Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tušili ste, že pred rokom odštartoval seriál, ktorý si podmaní Slovensko?

Oteckovia oslavujú prvé výročie od prvej epizódy! Denný seriál Markízy si stihol odvtedy podmaniť celé Slovensko. Kto by to len tušil, že štvorica oteckov spôsobí taký ošiaľ a stane sa fenoménom?

01.01.2019 07:00
Oteckovia, Foto:
Markíza môže byť s Oteckami spokojná. Sú kráľmi obrazoviek.
debata (2)

Markíze ťah s návratom formátu denného seriálu vyšiel. Panelák už bol roky preč a diváci začali postupne byť hladní po seriáli, s ktorým budú žiť svoje každodenné problémy, ale aj radosti. Pred rokom v podvečer sa po prvýkrát predstavili Oteckovia a slovenskí diváci zostali očarení. Dobre napísaný scenár, kombinácia známych a neznámych tvárí a najväčšia devíza – obyčajnosť. Oteckovia sa nehrajú na to, čo nie sú.

Na štvoricu hercov v zložení Kobielsky, Tůma, Deák, Fašiang bolo počas ich veľkej premiéry zvedavých 408-tisíc mladších divákov v cieľovej skupine 12 – 54 rokov pri trhovom podiel 30,5 %. V cieľovej skupine 12+ si Oteckov pozrelo až 637-tisíc celkovo (27,2 %). Bol to mimoriadny úspech. Už vtedy sa dalo tušiť, že tento seriál bude hit. V priebehu niekoľkých týždňoch sa sledovanosť zastabilizovala na nadpriemerných číslach. Najväčší čas slávy Oteckov však prichádzal postupne.

Ako jeden z mála poprel zaužívané stereotypy o postupne klesajúcej sledovanosti. Oteckovia počas mesiacov vysielania presvedčili ďalších a ďalších divákov, aby ich začali sledovať. A trhové podiely a aj celková sledovanosť sa začala šplhať čoraz vyššie. Týždeň čo týždeň seriál prekonával vlastné rekordy.

Trhové podiely nikdy neslesli pod 30% hranicu, práve naopak. Na prelome zimy a jari už bolo akýmsi štandardom, že trhové podiely neklesli pod 35%. Pôvodne plánovaná 80-dielna prvá séria sa rozšírila na 110. Podvečerný seriál začal čoraz častejšie zasahovať do rebríčkov najsledovanejších programov, čo sa nestáva každý deň. Vybrané epizódy sledovanejšie ako hlavné televízne spravodajstvo a začali sa doťahovať aj na Susedov.

Postavy zo seriálu Oteckovia Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Vladimír Kobielsky a Natália Puklušová v...

Markíza končila prvú sériu začiatkom júna a už bolo jasné, že vo svojej stajni má etablovaní hit. Po takmer šiestich mesiacoch vysielania sa Oteckovia môžu pochváliť skvelou bilanciou. Priemerne si každú epizódu celkovo pozrelo 474-tisíc divákov (podiel na trhu 29%), v cieľovke 12–54 to bolo 296-tisíc (podiel 35.8%).

Seriál okrem skvelých celkových čísiel sledovanosti dosahoval aj zaujímavé trhové podiely. Najvyšší bol na úrovni extrémnych 44.4%, ten dosiahla epizóda vysielaná 17. apríla.

Začiatkom septembra sa Oteckovia veľkolepo vrátili z letného oddychu. Boli silnejší ako nikdy predtým. Trhové podiely išli o pár čísiel vyššie. Počas druhej série sa už pohybovali medzi 37 – 39% a čoraz častejšie prekračovali povestnú štyridsiatku. Navyše bol denný seriál posilnený o Jána Koleníka.

Oteckovia končili druhú sériu, začiatkom decembra, mimoriadne silní. Ratingy pravidelne boli na 10%, respektíve aj 11% úrovni, trhové podiely stabilne okolo 38%. Tretia série sa objaví už v januári.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Oteckovia #televízia Markíza