Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mal to byť veľký hit, je to obrovský prepadák. Inhumans sú hanbou sci-fi žánru

Spolupráca medzi Marvelom a televíziou ABC dostala ďalšiu ranu. K dlhodobo haprujúcim Agents of S.H.I.E.L.D. sa pridal totálny prepadák – Inhumans. Príbeh o ľuďoch so schopnosťami, ktorí museli opustiť Zem pred istou smrťou prepadol na plnej čiare a práve Inhumans mali byť akousi náhradou za dosluhujúcich agentov.

24.10.2017 07:00
inhumans, Foto:
Hlavný konflikt je medzi bratmi - Black Boltom (vľavo) a Maximom.
debata

Pôvodne sa Inhumans mali dostať na strieborné plátna so samostatným filmom, Marvel však od tohto nápadu odstúpil a schválili seriálové spracovanie. Seriál po oficiálnom avizovaní všetci odsúdili na úspech. Nikto neuvažoval o opaku.

Televízia nakrútila 8-dielnu 1. sériu na IMAX kamery a od septembra mohli diváci po celom svete sledovať v exkluzívnej premiére prvé dve epizódy priamo v IMAX kinách. Lenže IMAX nie je modlou, ktorá všetko zachráni, najmä v prípade, ak sa pred kamerou neodohráva nič zmysluplné. Aj o tom sú Inhumans. Problém seriálu je viditeľný od úplného začiatku.

Problém je príbeh

Hlavná dejová línia sa točí okolo mocnej kráľovskej rodiny, ktorá drží na uzde ostatných, aby sa nezačalo zbytočné krviprelievanie. Black Bolt so svojimi najbližšími však ostatných ochraňujú, pretože na Zemi nemajú svoje miesto a ľudská rasa by bez problémov rozohrala hru s ich vyhladením alebo naopak. Rebélia medzi vlastnými nenechá na seba dlho čakať. Maximus plánuje prevrat, nepáči sa mu vedenie kolónie a vyhýbaniu sa konfliktu. Black Bolt, Medusa, Crystal, Karnak sa ocitnú na Zemi, aby boli v bezpečí. Sú? Ocitli sa uprostred nepriateľského územia!

Hlavným problémom je samotný príbeh. Je to plnohodnotná nuda. Fanúšikovia očakávali bombastickú sci-fi jazdu a dostali však sci-fi trojkolku s haprujúcim dejom. Samostatnou tragédiou sú špeciálne efekty, ktoré sú nezvládnuté a v mnohých prípadoch rušivé. Škrtenie rozpočtu je badateľné v tých scénach, ktoré mali byť výkladnou skriňou seriálu.

Navyše absentuje akákoľvek akcia, ktorá je vystriedaná nekonečnými dialógmi medzi jednotlivými postavami, ktoré spočiatku viedli k exilu členov kráľovskej rodiny na Zem. Následne Maximus rozbehne prevrat na Attilane, kde sú Inhumans rozdelení kastovým systémom podľa schopností. Sám pučista je hnaný frustráciou, že jeho premena neprebehla a je akýmsi trpeným členom, keďže je kráľov brat. Popritom na modrú planétu poslal svojich prisluhovačov, aby našli jeho rodinu a zbavili sa jej.

Dej sa Zemi sa odohráva na Havaji, kde príroda je presvedčivou kulisou, čo filmárom veľa uľahčilo. Ale ani túto devízu nevyužili. Takmer bezcieľné putovanie ostrovom, na ktorom konci má byť srdcervúce stretnutie rodiny uvrhnutej do exilu nevyvoláva potrebné emócie a stráca sa aj čaro pozadia, teda prírody za postavami.

Nuda, nuda, nuda

Inhumans sú jednoducho symbolom absolútnej emočnej vyprahnutosti, kde vinou tvorcov nefunguje žiadna emócia, ktorá by zasiahla diváka. Postavy stále niekam smerujú, pričom nesmerujú nikam, veľa rozprávajú a chýbajú základné konfrontácie a informácie o postavách. Tvorcovia stavili na prvoplánové dialógy a predvídateľné zápletky. To je ďalší kameň úrazu, prečo si divák nemôže vybudovať sympatie/antipatie voči jednotlivým charakterom.

Tvorcovia bez väčšieho vysvetlenia pracujú s postavami s ich črtami a nemajú snahu vysvetliť minulosť charakterov. Divák nerozumie a nemá šancu porozumieť, musí sa zmieriť s nastavenými reáliami a hotovo. Celkovo sú postavy ploché, nudné, čo len podčiarkuje zúfalstvo celého seriálu.

Jediným pozitívom je paradoxne hlavná záporná postava Maxima v podaní herca Iwana Rheona z Hry o tróny, kde brilantne stvárnila psychopata Ramsayho Boltona. Rheon dodáva Maximovi potrebný negatívny náboj a inak nudnej postave vie vdýchnuť aspoň trošku zaujímavých čŕt. Tiež však nevie robiť zázraky pre inak zle napísanú postavu.

Inhumans sú trestuhodne premárnenou šancou na dobrý seriál. Čoho dôkazom je aj katastrofálna sledovanosť, ktorú dosahuje od samotnej premiéry. Úvodnú epizódu si pozrelo len 3.9 milióna divákov s ratingom 0.9. Ďalšie týždne seriál ešte viac potopili, keď krivka klesla na 1.9 milióna a rating 0.4. Marvel spolu s Disney Inhumans nezachránia. Diváci toto spracovanie odmietli, našťastie prvá séria má len osem epizód. Trápenie nebude už trvať dlho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Inhumans #oseriáloch