Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Maštalírovi svieti na semafore oranžová

"Ktorý herec by si nechcel zahrať zakomplexovaného režiséra? Zrejme ich každý za svoj profesionálny život stretne niekoľko, takže je z čoho čerpať," opisuje režisér Peter Begányi rolu, ktorú v novom sitkome Semafor stvárňuje Tomáš Maštalír.

10.03.2018 00:00
Tomáš Maštalír Foto:
Hlavné postavy seriálu Semafor zľava:Tomáš Maštalír, Martin Nahálka a Stanislav Majer.
debata

Ako eventový manažér má pod palcom programy a prezentácie rôznych, často atypických skupiniek ľudí či firiem. Z Maštalíra sa tak pred kamerami stal nielen režisér, ale aj choreograf a tanečník.

Od jeho poslednej televíznej úlohy, ktorú stvárnil v kriminálke Za sklom, sa tak posunul do inej polohy. „Dovolím si tvrdiť, že je výborný komediálny herec, tak ako aj dramatický. Vtipné okamihy a pocity dokáže divákovi skvelo sprostredkovať,“ dodáva Begányi, ktorého predošlým projektom bol historický krimiseriál 1890. Práve z neho si do Semaforu priviedol aj dvoch ďalších hlavných hrdinov – Martina Nahálku a českého herca Stanislava Majera.

„Myslím si, že Slováci a Česi sa neustále doťahujú a aj z tohto ,súboja‘ pramenia rôzne vtipné situácie. My sme na Čecha v Semafore hodili všetky naše komplexy a scenáristi si na ňom zgustli,“ povedal režisér. Z Majera urobili notorického sukničkára, tridsiatnika, ktorý zabudol dospieť. Na „semafore vzťahov“ mu tak svieti zelená, čo znamená, že ako single chlap je stále v „obehu“.

Režisér seriálu Semafor, Peter Begányi. Foto: JOJ
Peter Begányi Režisér seriálu Semafor, Peter Begányi.

Možno by diváci očakávali, že úloha seriálového plejboja automaticky pripadne Maštalírovi. Režisér však túto voľbu zavrhol. „To som nechcel, obsadiť ho takto prvoplánovo. Tomáš Maštalír sa vo svojej úlohe cítil od začiatku dobre, pred kamerou sa uvoľnil a veľmi rýchlo si našiel svoje fóriky, ktoré ho v seriáli sprevádzajú,“ povedal.

Semafor je licencovaný formát z Izraela a pod názvom Traffic Light pochádza z pera stand-up komika Adira Millera. Zobrazuje život troch tridsiatnikov – každému z nich svieti na „semafore vzťahov“ iné svetlo – zelená pre nezadaného (Stanislav Majer), oranžová pre čerstvo zaľúbeného (Tomáš Maštalír) a červená pre ženáča (Martin Nahálka). V Izraeli sa dočkal štyroch sérií, získal International Emmy Awards a jeho mutácie sa dostali do USA, Ruska či Číny. „V Rusku si už seriál píšu sami, lebo sa prehupol cez pôvodné štyri série, beží u nich stá časť,“ hovorí Begányi. Zároveň dodáva, že hoci základná idea Semaforu zostala zachovaná, adaptácia na slovenské pomery bola pomerne náročná. „Izrael je multikultúrna krajina, čomu zodpovedá nielen špecifický humor, ale aj výber postáv. Mnohé situácie, na ktorých sa oni bavia, by u nás neprešli, a scenáristka Natália Švecová sa s nimi musela popasovať,“ vysvetľuje režisér.

Postavy seriálu Semafor Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Hlavné posatvy seriálu Semafor zľava: Stanislav...

Prvá séria prinesie 20 častí a ponúkla príležitosť až 240 epizódnym postavám. Diváci v nich uvidia Dianu Mórovú, Vlada Černého, Andreu Karnasovú a mnohých ďalších. Známe tváre sa ukážu aj v celkom malých postavách, napríklad speváčka Celeste Buckingham. „Chceli sme, aby sa v menších úlohách neobjavoval komparz, ale herci či hudobníci. Ja ako režisér nevidím veľmi rád, keď sa v takýchto postavách objavujú amatéri, lebo vo výsledku je to vždy vidieť,“ dodáva Peter Begányi. V hlavných ženských rolách diváci uvidia Alenu Pajtinkovú a Dominiku Žiaranovú, výraznú detskú postavu stvárňuje 7-ročná Alexandra Nespalová. Semafor sa na obrazovky JOJ dostane 13. marca vo dvoch častiach za sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #semafor #Tomáš Maštalír #Martin Nahálka