Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Všetci čakali skvelý horor a čo dostali? Slabučký odvar a tuctový pátos

Zdanlivo beznádejné vyhliadky ohľadom televíznej krízy spred pár mesiacov sa začínajú, našťastie, rozplývať. Streamovacie platformy, ale aj štandardné stanice síce mali istý čas problém, no už sa prispôsobili novej situácii, ktorú im priniesla koronakríza a produkcia sa naplno rozbehla. Hoci je neraz pomalšia, komplikovanejšia, ale nakrúca sa!

10.12.2020 07:00
victoria pedretti, the haunting of bly manor, Foto:
Hlavnú pozornosť si na seba ukradla hlavná hviezda - Victoria Pedretti. Opäť predviedla skvelý výkon, hoci jej nohy podkopával celý dej.
debata

A to je dôležitý míľnik pre nedočkavých divákov, ktorí vyčkávajú na premiéry. Tie im pravidelne dodáva aj Netflix. Ten začiatkom októbra vyrukoval s ďalšou chuťovkou v podobe pokračovanie hororovej antológie „The Haunting…“. Tentokrát sa „strachuchtiví“ fanúšikovia mohli pozrieť do strašidelného sídla Bly. Naplnila miniséria The Haunting of Bly Manor obrovské očakávania?

Zdá sa, že aj hororový žáner nemá na ružiach ustlané, podobne ako komediálne seriály. Oba tieto formáty poňať originálne je veľmi ťažké. Vyrobiť humor je ťažké, no priniesť poriadny horor je niekedy ešte ťažšie. A The Haunting of Bly Manor je toho ukážkovým dôkazom. Zárukou bezchybnosti nie je ani Netflix. Asi by len málokto čakal, že po skvelej prvej sérii s názvom The Haunting of Hill House príde ďalšia séria s iným príbehom, iným domom, inými postavami, ktorá by podliezla vysoko nastavenú latku. Čuduj sa svete, stalo sa.

Aká bola prvá séria?

Keď sa na konci roku 2018 objavil na Netflixe Hill House, pôsobilo to ako zjavenie. Hororu je na obrazovkách ako šafránu. Máloktorej televízii a tvorcom sa podarilo v nedávnej minulosti vytvoriť naozaj kvalitný horor a tomuto žánru sa radšej väčšina vyhýba. Streamovacia jednotka sa však nezľakla a zabrúsila aj do týchto vôd a vyplatilo sa. The Haunting of Hill House nebol bez chýb, desaťdielna séria bola až zbytočne dlhá a niektoré epizódy poriadne haprovali a boli očividnou vatou na natiahnutie deja. Avšak ako celok, strach naháňajúci príbeh pôsobil fantasticky. Dodnes sú pamätné viaceré momenty, ktoré dokázali navodiť plnohodnotné okamihy obrovského preľaknutia a strachu, že za chrbtom stoja duchovia s nevyrovnanými účtami.

Fanúšikovia hororu boli nadšení! Nielen z naozaj výborne a najmä rafinovane poňatého príbehu o rodine, ktorú Hill House doslova zničil a ani po rokoch im nedal pokoj. Prišli o matku a po rokoch si na život siahla aj najmladšia dcéra. Následne sa desivé príbehy len rozbehli a disfunkčná família sa musela zomknúť, aby raz a navždy si vybavili účty s domom a jeho desivými obyvateľmi. Každý by očakával, že ďalšia séria prinesie príbeh ešte viac vycibrený. Lenže ono to úplne tak neprišlo.

Malá herečka Amelie Bae Smith ako Flora... Foto: Netflix
the haunting of bly manor, Malá herečka Amelie Bae Smith ako Flora dokázala vyčarovať strašidelnú atmosféru.

Dvojročné čakanie sa nevyplatilo

Na pokračovanie si diváci museli takmer dva roky. The Haunting of Bly Manor sa predstavil s deviatimi epizódami, z čoho sa dalo tušiť, že tvorcovia sa poučili z vlastných chýb a nový príbeh bude svižnejší, hutnejší a najmä poriadne desivý. Keďže sa jedná o antológiu, tak nová séria nemala s Hill Housom nič spoločné. Teda takmer.

Vrátili sa len niektorí herci, avšak už ako iné postavy, v inom príbehu. Veľkým potešením je prítomnosť mladej a extrémne talentovanej herečky Victorie Pedretti, ktorá je objavom Netflixu. Zahviezdila práve v prvej sérii The Haunting of Hill House, kde sa predstavila ako zosnulá dcéra, ktorá zo záhrobia spojila svojich súrodencov, aby mohla odpočívať v pokoji. Následne sa minulý rok predstavila v druhej sérii megahitu You (Ty) v úlohe skrytej psychopatky, tento rok si „strúhla“ úlohy v The Haunting of Bly Manor a budúci rok ju čaká tretia séria hitu You. Netflix si svoje objavené hviezdy stará, aby boli pravidelne na obraze. To isté platí aj hercovi Oliverovi Jacksonovi-Cohenovi, ktorý sa takisto to minisérie „The Hauning of…“ vrátil aj po druhýkrát.

V Bly Manor ich doplnil herec Rahul Kohli alebo, pre veľkú radosť fanúšikov, herečka T'Nia Miller, známa napríklad z hitu Roky a roky (Years and Years). Obrovskú úlohu zohrali aj detskí herci Amelie Bea Smith a Benjamin Evan Ainsworth.

Seriál The Haunting of Bly Manor Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Jednou zo svetlých momentov bola prítomnosť...

Jednoducho nuda!

Pointou novej série bolo anglické sídlo v Bly, kde líšky dávajú dobrú noc. Pre tých, ktorí holdujú pôvodnému zneniu, tak si mohli plnými dúškami užiť britskú angličtinu, čo potešilo najmä ucho tých, ktorí holdujú angličtine. Dej sa presunul do roku 1987, keď do obrovského domu prichádza americká opatrovateľka Dani (Pedretti), pričom jej úlohou je sa postarať o dve malé deti Floru (Smith) a Milesa (Ainsworth), ktorí pred časom za nejasných okolností prišli o svojich rodičov a ich strýka ich odpravil do rodinného sídla, kam odmieta vkročiť.

V obrovskom dome sa o deti stará kuchár (Kohli), gazdiná (Miller) a záhradníčka (Amelia Eve). Lenže veľmi skoro jasné, že v tomto dome nie niečo v poriadku. Dani ťaží minulosť, pred ktorou utiekla z USA, no v Bly ju dohnala. Mladá žena plná ideálov postupne pohlcuje dom a jej iskra pomaly vyhasína.

Kľúčovú úlohu hrajú deti, ktoré sú mostom medzi svetom živých a mŕtvych, teda najmä chodiacej mŕtvole bez tváre, ktorá si berie ľudské obete a sťahuje ich do jazera. Flora a Miles si Dani doslova zamilujú, avšak monštrum z jazera si žiada ďalšie obete. Postupne sa počas deviatich epizód rozpletáva príbeh každej postavy, ktoré majú vyskladaný komplikovaný životný príbeh a končí sa práve v sídle Bly, v ktorom sa podarilo akosi oklamať smrť.

Už po prvých epizódach bolo cítiť, že táto séria je úplne iná. Na veľké prekvapenie už nešlo o horor, chýbala atmosféra, prvky, haproval príbeh, neexistoval dôvod na strach, strašenie, pohrávanie sa s divákom, ako počas prvej série. Z hororu sa stala skôr romantická dráma, v ktorej postavy skôr riešili svoje zlomené životy, chyby, ktoré v minulosti spáchali a akosi všetci hľadali svoj happyend. Do toho občas prebehol, respektíve dokrívala pomstychtivá žena bez tváre z jazera, ale tá vôbec nebola desivá.

Jednou zo svetlých momentov bola prítomnosť... Foto: Netflix
T'Nia Miller, the haunting of bly manor, Jednou zo svetlých momentov bola prítomnosť herečky T'Nii Miller ako bigotnej Hannah.

Verdikt

Ako celok pôsobí The Haunting of Bly Manor ako značné sklamanie, hororové prvky vyšumeli dostratena, v podstate neexistoval dôvod sa báť. Avšak ako vzťahová dráma to tvorcom vyšlo. Príbehy boli pestré, hutné, farebné, rôznorodé a ich postupné odhaľovanie bolo zaujímavé. V tom prípade nemožno o tejto deviatke epizód hovoriť o horore. Išlo o plnohodnotnú oddychovku s temnejším podtónom. Oproti The Haunting of Hill House išlo o slabučký odvar.

Potešili však herecké výkony. Na Victoriu Pedretti sa jednoducho veľmi dobre pozerá, jej herecký prejav treba vnímať a nasávať plnými dúškami. Za ten krátky čas, čo je na obraze predviedla charakterovo diametrálne odlišné postavy a každú zvládla bravúrne a s ľahkosťou. Aktuálne pri Dani predviedla veľmi jemný, submisívny prejav a ukázala sa vo veľmi príjemnej polohe. Určite zažiarila aj T'Nia Miller ako gazdiná Hannah, pričom možno práve jej postava bola najzaujímavejšia. Miller je neskutočná herečka, ktorá s minimálnym prejavom dokáže ukázať maximálne výkony.

Netflix, nateraz, mlčí, či bude s touto hororovou sériou pokračovať. Aj napriek tomuto nenaplnenému potenciálu by rozhodne mal. Znova sa poučiť z chýba a do budúcnosti sa vrátiť k plnohodnotnému hororu, pri ktorom bude tuhnúť krv žilách, divák sa bude báť scén, pri ktorých sa nič nebude diať.

Chce to príbeh, ktorý sa bude pohrávať so psychikou, ale aj vizuálom. Chce to niečo nápadité, rafinované, prešpekulované a najmä strašidelné. Diváci si zaslúžia poriadny horor, pohlcujúci pocit strachu, a keď si ho pozrú, budú sa báť prejsť po vlastnom dome, aby nemali všade zasvietené svetlo, pretože temnota im môže dýchať za chrbtom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #The Haunting of Bly Manor #Victoria Pedretti