Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Iba jediný seriál na svete to dokázal! Takto vyzerá unikátny pohľad na život Alžbety II.

Seriál Koruna (The Crown) z dielne Netflixu patrí k tomu najlepšiemu, čo v histórii televízie vzniklo. Celý seriál má pod palcom jeden z najvychytenejších showrunnerov súčasnosti - Peter Morgan.

08.09.2022 19:48
koruna Foto:
Takto išiel čas so seriálovou Alžbetou II. v seriáli Koruna.
debata

Seriál postupne mapuje život Alžbety II. Učaruje každému svojou autentickosťou, intímnosťou, uveriteľnosťou, atmosférou, hereckými výkonmi, kostýmami a najmä pohľadom do histórie, ktorá by mohla postupne zapadnúť prachom alebo byť prekrútená. The Crown je akýmsi strážcom britskej minulosti a ukazuje aj jej bolestné súčasti.

Trailer k prvej sérii Koruny.
Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte aj Alžbeta II. dovládla. Británia i svet smúti za kráľovnou

Seriál zaujal milióny divákov od prvej série, intímny príbeh o britskej kráľovskej rodine je skvostom, úžasnou sondou do čias, keď na mladú Alžbetu dopadla ťažoba kráľovskej koruny a povinností a navždy sa zmenil jej život. Stala sa vecou verejnou, národným majetkom, osobou, ktorá so železnou pravidelnosťou musí popierať samú seba a konať v záujme krajiny. A popritom musí potlačiť základ všetkého – ľudskosť.

Alžbeta II., princ Philip Mountbatten Čítajte aj Alžbeta II. za manželom veľmi smútila, jej slzy videl celý svet!

Je to tak ojedinelý seriálový počin, ktorý by sa mal stať povinnou súčasťou každej obývačky. Okrem histórie dáva možnosť rozšíriť si obzory o pohľad na najslávnejší kráľovský rod. Po zhliadnutí ďalšej série sa čoraz viac rozplýva závisť, ktorú môžu bežní smrteľníci cítiť voči kráľovskej rodine. Ich život vôbec nie je jednoduchý, je to presne nalinkovaný sled udalostí, ktoré musia denne vykonať bez ohľadu nato, či majú chuť alebo nie. Obyčajná ľudskosť je neprípustná, musia sa správať ako chladné stroje, ktorým predurčili správanie generačné zvyky. Všetko musí bokom pred monarchiou.

Trailer k druhej sérii Koruny.
Kráľovná Alžbeta II. Čítajte aj Kráľovná farieb, vzorov, dúhová Alžbeta II. - panovníčka, ktorá bola módnou ikonou: Pozrite si jej NAJ podoby

Počas prvých dvoch sezón bola seriálovou kráľovnou herečka Claire Foy, ktorá predviedla priam nadľudský výkon. Lenže hlavný autor seriálu Peter Morgan ešte pred prvou klapkou jasne povedal, že seriál bude mať šesť sezón a každé dve sa bude meniť obsadenie, aby sa hodnoverne reprodukovalo starnutie britských monarchov. V tretej a štvrtej sérii Alžbetu II. stvárnila oscarová herečka Olivia Colman.

Takto vyzerá seriál Koruna Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Koruna bude čoraz ťažšia a Alžbeta osamelejšia.

Nielen pohľad na monarchov. Seriál ukazuje ťažké časy krajiny

Striedanie vlád, premiérov, neúspešné pokusy o reštart hospodárstva, do toho tvrdá kritika monarchie, čoraz hlasnejšie nápady o zrušení privilégií kráľovskej rodiny. Nechýbajú škandály. Seriál si poriadny rypol do vzťahov kráľovského klanu. S pribúdajúcimi sériami a udalosťami nimi zachytenými sú čoraz bližšie k obdobiu, ktoré si dobre pamätá súčasná generácia. Preto už pri tretej, ale najmä pri štvrtej sérii silneli hlasy z kráľovského dvora, aby Netflix pred začiatok každej epizódy pridal poznámku, že ide o fikciu a nie reálnu históriu rodiny. Naozaj je to fikcia? Alebo tvorcovia trafili klinec po hlavičke.

Trailer k tretej sérii Koruny.
Platinová kráľovná Alžbeta II. Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...

Štvrtá séria, ktorú Netflix uviedol v novembri 2020 je medzi fanúšikmi ospevovaná. Príbeh postupne ukázal prvé stretnutie Diany Spencerovej (Emma Corrin) s princom Charlesom (Josh O'Connor), zrejme záchvev spoločnej lásky, ktorá rýchlo vyprchala. Manželstvo, v ktorom boli tri osoby. Postupnú nenávisť, úpadok ľudskosti. Zdrvujúci tlak na Dianu, ktorá bojovala s bulímiou, neustálym pohŕdaním kráľovskej rodiny, jej obrovská túžba po obyčajnej láske, uznaní, pohode, normálnom spolužití. Nič z toho jej nebolo dopriate.

Štvrtá séria diváka doslova neraz prebodla krutosťou, odmeranosťou, nepochopením, ale vykreslením zmýšľania vybraných členov kráľovskej rodiny. Princ Charles sa ukázal ako totálny nevyrovnaný, zlomený slaboch, ktorý sa nikdy nevie postaviť sám za seba a radšej intriguje za chrbtom všetkých a aj matky svojich dvoch synov. Avšak všetko robil v mene lásky, aby mohol byť s jedinou ženou, ktorú dokázal milovať a tou bola len Camilla Parker-Bowles (Emerald Fennell).

Trailer k štvrtej sérii Koruny.

Pozornosť na seba strhla aj herečka Gillian Anderson, ktorá bravúrne stvárnila nezabudnuteľnú premiérku Margaret Thatcherovú, ktorá spravila z upadajúcej Británie svetovú hviezdu.

Alžbeta II. a princ Philip počas ich manželstva Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Kráľovná Alžbeta a princ Philip v roku 1964...

Olivia Colman ako Alžbeta II., štandardne, exceluje. No aj tu bolo evidentné, že dlhoročné panovanie prináša svoje obete a ona postupne „kamenie“. Ukázalo sa to najmä pri krátkych scénach s jej štyrmi dospelými deťmi. Jej laxný, odmeraný a najmä šialene neosobný vzťah akoby len z povinnosti, pričom práve tieto aspekty mnohé vysvetľujú, prečo postavy/reálne osoby konajú, tak ako konajú. Zavše potom hovorí scéna ukazujúca kráľovnú, ako sa s láskou rozpráva so svojimi psami, ktorých má očividne radšej ako vlastné deti a pýta sa ich, aký mali deň.

Prvé zábery z piatej sérii Koruny.

Koniec sa blíži

Koruna má pred sebou ešte dve série. Tá piata je už hotová a Netflix ju uvedie v novembri tohto roka. Divákov čaká znova kompletná a posledná výmena hereckého obsadenia. Po Claire Foy, Olivii Colman štafetu preberie Imelda Staunton, známa z filmov o Harrym Potterovi. Koruna by mala vygradovať šiestou sériou v roku 2023. Aktuálne prebieha produkcia posledných epizód vo Veľkej Británii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #netflix #Alžbeta II. #The Crown