Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kráľ irónie a sarkazmu: Chandler je mŕtvy, nech žije Chandler! Takto vyzerala Perryho seriálová kariéra...

Vedeli ste, že Matthew Perry začínal svoju kariéru v úplne inom seriáli ako Priatelia?

29.10.2023 09:30
priatelia, matthew perry, chandler, Foto:
Matthew Perry navždy zostane v srdciach divákov zafixovaný ako Chandler Bing z Priateľov.
debata

Seriálová svet paralyzovala tragická nedeľná správa, že Chandler Bing z Priateľov je mŕtvy. Bezvládne telo herca Matthewa Perryho našli vo virívke, v jeho dome v Los Angeles. Perry sa narodil v roku 1969 v americkom štáte Massachusetts a bol známy predovšetkým stvárnením Chandlera Binga v populárnom sitkome Priatelia americkej televíznej stanice NBC. Seriál má desať sérií a natáčal sa medzi roku 1994 až 2004. Tento sitkom sa pritom teší popularite aj v súčasnosti, a to najmä medzi mladými divákmi na streamovacíh službách.

Herec Matthew Perry Čítajte aj Zomrel Matthew Perry, Chandler z Priateľov. Dožil sa len 54 rokov

Jeho úloha v Priateľoch však nebola jediná. Perry začínal v sitkome, ktorý takmer nikto nepozná. Písal sa rok 1993, keď sa iba 24-ročný neznámy herec objavil v komediálnom seriáli Home Free. Seriál sa nestretol s veľkým diváckym ohlasom a televízia ABC ho po krátkej prvej sérii zrušila. Stalo sa však čosi väčšie. Otvorilo mu to dvere do sveta televíznej zábavy a o rok neskôr dostal úlohu, ktorá mu zostala nálepkou aj po jeho smrti. Zrodil sa Chandler Bing.

Obit Matthew Perry Čítajte aj Posledný záber Matthewa Perryho, z ktorého idú zimomriavky. Predpovedal vari Chandler svoju tragickú smrť?

Priatelia boli na obraze od 1994 do roku 2004. Nakrútilo sa desať sezón. Posledná epizóda zlomila všetky doterajšie rekordy sledovanosti a desiatky miliónov divákov plakalo pri záverečných scénach Priateľov. Seriál získal ocenenie Emmy pre najlepší komediálny seriál a rovnaké ocenenie za úlohy v seriáli dostali aj herečky Jennifer Aniston a Lisa Kudrow. Paradoxne Perry za Chandlera nezískal Emmy, hoci bol až dvakrát nominovaný.

Po skončení Priateľov sa Perry nezbavil nálepky Chandlera. Ďalšie jeho seriálové úlohy sa veľkosťou ani len nepriblížili veľkosti úlohy, ktorú desať rokov stvárňoval v Priateľoch.

Matthew Perry Čítajte aj S Chandlerom sa lúčia kolegovia, z Priateľov mu prvá poslala odkaz upišťaná Janice. Najdojímavejšie slová... sú od herečky, ktorá sama zvádza ťažký boj

Prekvapil rolou v kultovom Západnom krídle, kde chcel ukázať aj inú hereckú polohu ako len komediálnu. Jeho výkon si vyslúžil nomináciu na cenu Emmy, ktorú však opäť nepremenil na zlatú sošku. V rokoch 2006 – 2007 sa objavil v dráme televízie NBC ako Matt Albie v Studio 60 on the Sunset Strip. V roku 2011 sa mal odohrať jeho veľký televízny návrat prostredníctvom televízie ABC. Tá mu dala hlavnú rolu v sitkome Mr. Sunshine. Stal sa presný opak. Seriál sa skončil po prvej sérii.

Medzi rokmi 2012 a 2017 sa epizódne objavil v seriáli Dobrá manželka a takisto v komediálnom seriáli Go On. V roku 2015 prišla ďalšia hlavná rola v The Odd Couple, ktorá opäť nevyšla. Odvtedy sa Matthew Perry neobjavil v seriálovom svete. Až v roku 2021, keď streamovacia služba HBO Max uviedla špeciálny diel Priateľov, kde sa po rokoch po prvýkrát na jednom pódiu stretli všetci hereckí predstavitelia z Priateľov a zaspomínali na staré časy.

Už v tom čase fanúšikovia zostali šokovaní jeho vzhľadom a prejavom. Perry sa držal v úzadí a diváci istý čas tvrdili, že nebol čistý. Napokon náznaky obvinení zavrhol samotný Perry, keď tvrdil, že na nakrúcanie prišiel vo veľkým bolestiach, keďže mal za sebou operáciu zubov. Podľa jeho slov bol zázrak, že sa vôbec dostavil na pľac.

Herec celé roky bojoval so závislosťou na liekoch proti bolesti a alkohole a viackrát preto absolvoval aj liečenia. Perry okrem toho trpel aj zdravotnými problémami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #Matthew Perry