Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zatočí sa vám hlava! Seriálový Pán prsteňov bude stáť nenormálne veľké peniaze

Streamovacia platforma Amazon Prime Video nemieni nič nenechať na náhodu. Jej seriálová verzia Pána prsteňov musí kraľovať televíznemu svetu a basta!

20.04.2021 07:00
pán prsteňov, Foto:
Seriálový Pán prsteňov zlomil všetko rekordy. Prvá séria bude rekordne drahá.
debata

Prvé správy o možnom seriálovom rozpracovaní kultového diela J.R.R. Tolkiena sa objavili ešte v roku 2017, keď už bolo jasné, kedy sa skončí konkurenčná Hra o tróny a začala sa boj o kráľa televízneho sveta. Pán prsteňov by to mohol dokázať a zrejme sa mu to aj podarí. Minimálne s veľkosťou rozpočtu. Už vtedy Amazon oznámil, že do prvej série investuje neuveriteľnú miliardu dolárov. Mnohí len nechápavo krútili hlavou, kam chcú tvorcovia túto enormnú sumu napchať.

Veď ani tie najväčšie filmové blockbustre nemali takto veľký rozpočet. Už samotné práva k Tolkienovmu dielu stáli 250 miliónov dolárov. Streamovacia platforma si je dobre vedomá, že pozornosť celého sveta sa upriami na výsledok a ten musí byť dokonalý a to si vyžaduje rekordnú sumu na produkciu. Teraz je tá cifra známa. Náklady na výrobu prvej série sa vyšplhali na neuveriteľných 465 miliónov dolárov! Pre porovnanie, šesťdielna záverečná séria Hry o tróny stála HBO „iba“ 100 miliónov a už vtedy sa hovorilo, že vizuálna kvalita posunula televíznu tvorbu na nový level.

Všetko však nasvedčuje tomu, že Amazon prinesie divákov viac epizód v rámci prvého roku vysielania, ako je momentálny trend, keď sezóny majú 10 až 13 častí. Prvá séria by mala mať až 20 epizód. Navyše ďalšie plány sú veľkolepé. Ráta sa s minimálne piatimi sériami a viacerými spin-off seriálmi. Túto dekádu chce Amazon ovládnuť s Pánom prsteňov a pokúsi sa zatlačiť novú Hru o tróny do kúta. Bude to tuhý boj, keďže oba seriály by sa mali objaviť v roku 2022.

Pán prsteňov bude, bezpochyby, najdrahším dielom v histórii. Avšak vyzerá to tak, že v zákulisí nie je všetko ideálne. Hovorí sa, že vedenie Amazonu už videli pilotnú epizódu a s výsledkom nebolo úplne spokojné. Údajne sa seriál musí pretáčať a pojme sa v úplne inom štýle. Malo dôjsť aj k výmene hercov. Navyše niekoľkomesačné zdržanie premiéry spôsobila koronakríza.

Seriál nebude kopírovať filmy

Pred časom Amazon, po dlhých mesiacoch ticha, prezradil prvé a zásadné informácie o samotnom deji. Od začiatku sa vedelo, že príbeh zavedie divákov do tzv. Druhého veku Stredozeme, čo sú tisícky rokov pred udalosťami z filmovej trilógie. Stredozem v tom čase bude vyzerala úplne inak, mnohé národy a kráľovstvá boli na vrchole, no nad všetkými sa začne objavovať tieň temnoty. Práve v tomto čase Sauron začal naberať svoju démonickú silu, vznikol pakt s prsteňmi, v Hore osudu ukuli prsteň moci a začala sa obrovská vojna.

Streamovacia platforma však načrtla pointu nového seriálu takto: „Príbeh začína v čase relatívneho mieru. Seriál sleduje skupinu známych i nových postáv, ktoré sú nútené konfrontovať dlho obávané znovuobjavenie zla v Stredozemi. Od najtemnejších hĺbok Hôr Tieňov až po obrovské lesy elfieho Lindonu a úchvatnému ostrovnému kráľovstva Númenoru, tieto oblasti a postavy vytvora odkaz , ktorý bude žiť dlho potom, čo všetci budú preč“.

Produkcia prvej série prebieha približne rok na Novom Zélande, kde vznikla aj pôvodná filmová trilógia, ale aj filmový Hobit. Miestna vláda z nakrúcania profituje. Len za prvú sériu zinkasovala štátna kasa 160 miliónov dolárov a dala prácu stovkám ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pán prsteňov #oseriáloch #Amazon Prime Video