Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čaká Slovensko neuveriteľný úspech? Netflix chce od Jojky kúpiť multimiliónový seriál

Časy sa menia? Konečne sa Slovensko dostáva na mapu svetovej filmovej, ale aj seriálovej produkcie? Po rokoch vákua a ignorácie môžeme zaznamenať nebývalý úspech. Všetko nasvedčuje tomu, že čoskoro by sa mohol v ponuke Netflixu objaviť najdrahší seriál v histórii Slovenska - Slovania.

20.07.2020 07:00
slovania, seriál slovania, tomáš maštalír, Foto:
Jednu z hlavných úloh v Slovanoch stvárni aj Tomáš Maštalír.
debata (20)

Streamovací gigant bol dlhé roky pomerne nedostupný pre našincov, keďže neexistovala jazykovo prístupná lokalizácia. To sa zmenilo minulý rok, keď Netflix spustil masívne investície do česko-slovenského regiónu. Vo veľkom sa vyrába český dabing a české titulky, pridali sa aj lokálne filmy. Rastúca svetová konkurencia a gradujúci boj viacerých streamovacích služieb prinútil aj svetovú jednotku medzi online televíziami sa viac zamerať aj na menšie trhy a začať „loviť“ predplatiteľov aj u nás.

Netflix je známy svojou vlastnou prvotriednou produkciou, ale aj širokou ponukou filmov a seriálov, čím si udržuje dominantnú pozíciu na trhu a postupne hľadá aj atraktívne lokálne tituly, do ktorých by mohol produkčne vstúpiť, respektíve by daný seriál získal do svojej knižnice. Len málokto by ešte pred časom čakal, že by mohol chňapnúť po slovenskom produkte. Stalo sa.

Už dlhšiu dobu sa špekulovalo, že Netflix krúži okolo pripravovaného spektakulárneho seriálu Slovania, ktorý Jojka nakrúcala v druhej polovici minulého roka na Ukrajine. Finančne, ale aj produkčne náročná výroba s rozpočtom štyri milióny eur sľubuje ojedinelý počin, ktorý u nás ešte nikdy predtým nevznikol. Filmári postavili nanovo dve hradiská, vyrábali sa všetky rekvizity, kostýmy, aby sa zabezpečila plnohodnotná autenticita.

Dej sa odohráva v 7. storočí nášho letopočtu, v predkresťanskom čase, keď Slovania ešte verili v mnohobožstvo a žili veľmi jednoduchým spôsobom života v malých spoločenstvách. Scenáristi sa celý rok venovali zberu materiálu, informáciám o starých Slovanoch, poznávali ich zvyky a tradície, ich bohov, aby mohli napísať seriál, ktorý je založený na reálnych podkladoch.

V rôznych úlohách sa predstaví Juraj Loj, Jana Kvantiková, Zuzana Fialová, Tomáš Maštalír, Andy Hryc, Dušan Cinkota, Richard Autner, Jana Labajová, Michal Režný.

Lákadlom má byť aj účasť českého herca Marka Vašuta a pre Slovákov, možno, menej známa tvár – Jana Kvantiková, ktorá sa objavovala v projektoch u našich západných susedov. Z ukrajinských hercov to bude mladá herečka Polina Nosykhina, Makar Tihomirov, Oleg Mosiychuk alebo Oleksandr Mavrits. Naši východní susedia a podieľali sa polovicou nákladov.

Produkčne za seriálom stojí Wanda Adamik Hrycová a režisér Peter Bebjak, ktorý už spolu vytvorili megaúspešný a kritikmi, ale aj divákmi oceňovaný film Čiara. Ten je zhodou okolností dostupný aj na Netflixe. Práve Hrycová už viackrát naznačila, že ich streamovací gigant oslovil na spoluprácu a podľa jej slov sa rozbehli aj rokovania. Zasiahla však pandémia koronavírusu, ktorá celý proces výrazne spomalila.

Zúčastnené strany sú však na slovo skúpe. Televízia JOJ nateraz nepotvrdila nasadenie Slovanov do vysielania počas tohtoročnej jesene, ktorá má byť reštartom po vynútenej televíznej koronakríze. Nasadenie tak drahého projektu si vyžaduje dobre fungujúci reklamný trh, ktorý by zaistil dostatočnú návratnosť. To však po pandémii a tvrdých dopadoch na televízny biznis nie je úplne isté. „O nasadení seriálu Slovania do programovej štruktúry sa intenzívne rozprávame. O tom, kedy diváci tento veľkovýpravný seriál uvidia, budeme včas informovať,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Jojky Lucia Kulihová.

Seriál Slovania na prvých záberoch Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jana Kvantiková a Zuzana Fialová na prvých...

Ak by sa nastala dohoda s Netflixom, bude musieť najprv čakať na televíznu premiéru na Jojke a až následne by televízne práva získal na streamovanie. Navyše ide o prestížnu vec, preto k potenciálnej dohode sa nikto nechce ešte vyjadriť. “V rámci seriálu Slovania rokujeme s viacerými stranami. Priebeh obchodných rokovaní nebudeme zatiaľ komentovať,” povedala pre Pravdu PR manažérka Jojky Katarína Gajdošíková. Ak sa však podarí uzavrieť zmluvu, pôjde o bezprecedentný úspech slovenskej tvorby.

Aby toho nebolo málo, Netflix čoskoro zavíta na Slovensko. Bude to nakrúcať svoj aktuálny megahit – Zaklínač. Druhú sériu prerušila pandémia, vo februári padla prvá klapka vo Veľkej Británii. Od 17. augusta by sa mali kamery znova rozbehnúť a filmári, ale aj najväčšie hviezdy seriálu ako Henry Cavill (Geralt z Rivie) alebo Anya Chalotra (čarodejnica Yennefer) by mali zavítať aj na Slovensko. Produkcia však tají, v akom rozsahu bude nakrúcať u nás.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #televízia JOJ #oseriáloch #seriál Slovania