Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fear the Walking Dead by malo (konečne) dopochodovať k svojmu záveru

Prvý zombie spin-off seriál sa v nedeľu vráti s pokračovaním štvrtej série, ktorá svojim spracovaním zaskočila skalných fanúšikov. Málokto chce vidieť, ako bude príbeh pokračovať.

10.08.2018 07:00
fear the walking dead, kim dickens, Foto:
So seriálom sa musela nedobrovoľne rozlúčiť herečka Kim Dickens (Madison - v strede), otázkou zostáva, či má zmysel ešte pokračovať v seriáli, ktorý stratil svoj smer.
debata

Keď televízia AMC pred rokom avizovala výrazné zmeny v zázemí seriálu Fear the Walking Dead, len málokto by čakal, že noví showrunneri si pomýlili reštart so zabitím seriálu. Nikdy nebolo tajomstvom, že spin-off vždy ťahal za kratší koniec oproti pôvodnému seriálu, no našiel si svojich fanúšikov a divákov. Neraz kvalitou predbehol aj The Walking Dead. Lenže sledovanosť mala dlhodobý klesajúci trend a tak bolo nutné zasiahnuť.

Po tretej sérii nastal reštart pod taktovkou nových showrunnerov Andrewa Chamblissa a Iana Goldberga. Pôvodne Fear TWD rozpovedal príbeh, ktorý časovo predchádzal udalostiam staršieho seriálového súrodenca. Počas štvrtej reštartovej série sa to zmenilo. Dej dobehol The Walking Dead, aby sa oba seriály mohli nakrátko prepojiť a do spin-offu mohol prestúpiť Morgan (Lennie James).

Štvrtá séria sa pritom začala veľmi sľubne. Príbeh bol rozdelený do dvoch časových línií, pričom jedna sa odohrával v súčasnosti a tá druhá v nedávnej minulosti. Obe boli tragicky odlišné. Jedna hovoríla o prosperujúcej komunite, ktorú vybudovala Madison (Kim Dickens) a dlhodobo odolávala obliehaniu nepriateľov. Tá zo súčasnosti jasne ukázala, že jej plán nevyšiel. Hlavnou otázkou bolo, kde je Madison? Počas prvých ôsmich epizód, preživší hovorili svoje kruté zážitky a pokusy o udržanie svojho útočiska. Šokom však bolo, keď hneď v druhej epizóde tvorcovia nechali zomrieť pôvodnú postavu Nicka (Frank Dillane). Herec údajne požiadal o uvoľnenie zo seriálu.

Letné finále však vyrazilo dych všetkým, ktorí si odmietali pripustiť, že by showrunneri zašli tak ďaleko a odpravili by neohrozenú Madison. Stalo sa. Líderka preživších sa obetovala, aby ochránila pracne vybudovanú a fungujúcu komunitu. Zbytočne.

Tým zmizlo posledné spojenie s pôvodnou myšlienkou, s ktorou tento seriál vznikol, mal sa zamerať na rodinu Clarkeovcov, ktorá prchá z rozpadávajúceho sa civilizovaného sveta a hľadá nové útočisko. Okrem Alicie sú všetci členovia a teda aj pôvodné herecké obsadenie po smrti.

Navyše Kim Dickens bola jednou z mála postáv, ktorá seriálu dodávala ten správny drive a kontroverziu. Noví tvorcovia sa očividne rozhodli prebudovať seriál od základov, otázkou zostáva, či má ešte opodstatnenie v tomto formáte pokračovať. Televízia AMC je iného názoru, ako čoraz väčšia skupina fanúšikov, seriál dostal aj piatu sériu, ktorá bude mať premiéru budúci rok.

V novej sérii sa predstavili nové postavy Johna, June, Althey a pripojil sa aj Morgan, ktorý zrejme preberie úlohu lídra. Problémom je nasilu vsunuté zdecimovanie postáv, na ktoré diváci zvykli a seriál veľmi rýchlo stratil svoje čaro. Nesie stále to isté meno, no nie je to už ten seriál, ktorým bol na začiatku, čím definitívne zišiel zo svojej cesty. Čoraz viac sa ozývajú hlasy o tom, aby seriál radšej tvorcovia ukončili a dali priestor ďalšiemu zombie seriálu, o ktorom sa čoraz častejšie hovorí.

Druhá polovica štvrtej série začne s úplne novou zápletkou a dáva zbohom rozdvojeným časovým líniam. Bude len jedna, tá zo súčasnosti a ukáže postavy po tragickom konci Madison. Tentokrát pred nesúrodou skupinkou bude stáť sama matka príroda. Skupine bez útočiska skríži cestu obrovská búrka. Jediná možnosť ako prežiť je nájsť bezpečné miesto, to však na okolí nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #oseriáloch