Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Seriáloví hrdinovia dokázali to, v čom Justice League pohorela

Zdá sa, že tvorcovia superhrdinských seriálov na The CW sa poučili z minuloročných chýb a tento rok, koncom novembra, priniesli prepojenie všetkých štyroch seriálov, ktoré vyrazilo – v tom pozitívnom zmysle slova – divákom dych.

09.12.2017 07:00
arrow, the flash, supergirl, legends of... Foto:
Prepojenie seriálov o superhrdinoch zaujalo.
debata

Špeciálny štvorepizódny crossover medzi seriálmi Supergirl, Arrow, The Flash a Legends of Tomorrow okrem rekordnej sledovanosti ukázal, že spojenie hrdinov do jedného príbehu je možné kvalitne spracovať. Paradoxne toto prepojenie sa dostalo na obrazovky len niekoľko týždňov po premiére Justice League, ktorá pozitívnu kritiku nezožala. Seriálové postavičky z dielne DC Comics to dokázali a nepotrebovali k tomu ani multimilónový rozpočet.

Minulý rok sa televízia The CW rozhodla pre experiment, ktorý dovtedy nebol videný na obrazovkách a rozhodla sa prepojiť svoje superhrdinské seriály. Výsledok nedopadol úplne podľa predstáv. Sledovanosť poskočila výrazne smerom nahor a všetkým seriálom vylepšila priemerné výsledky, diváci jednorázový príbeh o mimozemskej kolonizácii neprijali. Dôvodom negatívne kritiky bola aj krátkosť času na prípravu, čo bolo cítiť z celého príbehu. Ten bol šitý horúcou ihlou. Televízia nevzdala ambíciu priniesť kvalitnejšie spracovanie a na novom prepojení sa začalo pracovať okamžite po odvysielaní prvého prepojenia.

Sledovanosť bola rekordná

Dlhodobá príprava sa vyplatila. Druhé veľké prepojenie dostalo názov Crisis on the Earth X, vlastný vizuál a samostatný príbeh, ktorý umožnil sledovať tento príbeh divákom, ktorí nemajú prehľad o všetkých štyroch seriáloch. Fanúšikovia sa nedali odradiť predchádzajúcim zakopnutím a sledovanosť všetkých štyroch seriálov, aj vďaka kontroverznej téme, poskočila až o milión oproti tradičným epizódam.

Celkovo si každú epizódu pozrelo 2.5 milióna divákov. Aj napriek tomu sa do príbehu dostalo veľa nuáns zo štandardného deja a neznalý divák mohol zostať občas zmätený. Pre verného diváka, to naopak, bolo príjemným spestrením, keďže nemal pocit umelého oddelenia crossoveru od ostatných seriálov.

Zápletka sa odštartovala dlhoočakávanou svadbou Barryho (The Flash) a Iris, pri tejto príležitosti sa v Central City zišli všetci hrdinovia. To upútalo pozornosť vzdialených nepriateľov z alternatívnej reality, ktorá je tak temná a beznádejná, že je vytlačená na okraj záujmu. V tomto svete nacisti nikdy neprehrali vojnu a už dlhé desaťročia budujú utopický svet.

Po Hitlerovi prebral štafetu Oliver Queen (Arrow), generálkou bola Kara (Supergirl) a všetkých držali spoločne v šachu. Hlavnou pointou prechodu do „nášho“ sveta bolo srdce Supergirl. Tá zo Zeme X zomierala a potrebovala srdce svojej dvojníčky. Okrem toho mali v pláne našu realitu pretvoriť k obrazu svojmu.

Zaujímavá zápletka so zaujímavým spracovaním

Veľmi zaujímavo sa tvorcovia pohrali s myšlienkou predstaviť zlé variácie hrdinov a herci tak mohli ukázať svoju inú polohu, ktorá pôsobila osviežujúco. Otvoril sa priestor pre návrat rôznych postáv alebo zmeny ich charakterov. Najviac pobavil herec Wentworth Miller (Snart), ktorého postava sa vrátila z alternatívnej reality v diametrálne odlišnej polohe ako citlivý mierotvorca. To vyvolalo minimálne úsmev.

Rozbehla sa tak séria udalostí a stretov, ktoré nenudili, mali nápad, spád, logiku a bola to príjemná nádielka, ktorá dokázala využiť potenciál jednotlivých postáv a celého prepojenia. Pominul dojem, že toto spojenie je vytvorené umelo, akčné scény striedali dialógy, ktoré riešili osobné zápletky postáv. Tie ich posúvali vo vývoji aj mimo toto prepojenie.

Spoločné bojové scény boli spracované na vysokej úrovni, vzhľadom na rozpočet a obtiažnosť zachytiť všetkých hrdinov, pričom každý z nich má inú schopnosť. Chémia medzi hrdinami taktiež fungovala, tvorcovia naplno využili príležitosť a konfrontovali hrdinov medzi sebou. Vo výsledku to boli častokrát vtipné a odľahčujúce dialógy, ktoré len podčiarkovali dojem, že sa postavy sú v kontakte stále, hoci to nevidno na obraze.

Každopádne seriálové prepojenie superhrdinov dopadlo na výbornú. Tie malé chybičky sa dajú odpustiť, vzhľadom nato, ako DC Comics zlyháva v snahe dobehnúť Marvel v spracovaní komiksov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #Supergirl #The Flash #Legends of Tomorrow #oseriáloch