Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriálové šialenstvo sa začína! Aká je nová Hra o tróny? Spanilá a dokonalá jazda

Začala sa nová seriálová epocha! Po viac ako troch rokoch znovu ožila Hra o tróny v prvom hranom spin-off titule Rod draka (House of the Dragon). Televízia HBO s veľkou pompou zverejnila na streamovacej platforme HBO Max prvú epizódu z desaťdielnej prvej série a nedočkavým fanúšikom sa splnil jeden veľký sen – návrat do Západozeme. A bol naozaj dychberúci!

22.08.2022 06:10
rod draka, Foto:
Záber z prvej epizódy Rodu draka.
debata (1)

POZOR: Nasledujúca recenzia obsahuje vyzradenie deja najnovšej epizódy Rodu draka.

Video

To, že značka Hra o tróny nezanikne po skončení pôvodného seriálu, ktorý vychádzal z knižnej predlohy Georgea R. R. Martina, bolo jasné niekoľko rokov pred samotnou poslednou klapkou. HBO sa začalo pripravovať na možné ďalšie seriálové odnože naozaj starostlivo, no ani to nezabránilo jednému veľkému sklamaniu a miliónovým stratám. Televízia si vybrala viacero potenciálnych námetov, ktoré dlhodobo skúmala a ešte aj skúma, aby postupne predstavila viacero seriálov vychádzajúcich z krvavej ságy.

Ako prvý dostal zelenú seriál s pracovným názvom Blood Moon, ktorý mal ukázať Západozem tisícky rokov pred udalosťami z pôvodného seriálu. Námet znel veľmi sľubne. Postupné odhaľovanie konca zlatých časov krajiny a žijúcich rodov a príchod prvej zimy, teda Nočného kráľa a jeho armády mŕtvych. Fanúšikovia boli nadšení. Takýto seriál by odpovedal na viaceré otázky, na ktoré nikdy nedostali odpoveď. Potenciál bol obrovský. Nakrútil sa pilotný diel, v ktorom hlavnú úlohu hrala známa herečka Naomi Watts. Potom však prišiel šok a HBO celý projekt nekompromisne zrušilo. Vraj pre nefungujúci príbeh. Strata? Údajne až 30 miliónov dolárov. Pilot nikdy nebol zverejnený.

Následne prišlo ešte väčšie prekvapenie, keď stanica oznámila, že si bez skúšobnej epizódy objednáva rovno desaťdielnu sériu Rod draka – príbeh o vzlete a najmä páde dynastie Targaryenovcov. Za seriálom stoja ostrieľaní showrunneri. Opraty prevzali Miguel Sapochnik a Ryan J. Condal. Prvý menovaný má s Hrou o tróny bohaté skúsenosti, keďže režíroval najkomplikovanejšie epizódy pôvodného seriálu a tie patrili medzi to najlepšie, čo sa televíznymi obrazovkami prehnalo (The Bells, The Long Night alebo Battle of the Bastards).

Všetko nasvedčuje tomu, že HBO malo šťastnú ruku pri výbere prvého spin-offu. Mimoriadne atraktívny príbeh o Targaryenovcoch, ich boji o moc, Železný trón, poslušnosť a čerešničkou na torte sú draky. Práve majestátne tvory diváci v Hre o tróny milovali. A to tam boli iba tri kusy. V Rode draka sa ich postupne vystrieda až sedemnásť! V prvej sérii deväť, každý bude mať špecifický výzor a osobnosť. Už len toto našepkáva, že toto bude naozaj spanilá jazda.

Nová Hra o tróny sa začala! Takto vyzerá prvá časť Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Záber z prvej epizódy Rodu draka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #HBO #Game of Thrones #HBO Max #House of the Dragon #televízna sezóna 2022/2023 #Rod draka