Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Konečne je dôvod sa báť! Zombíci s novým príbehom sú dokonalí

Len málokto by čakal, že The Walking Dead dokáže povstať z popola takým veľkolepým štýlom, ako sa to seriálu podarilo s aktuálnou deviatou sériou. K oprášeniu zašlej slávy „stačilo“ iba vymeniť tvorcov. Tým sa podarilo priam nemožné.

02.12.2018 07:00
the walking dead, walking dead, zombíci, zombík, Foto:
Do deja deviatej série napachodovali dokonalí nepriatelia - Našepkávači. Tí pochopili, že nemôžu bojovať proti mŕtvym, ale musia s nimi splynúť.
debata (1)

Dali bodku za predchádzajúcimi dvoma nepodarenými sezónami a počas najnovšieho pokračovania priniesli skvelý príbeh, skvelú atmosféru, teda presne to, čím kedysi bolo The Walking Dead charakteristické.

Prvá pätica epizód bola venovaná Rickovi Grimesovi (Andrew Lincoln), herec sa rozhodol dať zbohom seriálu a televízia AMC mu pripravila veľkolepý odchod. Následne sa od šiestej epizódy dej posunul o šesť rokov a na Ricka sa veľmi rýchlo zabudlo, pretože táto postava nebola viac potrebná a priestor dostali iné charaktery, čo len podčiarklo svieži vietor v deji. Do popredia sa dostal Norman Reedus (Daryl), Melissa McBride (Carol) a Danai Gurira (Michonne).

Tri epizódy, ktoré nasledovali po Rickovom zdanlivom skone, patrili k tomu najlepšiemu, čo seriál za posledné roky ponúkol. Napätie, ktoré bolo roky nezvestné, sa opäť vkradlo do príbehov a na scéne sa objavili dokonalí nepriatelia The Whisperers (Našepkávači), tí v komiksovej predlohe patria k tomu najlepšiemu, čo zombie svet ponúkol. Noví tvorcovia pochopili, čo to znamená reštart seriálu.

Veľkým časovým skokom si tvorcovia vytvorili atraktívny priestor pre výrazné zmeny vo vzťahoch a skutočnostiach medzi postavami. Dovtedy zomknutá skupina okolo Ricka Grimesa sa roztrúsila medzi tri fungujúce komunity a vzájomné sympatie ochladli. Noví showrunneri posunuli vývoj deja tým správnym smerom, už to nebolo len o plahočení a beznádeji či neustálom hľadaní útočiska.

Konečne sa jednotlivé komunity postavili na nohy, vybudovali si fungujúci systém poľnohospodárstva, barterové obchodu a civilizácia sa postupne prispôsobila novému svetu, kde pochodujú živé mŕtvoly. Z rastúceho blahobytu sa postupne vykľuli šarvátky a mocenské boje alebo nesúhlas s vedením. Na scéne sa objavili témy, ktoré sú pre ľudstvo prirodzené a väčšinou sú zdrojom ďalšieho zlyhania systému.

Výborný reštart

Postapokalyptický seriál sa tak dostal na tú správnu koľaj a aj živí mŕtvi neboli len povinnou kulisou, ako v predchádzajúcich rokoch. Opäť sa využil ich obrovský potenciál spôsobom, ktorý vháňal strach nielen postavám, ale aj divákom. Počas prvej polovice deviatej série sa hordy mŕtvol stále motali okolo obydlí jednotlivých skupín, ktoré ich fungujúcim systémom odklonili. Stáda sa však vždy záhadným spôsobom vracali a boli veľkou hrozbou pre živých.

Scenáristi rafinovane pomaličky podsúvali myšlienku príchodu nových nebezpečných nepriateľov, tí sa odhaľovali len v napätých scénach, keď postupne narastala paranoja z toho, že sa mŕtvoly akýmsi spôsobom vyvinuli a začali medzi sebou komunikovať. „Prednosťou“ Našepkávačov je fakt, že jednotlivci si na seba obliekajú hnijúcu kožu živých mŕtvych a pochodujú v hordách, ktoré svojimi tichými hlasmi ovládajú. Sú to dokonalí nepriatelia.

Deviata séria The Walking Dead je jednou z najlepších sezón doteraz. Odhliadnuc od toho, že stratila hlavnú postavu. Ukázalo sa, že aj táto strata bola nakoniec prínosom.

Zlaté časy sledovanosti sa zrejme nevrátia

Príbeh sa dokázal odpútať od jednej postavy a priestor dostali iné, ktoré sú rovnako atraktívne a prinášajú do príbehu niečo nové. Práve fakt, že seriál potreboval veľa nového a dlho sa mu nedostávalo malo za následok, že sledovanosť klesla a diváci zostali skeptickí a k sledovaniu sa nevracajú. Hoci nové epizódy sú stále najsledovanejšie zo všetkých nedeľných programov, aj taký hit, akým bolo The Walking Dead sa musí zmieriť s tým, že ho aktuálne sleduje len 5 miliónov divákov, v časoch nedávno minulých to bolo aj dvakrát viac. Vygradované začiatky, ale aj konce sérii neraz prilákali aj 17 miliónov.

Seriál sa vráti s druhou polovicou série 10. februára a dej sa už výhradne sústredí na nových nepriateľov a boj s nimi. Fungujúce komunity, ktoré medzičasom nadobudli aj sebavedomie sa dostanú pod tlak, keďže Našepkávači sú ten typ nepriatelia, pred ktorým ešte nestáli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch