Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stopka pre hnijúce mŕtvoly! Aká budúcnosť čaká seriály o zombíkoch?

Začiatkom júla obletela svet nečakaná správa, ktorá najviac zarmútila najmä fanúšikov komiksovej série The Walking Dead. Príbeh sa skončil! Autor kreslených príbehov o zombíkoch - Robert Kirkman - dal zbohom príbehom z postapokalyptického sveta. Komiks s číslom 193 uzavrel dlhoročný príbeh tiahnúci sa od roku 2003.

18.07.2019 07:00
the walking dead, walking dead, fear the... Foto:
Blíži sa koniec epochy chodiacich mŕtvol?
debata

Ukončenie komiksovej predlohy, ktorá slúži zároveň ako predloha pre televízny seriál The Walking Dead je o to prekvapujúcejšia, že nebola dopredu avizovaná a nikto ju nečakal. Kirkman argumentoval, že v zombie svete „žil“ 16 rokov a bolo čoraz ťažšie vymýšľať nové príbehy, nových nepriateľov, nové zápletky. Počas posledných rokov si čoraz viac uvedomoval, že tvorba je preňho čoraz obtiažnejšia. Napokon spravil rázny krok a dal bodku za týmito príbehmi.

Čo to však znamená pre televíziu AMC, ktorá posledné desaťročie profituje na značke The Walking Dead? Nateraz sa na tvorbe seriálov nič nemení. V októbri uzrie svetlo sveta jubilejná 10. séria pôvodného seriálu The Walking Dead, aktuálne sa vysiela piata séria prvého spin-offu Fear the Walking Dead. V budúcom roku sa čaká filmová trilógia s Rickom Grimesom (Andrew Lincoln!, ktorá by mala ukončiť jeho príbeh a navyše na obrazovky by sa mal dostať druhý spin-off seriál.

Stanica má so zombíkmi stále veľkolepé plány, čo je minimálne odvážne pri konštantne klesajúcej sledovanosti oboch seriálov, ktoré sa aktuálne vysielajú. Rozširovanie tohto vesmíru s rovnakou zápletkou, teda príbehy o skupine ľudí, ktorí neustále blúdia zdecimovanou krajinou a hľadajú bezpečné útočisko, už neťahá divákov ako kedysi.

Tvorcovia pôvodného seriálu The Walking Dead už dávnejšie avizovali, že majú plány na nakrútenie dvanásť sezón. Pomaly, ale iste sa k tomuto cieľu už blížia. Ďalšia budúcnosť je nejasná, keďže tento seriál čerpá z komiksovej predlohy, tá však ponúka ešte niekoľko námetov vhodných na pretavenie do televíznej podoby.

Avšak ani ukončenie komiksov neznamená tragédiu pre scenáristov. Tí sa zrejme veľmi rýchlo prispôsobia situácia aj v momente, keď siahnu na koniec komiksov. Už teraz tento seriál sa výrazne odklonil od predlohy a ide si vlastnou cestou v mnohých smeroch. V komiksoch „žijú“ postavy, ktoré v seriáli dávno nie sú a osudy jednotlivých charakterov sa pre potreby seriálu menia a prispôsobujú.

Napríklad, prvý spin-off Fear the Walking Dead sa vôbec neopiera o komiksy a od začiatku si buduje vlastnú identitu a neraz kvalitou predháňa aj svojho staršieho seriálového súrodenca. To isté platí aj pre pripravované filmy a druhý spin-off. Zdá sa, že ukončenie kreslených príbehov nezastaví už rozbehnutý vlak a zombíci z obrazoviek len tak ľahko neodkráčajú. Všetko však môže zmeniť nezáujem divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch