Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Robiť dobrý televízny humor u nás? Čo čert nechcel, falošný farár to všetkým natrel

Zaujímavosťou a originálnou myšlienkou tohto seriálu je angažovanie dvojice mladých českých hercov. Do deja to vnáša svieži vietor, iný štýl hrania. A navyše treba dodať, že Vincent Navrátil pôsobí mimoriadne sympaticky, šibalsky a má potrebnú iskru, aby mohol hodnoverne stvárňovať falošného farára. Po sérii náhod sa dostáva do malého mestečka, ktoré je presvedčené, že je nový farár. Dokonalé alibi mu poskytuje útočisko, kým sa dostane k zlatému náboženskému artefaktu, ktorý by ho spolu s bratom vykúpil s obrovských problémov.

Pilotná epizóda ponúka od začiatku do konca zrozumiteľný dej, predstavuje jednotlivé postavy a najmä je výborným lákadlom na ďalšie sledovanie, pretože pointa je dostatočné silná na to, aby utiahla desaťdielnu sériu. Je zrejmé, že Max bude riešiť problém vybraného miestneho obyvateľa, popritom bude musieť za sebou zametať stopy, aby ho policajtka neodhalila a ešte sa musí dostať k zlatu. No bude mať plné ruky práce! A netreba zabudnúť, že sa musí postarať o ovečky a ich duchovné potreby.

Tvorcom sa podarilo trafiť ústredne duo. Chémia... Foto: TV Markíza
svätý max, martina zábranská, vincent navrátil, Tvorcom sa podarilo trafiť ústredne duo. Chémia medzi nimi funguje.

Stále platí, že robiť dobrý televízny humor na Slovensku je mimoriadne ťažké, možno aj preto Markíza šikovne hovorí o Svätom Maxovi ako o rodinnom seriáli a zámerne vypustila pomenovanie komediálny. Zrejme, aby sa vyhla tvrdšej kritike, ak by humor nefungoval. V tomto prípade by mala s hrdosťou priznať, že ide o komediálny seriál, pretože ide o vydarený kúsok. Po dlhom čase sem zavial svieži vietor.

Nádejne spracovaný námet založený na dobre glosovanom vnímaní náboženstva, typických slovenských reálií vytvára živnú pôdu na dobre vystavané humorné situácie, pri ktorých sa dá schuti zasmiať. Je evidentné, že tvorcovia to primárne nestavajú na prvoplánových vtipoch s cieľom pohoršiť, práve naopak. S citom ukazujú peripetie mladého farára, ktorý razom musí riešiť omšu, spevokol, cirkevné obrady a netuší odkiaľ vietor fúka. V tomto smere to tvorcom seriálu to vyšlo na jednotku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2021/2022 #seriál Svätý Max