Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Posledné Akty X sú tu! Slovensko sa môže 'tešiť' na nepodarený záver

Televízia JOJ na svojej menšej stanici Plus ponúkne Slovákom poslednú sériu Aktov X. Prvá epizóda má stanovenú premiéru 12. septembra o 20:40. V minulosti sa desiata séria, ktorá spôsobila celosvetový ošiaľ, vysielala súvisle s americkou premiérou. Jedenásta séria očakávania nenaplnila a k slovenským divákom sa dostáva po polroku od jej vysielania v zámorí.

12.09.2018 07:00
akty x, x-files, mulder, scullyová, david... Foto:
Posledná séria Aktov X sa začína v stredu 12. septembra na Pluske. Slováci uvidia posledné príbehy Muldera a Scullyovej.
debata

Už premiéra 11.série prekvapila pomerne vlažným prijatím. Razom sa stratili milióny divákov, ktorí desiatu sériu sledovali a k jedenástej sa nedostali. Je pravdou, že televízny trh sa za dva roky opäť výrazne zmenil a sledovanie programov v určenú hodinu vychádza z módy. Lenže sledovanosť premiérových epizód nevyskakovala ani pri meraniach oneskorenej sledovanosti.

Akty X akosi vyšli z módy. Možno. Lenže problémom bola samotná 11. séria. Tá sa podobne ako desiata skladala z autonómnej minisérie s názvom My Struggle. Tieto epizódy otvárali a uzatvárali obe série a patrili k tomu najlepšiemu, čo návrat seriálu ponúkol. Príbeh sa pohrával s kontroverznou zápletkou regulovania a systematického vyhladzovania premnoženej ľudskej rasy, kolonizovanie vesmíru pre umieranie našej zničenej planéty alebo mimozemskou konšpiráciou, keď vláda zneužila vľúdnosť a ochotu mimozemšťanov a vytvorila si nástroj pre trestuhodné sledovanie ľudí. A samozrejme sa po rokoch náznakoch ukázal dávno stratený syn agentov William, ktorý bol experimentom ľudskej a mimozemskej DNA a bol kľúčom k zničeniu ľudstva.

Ostatné epizódy boli častokrát len nezmyselnou vatou, ktorej chýbala pointa, nápad. Vyzeralo to tak, že tvorcovia zvolili stratégiu nakrúcania v štýle, ale aby bolo. Seriál v nich stratil všetko čaro, ktoré dovtedy mal.

Navyše herečka Gillian Anderson avizovala, že dáva úlohe Scullyovej po jedenástej sérii definitívne zbohom.

Posledná epizóda naozaj nič neuzavrela, práve naopak. Síce došlo ku konfrontácii Muldera a Scullyovej a ich syna Williama s mužom s cigaretou. Tá však nepriniesla nič. William nafingoval vlastnú smrť, a agenti dostali druhú šancu byť rodičmi. Hoci, vzhľadom na vek, je to pomerne nemožné.

Televízia FOX musela spraviť záväzné rozhodnutie, že Akty X opäť uzavrie. A nie je sa čo čudovať. Púšťať sa do pokračovania bez jednej z hlavných postáv a katastrofálne nízkou sledovanosťou by nemalo význam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #Gillian Anderson #David Duchovny #The X-Files #THE X-FILES (Akty X) #oseriáloch