Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na nešťastie druhých sa pozerá ľahšie. Nerozprávky sú toho dôkazom

Kto by nepoznal rozprávky o Troch prasiatkach, Červenú čiapočku alebo Janka a Marienku? Televízia CBS na svojej novej streamovacej platforme koncom októbra predstavila svoju novinku Tell Me a Story, ktorá ukazuje klasické príbehy v novej a poriadne zvrátenej podobe.

20.11.2018 07:00
debata
V seriáli Tell Me a Story sú postavy... Foto: CBS All Access
tell me a story, V seriáli Tell Me a Story sú postavy inšpirované rozprávkovými postavami. Napríklad Červená čiapočka nie je typickou hrdinkou, ktorej v pätách je vlk.

Na Slovensku je seriál dostupný vďaka HBO, uvádza ho pod názvom „Nerozprávky“, ten ho dokonale vystihuje vzhľadom na pointu série prepletených príbehov. Tie majú na míle ďaleko od idylických príbehov, ktoré každý pozná zo svojho detstva.

Pod seriálom je podpísaný jeden z najlepších seriálových tvorcov – Kevin Williamson, ktorý sa spolupodieľal na vzniku legendárnych Upírskych denníkov (The Vampire Diaries) alebo psychologického seriálu The Following s Kevinom Baconom. Po rokoch opäť zabrúsil do nadprirodzeného žánru a v Tell Me a Story mohol popustiť uzdu svojej fantázii a využiť potenciál rozprávok v doteraz nevidenej podobe. V máji tohto roka sa skončil konkurenčné Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time) a dieru na trhu vyplnil úplne novým spôsobom.

V prípade Tell Me a Story poslúžili rozprávkové príbehy ako metafory k zrkadleniu životov jednotlivých charakterov. V Once Upon a Time to boli „reálne“ rozprávkové postavy uväznené v našom svete bez mágie. Nerozprávkové spracovanie podčiarkuje aj fakt, že seriál je šírený prostredníctvom streamovacích služieb, preto hlavný tvorca mohol poriadne pritvrdiť, čo by si v štandardnej televízii nemohol dovoliť. Príbeh je poriadne tvrdý, plný drog, násilia, sexu, nahoty, nadávok, otvorene hovorí o utláčaní, sexuálnych menšinách, ale aj súčasnom politickom svete.

Ďalším bonusom je herecké obsadenie, len málokedy sa podarí dať dokopy notoricky známe tváre zo štandardných televíznych seriálov, aby predviedli umenie v polohe, ktorú diváci doteraz nevideli. Hlavných úloh sa zhostili mená ako Paul Wesley (Upírske denníky), Kim Cattrall (Sex v meste), James Wolk (ZOO), Danielle Cambell (The Originals), Dania Ramirez (Kde bolo, tam bolo), Daniel Raymond – James (Kde bolo, tam bolo). Práve iná poloha hercov je tou najväčšou devízou tohto seriálu.

Divák, ktorý pozná tieto tváre a sledoval ich predchádzajúce televízne projekty, je zvyknutý, že v štandardnej televízii musia byť postavy uhladenejšie a o rôzne témy sú rozobrané skôr povrchnejšie. Streamovacie služby majú tú výhodu, že obmedzenia v podstate neexistujú a tak umožňuje tvorcom ísť do hĺbky a predstaviť nielen hercov, ale aj zápletky v úplne inom svetle. Teraz je tu príbeh nenablýskanej spodiny z New Yorku, ktorá by chcela žiť svoj život normálne, len nemajú na to prostriedky a neistota ich ženie k rôznym lapsusom.

Postupne sa osudy jednotlivých postáv prepájajú, spočiatku chodili okolo seba na ulici ako cudzinci, osud mieša karty po svojom. Je tu drogovo závislý barman Eddie (Wesley), ktorý spolu s bratom (Raymond-Lewis) a tretím komplicom sú zarytí kriminálnici, vrcholom bolo vylúpenie klenotníctva, kde nešťastnom náhodou zabijú snúbenicu Jordana (Wolk). Zničený mladý a úspešný muž klesá nielen na duchu a začína pátranie na vlastnú päsť a chce jedno, pomstu.

Otvára sa aj príbeh mladej problémovej dievčiny Kayly (Cambell), ktorá sa do New Yorku prisťahovala po smrti svojej matky. Výchovu preberá jej zlomený otec, ale najmä stará mama Colleen (Cattrall), ktorá je slobodomyseľná a svojská, ale aj tvrdá. Chce svoju vnučku ochrániť, tá robí všetko, preto aby sa tak nestalo. Bývala vojačka Hannah (Ramirez) musí neustále zachraňovať svojho homosexuálneho brata Gaba z problémov, vrcholom bolo, keď musí zametať stopy po vražde, ktorú spáchal.

Životy postáv nie sú prechádzkou ružovou záhradou a kto by si myslel, že viac klesnúť sa nedá, je na omyle. Dá sa. Príbeh pracuje s rozprávkovou symbolikou. Kto je dobrý, kto zlý? Kto je vlk? Kto Červená čiapočka? Pokušenia môžu mať aj ľudskú podobu, ale aj podobu samotného New Yorku, ktorý ponúka rázcestie na každom kroku.

Vizuálne spracovanie celého seriálu, vzhľadom na kreatívnu voľnosť, zodpovedá temnému psychologickému thrilleru s dôrazom na mentálne rozpoloženie postáv s ich silnými príbehmi na okraji spoločnosti, o ktorých sa bežne nehovorí. Všetko podčiarkuje zaujímavý soundtrack, ktorý je mixom moderných songov a klasických rozprávkových melódií.

Pointy jednotlivých zápletiek nie sú vôbec originálne, zlomené charaktery, ktoré sa boria v materiálnej tiesni a preto musia hľadať neštandardné metódy, aby si zabezpečili elementárne prežitie a sú na míle vzdialené od jagavého života bohatých Newyorčanov. Avšak, ak tieto príbehy rozpovedia tváre, ktoré diváci poznajú z diametrálne odlišných predchádzajúcich úloh, razom sa z tohto seriálu môže veľký a atraktívny hit. Aj v prípade Tell Me a Story platí, že otrepané príbehy zachraňujú známe tváre v neotrepanej póze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Wesley #Kim Cattrall #oseriáloch #Tell Me a Story