Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Je Slovensko plné rasizmu, predsudkov a borovičky? Jojka s novým seriálom zaťala do živého

Verdikt

Prvé dve epizódy však mali dynamický dej, tvorcovia nenechali nič náhodu a nedopustili ani sekundu nudy. Scény sa rýchlo striedajú, rovnako ako dialógy a budovanie celej pointy seriálu. A to je odchod Ivety z Trebišova do Bratislavy a začiatok jej cesty za kráľovnou krásy, čo má symbolizovať vyslobodenie z vopred nalinkovaného života v trvalom bydlisku.

Treba však kvitovať, že tvorcovia sa nebáli otvoriť mimoriadne citlivé témy týkajúce sa rasizmu, alkoholizmu, náboženstva, dokonca obchodu s bielym mäsom. Dalo by sa prehnane povedať, že samostatnou postavou je aj všadeprítomná borovička.

Iveta rozhodne nie je najlepším seriálom, ktorý sa prehnal slovenským éterom. Má mnoho chýb, ktoré vychádzajú z príliš nútených situácií, prehnaného humoru. Niekedy je menej viac. Avšak Jojka sa nikdy nebála zariskovať a posunúť latku o čosi vyššie, prípadne provokovať divákov so seriálmi, ktoré sa nedajú tak ľahko zaškatuľkovať a byť stávkou na istotu.

Seriál istotne pobúri, mnohí sa budú cítiť ukrivdení a nebudú súhlasiť s vykreslením východu Slovenska. Avšak nedá sa ubrániť pocitu, že zápletky v istých momentoch veľmi trefne triafajú klinec po hlavičke a (ne)nápadne nastavujú zrkadlo súčasným pomerom. Je na každom z nás, či si pripustí ponúkaný pohľad na krajinu, kde sa zjavne toho toleruje viac negatívneho ako pozitívne. A prípadne začne od seba a začne to meniť.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Ferencová #TV JOJ #Zuzana Mauréry #Milan Ondrík #seriál Iveta #televízna sezóna 2022/2023