Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Akty X sú definitívne zatvorené. Diváci ukázali, že ich viac nebavia

Televízia FOX dala definitívnu bodku za polemika o tom, či sa niekedy kultový seriál vráti s ďalšími epizódami. Odpoveď je jasná a strohá - nie. Po tohtoročnej totálnej blamáži so sledovanosťou sa mysteriózne príbehy opäť odoberajú na odpočinok, zrejme na trvalý.

22.05.2018 07:00
debata (1)
Agenti Mulder a Scullyová definitívne... Foto: FOX
akty x, x-files, mulder, scullyová, david duchovny, gillian anderson, Agenti Mulder a Scullyová definitívne odchádzajú na dôchodok.

Seriál Akty X svojho času priniesli na obrazovky dovtedy nevidený nový žáner a neortodoxný pohľad nielen na mimozemský život, ale aj rôzne záhady pozemšťanov. Po jeho skončení a deviatich sezónach sa vlastne nikdy nestratili. Nasledovali filmy a nikdy nekončiace úvahy o rôznych formách pokračovania, kým pred niekoľkými rokmi televízie nenaskočili na vlnu revivalov (oživenia starých seriálov). Medzi šťastlivcami boli aj Akty X, ktoré sa vrátili v roku 2016 so šesťdielnou 10. sériou.

Ich zresuscitovanie spôsobilo divácky ošiaľ a krivka sledovanosti vystrelila strmhlav nahor a ukázalo sa, že staré kultové seriály sú častokrát silnejšie ako ponúkané novinky. Televízii sa podarilo zlanáriť späť všetky dôležité postavy a samozrejme aj ústredné duo agentov. Vznikla veľmi príjemná a pozerateľná miniséria, ktorá si zachovala mytológiu pôvodného seriálu, ale najmä ťažko opísateľné kúzlo a dávku napätia a tajomna, ktoré Akty X obklopovali.

Nebolo preto prekvapením, keď televízia prejavila záujem spraviť z návratu seriálu pravidelnú záležitosť. Tu narazila na problém s ochotou a najmä časovými možnosťami Davida Duchovneho a Gillian Anderson nakrúcať každý rok niekoľko epizód. Pre podporenie ich ochoty byť súčasťou nových Aktov X vznikol plán prinášať nové série s väčším časovým odstupom. Preto sa nová séria objavila až začiatkom tohto roka. Ako náplasť pre dlhšie čakanie vzniklo až desať epizód.

Už premiéra prekvapila pomerne vlažným prijatím. Razom sa stratili milióny divákov, ktorí desiatu sériu sledovali a k jedenástej sa nedostali. Je pravdou, že televízny trh sa za dva roky opäť výrazne zmenil a sledovanie programov v určenú hodinu vychádza z módy. Lenže sledovanosť premiérových epizód nevyskakovala ani pri meraniach oneskorenej sledovanosti.

Akty X akosi vyšli z módy. Možno. Lenže problémom bola samotná 11. séria. Tá sa podobne ako desiata skladala z autonómnej minisérie s názvom My Struggle. Tieto epizódy otvárali a uzatvárali obe série a patrili k tomu najlepšiemu, čo návrat seriálu ponúkol. Príbeh sa pohrával s kontroverznou zápletkou regulovania a systematického vyhladzovania premnoženej ľudskej rasy, kolonizovanie vesmíru pre umieranie našej zničenej planéty alebo mimozemskou konšpiráciou, keď vláda zneužila vľúdnosť a ochotu mimozemšťanov a vytvorila si nástroj pre trestuhodné sledovanie ľudí. A samozrejme sa po rokoch náznakoch ukázal dávno stratený syn agentov William, ktorý bol experimentom ľudskej a mimozemskej DNA a bol kľúčom k zničeniu ľudstva.

Ostatné epizódy boli častokrát len nezmyselnou vatou, ktorej chýbala pointa, nápad. Vyzeralo to tak, že tvorcovia zvolili stratégiu nakrúcania v štýle, ale aby bolo. Seriál v nich stratil všetko čaro, ktoré dovtedy mal. A to sa odrazilo na sledovanosti, ktorá rapídne klesala a z Aktov X sa stal jeden veľký prepadák. S výsledkom troch miliónov divákov sa nedá hovoriť o úspechu.

Navyše herečka Gillian Anderson avizovala, že dáva úlohe Scullyovej po jedenástej sérii definitívne zbohom. Následne hlavný autor seriálu Chris Carter začal dávať zmätočné vyhlásenia o tom, že Akty X si bez Muldera a Scullyovej nevie predstaviť a hoci posledná epizóda nie je koncipovaná ako záver seriálu, nebude pokračovať s písaním nových epizód. Netrvalo však dlho a ten istý Carter vyhlásil, že je ochotný pokračovať aj za cenu, že v seriáli bude vystovať len Mulder.

Posledná epizóda naozaj nič neuzavrela, práve naopak. Síce došlo ku konfrontácii Muldera a Scullyovej a ich syna Williama s mužom s cigaretou. Tá však nepriniesla nič. William nafingoval vlastnú smrť, a agenti dostali druhú šancu byť rodičmi. Hoci, vzhľadom na vek, je to pomerne nemožné.

Len pred niekoľkými dňami však televízia FOX spravila záväzné rozhodnutie, že Akty X opäť uzavrie. A nie je sa čo čudovať. Púšťať sa do pokračovania bez jednej z hlavných postáv a katastrofálne nízkou sledovanosťou by nemalo význam. Vedenie televízie povedalo jasne, že nateraz nemajú žiadne plány s potenciálnou 12. sériou. To je zrejme definitívna bodka za kultovým seriálom, ktorému sa návrat na obrazovky skôr vypomstil a nevyužila sa druhá šanca dať mu náležitú bodku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #Gillian Anderson #David Duchovny #The X-Files #THE X-FILES (Akty X) #oseriáloch