Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Marx ako romantický elegán a rebel? Čína predstavila seriálovú propagandu

Sedemdielny animovaný seriál Vodca o Karlovi Marxovi mal v pondelok premiéru na najväčšej čínskej streamingovej platforme Bilibili. Hlavná postava má podľa CNN málo spoločného s fúzatým nemeckým filozofom, ako si človek zo Západu zvyčajne Marxa predstaví.

29.01.2019 07:00
debata (4)
Čína poňala Marxa po svojom. Foto: Youtube/Printscreen
marx, Čína poňala Marxa po svojom.

Namiesto toho je zobrazený ako elegantný, vysoký mladík s ostro rezanými rysmi, hnedými vlnitými vlasmi a modrými očami. „Všetko, čo robím, robím pre masy chudobných celého sveta,“ hlása v seriáli hlbokým hlasom čínsky na pozadí pompéznej vážnej hudby.

Animovanú sériu produkovalo propagandistické oddelenie Komunistickej ligy mládeže spolu s úradom pre výskum a rozvoj marxistickej teórie čínskej komunistickej strany. Dej sa odohráva v rokoch 1818 až 1883 a zahŕňa aj obdobie, keď Marx vydal svoje najznámejšie diela – Komunistický manifest, Osemnásty brumaire Ľudovíta Bonaparta a prvý zväzok Kapitálu.

Oficiálny trailer predstavuje mladého Marxa a jeho budúcu ženu Jenny von Westphalenovú, keď sa hrajú ako deti. Propagačné obrázky ho zase ukazujú sivovlasého, ale stále elegantného, ​​s bradou a rovnako elegantným Firedrichom Engelsom po boku.

Už pred uvedením prvého dielu sa na trhu objavilo mnoho vedľajších produktov, napríklad komiks, divadelné hry vychádzajúce z animovanej predlohy, a dokonca aj emodži Marxa a Engelsa.

V komikse „sa mladí čitatelia dozvedia, že Marx nebol len veľký mysliteľ, ako vedia z učebníc, ale aj zapálený, romantický a rebelujúci tínedžer“, uviedol v čínskom vládnom denníku The Global Times autor komiksu Wu Jün-Čchin.

CNN poznamenala, že trailer mlčí o niektorých základných princípoch marxizmu, ako je triedny boj, a skôr má bližšie k ideológii, ktorú razí súčasný čínsky prezident Si Ťin-pching.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Karl Marx #oseriáloch