom móde, plní si svoje povinnosti, je žoviálny k blízkym, rodina zdanlivo funguje bez jedinej chybičky. Zvrat príde, keď sa ukáže, že do tejto hry sú zapletení aj najbližší priatelia hlavnej hrdinky a prichádza totálny rozpad jej osobnosti. Z mierumilovnej lekárky sa stáva niekto iný. Osoba, ktorá musí zahrať novú rolu a prichystať si plán, nielen na odhalenie nevery, ale aj pomstiť sa priateľom. Zrada celého okolia je fatálna, devastačná a mimoriadne krutá.

Ako dopadla Zrada v našom hodnotení?

Prvá epizóda Zrady sa začína nevinne a málokto by čakal, že za 50 minút uvidí totálne zvraty. Skvelo vygradovaná zápletka je podchytená temným podtónom a famóznym výkonom Kláry Issovej. Scéna, keď Eva odhalí neveru na narodeninovej oslave svojho manžela, pri ktorej nič nehovorí a v spomalenom zábere s dramatickou hudbou prechádza medzi svojimi „najbližšími“, ktorí ju zradili, a nepovie ani slovo, len neverbálne dáva najavo svoje pocity, je absolútnym vrcholom rozbehovej epizódy. Režisér Mišík opäť ukázal, že má cit pre zahraničné adaptácie a presne vie, čo si daný formát vyžaduje.

A toto všetko je len špička ľadovca, desaťdielna miniséria bude pre divákov ešte poriadne prekvapujúca. Kam až dokáže človek zájsť, keď zistí, že ho úplne všetci zradili? Seriál ukáže obrovskú bolesť ženy, ktorá sa pretaví do túžby pomstiť sa, no sofistikovaným spôsobom, aby to všetkých bolelo ešte viac ako ju.

Výber Kláry Issovej by sa mohol javiť ako risk, no tvorcom tento ťah naplno vyšiel. Veľmi trefne v scenári, o ktorý sa postaral Andy Kraus, priznali jej české korene a preto možno počuť prízvuk. Treba však jednoznačne zatlieskať Issovej, ktorá odviedla prvotriednu prácu a je absolútne ojedinelé, aby sa v našich končinách český herec podujal hovoriť po slovensky a to ešte tak prirodzene. Zároveň svojej postave dodáva presne to, čo potrebuje. Je láskavá, chápajúca, oddaná rodine, naplno sa venuje práci a myslí si, že ju v živote už nič nedokáže prekvapiť. Jej prerod v priebehu pár sekúnd je dychberúci.

Nateraz neškodne sa javí Milan Ondrík a jeho verzia dokonalého manžela. Je však jasné, že prvá epizóda je len predzvesťou a postupné odhaľovanie pravdy prinesie pre Ondríka omnoho väčší priestor pre jeho talent. Treba kvitovať aj prítomnosť Barbory Bezákovej. Tá sa blysla aj v Druhej šanci a patrí medzi mimoriadne talentované a milo pôsobiace mladé herečky, ktoré sa posledné roky objavili na obrazovkách. Prvej epizóde je ťažko niečo zásadné vytknúť.

Tvorcovia už idú na istotu, majú pevnú pôdou pod nohami v podobe overenej predlohy, režisér má evidentne jasnú kreatívnu a vizuálnu víziu toho, čo musí v desiatich častiach dosiahnuť. Divák opäť dostáva filmovo nakrútenú minisériu, ktorá má atraktívnu kameru, strih, scenár, ktorý má hlavu a pätu, nenudí, má pointu a neprešľapuje na mieste. Čoraz častejšie sa ukazuje, akú silu má použitá hudba. Tieto prémiové minisérie potrebujú minimalisticky pôsobiaci inštrumentálny soundtrack a razom scény prinášajú potrebnú emóciu. Zrada potrebuje primárne vzbudzovať gradujúcu temnotu, a to sa darí.

Markíza opäť trafila do čierneho a Zrada patrí k tomu najlepšiemu, čo sa za ostatné roky vysielalo. Zostáva len dúfať, že tento trend si zachová aj do budúcnosti. Slovenskí diváci si zaslúžia a zároveň bytostne potrebujú, aby televízie prinášali náročnejšie projekty, ktoré majú zásadnú pridanú hodnotu a tú Zrada má. Navyše môže veľmi trefne nastaviť zrkadlo ilúzii o tradičnej podobe rodiny, ktorá častokrát je len falošná ilúzia na masírovanie más pre vlastný prospech. Čo ak nielen slovenské rodiny skrývajú za zavretými dverami svoju vlastnú zradu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2023/2024 #seriál Zrada