Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriálový Pán prsteňov si zlizol vlnu kritiky! Vyletela miliarda dolárov hore komínom?

Tri roky príprav prvej série, následne iba sedem týždňov vysielania, ktoré ubehli ako voda a napokon rozporuplné reakcie. To je krátky sumár úvodnej sezóny najdrahšieho seriálu v histórii televíznej zábavy. Takto by sa dal opísať Pán prsteňov: Prstene moci z dielne streamovacej platformy Amazon Prime Video. Lenže za týmto seriálom a prvými ôsmimi epizódami je omnoho viac. Skrýva sa tu zaujímavý príbeh, kým ho vôbec Amazon mohol nakrútiť, následne prišla komplikovaná produkcia spojená s pandémiou, nechýbali viaceré úpravy už natočeného materiálu, až kým 2. septembra sa neobjavil na obrazovkách.

18.10.2022 06:00
pán prsteňov, Foto:
Záber z prvej série Pána prsteňov.
debata (2)

O Pána prsteňov dlhodobo bojovalo viacero streamovacích platforiem, dokonca aj HBO, ktoré chcelo mať v portfóliu ďalší nadprirodzený svet. Avšak napokon práva k ikonickému dielu J.R.R. Tolkiena získal Amazon. Prvotné náklady na vznik prvej série a práva rodinným príslušníkom sa vyšplhali na miliardu dolárov. Takýto balík peňazí ešte nikdy nebol použitý na jeden televízny projekt. Avšak neustále rastúci tlak na výrobu originálneho obsahu a obrovská konkurencia medzi streamovacími službami posúvajú hranice na miesta, o ktorých sa ešte pred pár rokmi ani len nerozprávalo, pretože ich každý považoval na nerealizovateľnú utópiu. Dnes je to realita. Navyše náklady na výrobu seriálov sú čoraz vyššie a je akýmsi štandardom, keď diela zhltnú stovky miliónov dolárov, ktoré sa opierajú o silnú predlohu.

Záber z prvej série Pána prsteňov. Foto: Amazon Prime Video
pán prsteňov, Záber z prvej série Pána prsteňov.

Pána prsteňov netreba nikomu predstavovať. Vďaka dvom filmovým trilógiám svet dobre pozná Stredozem a príbeh o Prsteni moci a obrovskému zlu, ktoré ho chce získať. Lenže tí, ktorí nie sú zarytými čitateľmi, možno, netušili, že celý príbeh je tak košatý, že filmy ukázali v podstate jeho koniec. Jemu však predchádzali udalosti, ktoré siahajú tisícky rokov pred udalosti, kým Frodo zničil Prsteň v Hore osudu. A práve na toto sa zamerali filmári v seriáli Prstene moci. Diváci sa ocitli v Stredozemi, ktorá vyzerá diametrálne odlišne, pomery sú iné, no jedna vec sa nezmenila – tlejúce zlo, ktoré sa snaží vrátiť.

Takto vyzerá seriálový Pán prsteňov! Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Záber z prvej série seriálu Pán prsteňov:...

Počas ôsmich epizód, ktoré ďaleko presahovali hodinovú stopáž a išlo skôr o „malé“ filmy sa divákom predstavil ohromne komplikovaný príbeh, ten sa bude pomaličky rozmotávať. Hovorí sa, že tento seriál bude potrebovať minimálne päť sezón, aby sa dostal k vyvrcholeniu, ktoré ho prepojí s pôvodnou filmovou trilógiou. A medzitým je veľmi veľa udalostí, ktoré bude nutné spracovať. Tým, že tvorcovia zvolili obdobie, ktoré je známe skôr skalným čitateľom Tolkiena, bolo nutné ho detailne predstaviť aj zvyšku publika spôsobom, aby pochopili všetky reálie. Čo malo za následok kritizované vláčne tempo celej série, vynímajúc jej koniec. Avšak až samotné finále dalo význam zvyšku série a zmenil pohľad na celý začiatok príbehu o znovu objavení sa Saurona ako najväčšieho zla, ktoré chce ovládnuť Stredozem, z jeho pohľadu zachrániť ju.

Záber z prvej série Pána prsteňov. Foto: Amazon Prime Video
pán prsteňov, Záber z prvej série Pána prsteňov.

Razom sa z negatívnej postavy stala plnohodnotný charakter, ktorý má svoj mimoriadne zaujímavý príbeh, má svoju hĺbku, pohľad na svet, pozadie, pohnútky. Toto nikdy nebolo spracované, vo filmoch išli na to priamočiaro. Sauron je zlo, ohnivé oko, ktoré pomocou svojich prisluhovačov chce rozšíriť temnotu a ovládnuť všetko a všetkých až do skonania sveta.

Seriál Pán prsteňov: Prstene moci je dielo, ktoré detailne ukazuje jeho zaujímavý pôvod a pomalé kroky k tomu, čím sa napokon stal a je mementom jeho osobnostnej tragédie, keď jeho túžba po moci zmenila na monštrum bez fyzickej schránky. Kým sa tak stalo, bol to človek posadnutý temnotou, ktorý šikovne zmanipuloval mocné rasy Stredozeme, tak aby vyrobili magické prstene a on následne ich ovládať skrz ikonický Jeden.

Kým sa to však stalo, tak prvá séria ukázala Stredozem, v ktorej zlatý vek prežívali Elfovia, Trpaslíci a ľudia boli na okraji a strážení, keďže to boli práve oni, ktorí stáli po boku prvého zla – Morgotha a verne mu slúžili. Prvá polovica série sa zamerala najmä na Elfov. Galadriel hnaná stáročia pomstou a snahou nájsť Saurona, ktorý sa vyparil po porážke svojho pána. Lenže veľmi rýchlo sa stala súčasťou iného príbehu a iných rás. Dostala sa do kráľovstva Númenor, kde musela presvedčiť miestnu kráľovnú regentku, ale aj armádu, aby preprávali s ňou more a išli zachrániť južné kraje Stredozeme, kde zlo začalo čosi záhadné budovať. V tejto zápletke nechýbala politika, boj o moc a túžba vládnuť.

Zaujali aj hry s kamerou, takto sa odhalila... Foto: Amazon Prime Video
pán prsteňov, Zaujali aj hry s kamerou, takto sa odhalila identita skrytého zla.

Popritom na druhej strane mora Elrond bojoval so samotným kráľom Elfov, ktorý bol skúpy na informácie, no jedno bolo jasné, ich rasa zomiera a sila nesmrteľného života slabne, keďže zlo naberá na sile. Elrond si myslel, že s pomocou Trpaslíkov, odvekých skeptikov voči Elfom, zachráni svoju rasu aj domov. Nádejou bola nová ruda plná svetla Mithril, avšak kráľ Trpaslíkov ju zakázal ťažiť, pretože by sa dostali hlboko pod zem. Iba on vedel, čo skrýva srdce hory – ďalšiu temnotu. Skrz tieto dejové línie diváci nachádzali zaujímavé prepojenia s filmami.

Nechýbali predkovia Hobitov a tajomný cudzinec, ktorý doslova spadol z nebies. Túto dejovú líniu sprevádzala záhada, kým je. Tvorcovia sa snažili zámerne vytvoriť dojem, že ide o Saurona, napokon sa ukázalo, že to môže iná, kľúčová, no dobre známa postava – čarodejník, čo zrejme odhalí pripravovaná druhá série. Ľudia, ktorých ťažila minulosť a nevedeli prekročiť vlastný tieň, čo len potvrdilo náchylnosť slúžiť nepriateľovi, sa znova dostali do područia prichádzajúcich netvorov. Napokon z pomerne nudnej zápletky vznikla najefektnejšia zápletka – vznik samotného Mordoru.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon Prime Video #televízna sezóna 2022/2023 #Pán prsteňov: Prstene moci