Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový Star Trek je iný, v tom najlepšom slova zmysle

Televízia CBS v spolupráci s Netflixom od 25. septembra uviedli, po niekoľkých odkladoch, ďalší Star Trek seriál s podtitulom Discovery. Rozsiahle univerzum filmových a seriálových počinov tak dostalo ďalší kúsok do komplikovanej skladačky a mnohí verili, že práve Discovery dokáže vzkriesiť seriálovú časť tejto značky.

30.09.2017 07:00
star trek discovery, Foto:
Úvodný dvojdiel postavil do popredia dve hlavné ženské postavy.
debata

CBS so Star Trekom zaexperimentovala a úvodný dvojdiel uviedla špeciálne v nedeľnom prime-time, inak je seriál určený pre jej budovanú streamovaciu službu CBS All Access.

Epizódy The Vulcano Hello a Battle in the Binary Stars si pozrelo 9.6 milióna divákov s ratingom 1.9, čo sa považuje za veľmi slušný štart. Plánovaný presun na All Access Star Treku len pomôže. CBS dlhodobo má problém etablovať sci-fi žáner na jej obrazovkách a preplnená vysielacia štruktúra by mohla zbytočne seriálu ublížiť. Naopak na streamovacej službe sa stala ťahúňom a má byť výkladnou skriňou novej služby, ktorú si kvôli Star Treku predplatilo rekordný počet užívateľov, uviedla CBS.

Najsledovanejšia televízia v USA si uvedomuje potrebu priblížiť sa mladšiemu divákovi a preto Discovery od začiatku bol určený pre digitálnu platformu. Navyše kľúčová spolupráca s Netflixom zabezpečila pre seriál okamžité celosvetové rozšírenie bez obmedzení, čo len podčiarkuje úspech nového Star Treku, ktorý tak potrebuje.

Konečne zavial svieži vietor v Star Trek svete

Po uvedení úvodných dvoch epizód možno jednoznačne skonštatovať, že seriálový návrat Star Treku sa podaril. Do bodky. Najnovší spin-off je iný, a to je len dobre. Je moderný, svieži, okulahodiaci. Od prvých záberov je divákovi jasné, že dostane moderne spracovaný seriál, kde nechýbajú špičkové špeciálne efekty a dôkladne premyslený dej. CBS dopriala 15-dielnej prvej sérii štedrý rozpočet – 8 miliónov dolárov na epizódu, čo tvorcom rozviazalo ruky a mohli dať voľný priechod svojim predstavám o podobe spracovanie moderného sci-fi seriálu hodného 21. storočia.

Zabudnite na papierové kulisy a plastové zbrane, dostanete zbesilú jazdu vesmírom vďaka šikovnej práci s kamerou sa divákom neraz bude krútiť hlava. Tvorcovia zvolili stratégiu eliminovať statické zábery a dokonca aj pri obyčajných dialógoch kamery nestojí a stále krúži, aby ukázali čo najviac. Vizuálne je nový Star Trek spracovaný skvele, odhliadnuc od neustále diskutovaného vzhľadu Klingónov, ktorý je iný ako v ostatných seriáloch. Ich iný vzhľad len korešponduje so snahou tvorcov predstaviť pozitívne iné univerzum. Snáď to skalní fanúšikovia predýchajú.

Seriál plný paradoxov

Tvorcovia dej zasadili 10 rokov pred príchod legendárneho kapitána Kirka a jeho lode Enterprise. Discovery búra aj zabehnuté dejové šablóny. Hlavnou predstaviteľkou je žena, Michael Burnham (Sonequa Martin-Green zo seriálu The Walking Dead), tá je nevlastnou sestrou Spocka. Michael je vychovávaná po vzore Vulkančanov, čo jej ľudský organizmus ťažko znáša. Dávať do popredia len logiku a potlačiť city do úzadia ju vnútorne zdeformovali a opantali, s čím bojuje aj v súčasnosti. Jej nevlastný otec Sarek ju zachránil pred istou smrťou, vychoval a predurčil ju na hviezdnu kariéru.

Michael je dobre vyskladaná postava so silným vnútorným bojom a rešpektom k otcovi. Trošku ruší jej až príliš nebojácne ja, ktoré ju posúva do polohy až príliš premotivanovaného hrdinu a lá „nesmrteľný“ Bruce Willis v Smrtonosnej pasci, ktorému sa nikdy nič, akoby zázrakom, nestalo. Na druhú stranu si vie ukradnúť pozornosť len seba a vie potiahnuť dialógy tým správnym smerom.

Tretím paradoxom pilotnej epizódy bolo diametrálne odlišné vyskladanie epizódy. Prvá epizóda seriálov vždy ponúka predstavenie postáv, s ktorými sa bude divák stretávať, naznačí hlavné dejové línie, nastaví atmosféru celého projektu. Toto je snáď prvý seriál, ktorý to nespravil. Spin-off síce nesie podtitul Discovery, podľa vesmírnej lode, na ktorej sa bude dej odohrávať, spomínaná loď sa v úvode ani len nemihla.

Michael slúži na palube U.S.S. Shenzou pod vedením kapitánky Phillipy Georgiou, čo je druhou ústrednou a zapamätateľnou postavou úvodu. Roky spoločných vesmírnych dobrodružstiev vygradujú vzájomným konfliktom, ktorý vyústi do počiatkov vojny s Klingónmi. Ústrednému duu sekunduje ešte mimozemský dôstojník Saru, ktorého poslaním bolo všetko negovať a spochybňovať. Nakoniec sa ukázal, že vnútorný strach vie potlačiť a byť plnohodnotným členom posádky. Tá sa v závere dvojdielu rozpadla po veľkej vesmírnej bitke medzi hviezdnou flotilou a Klingónmi.

Po bitke zostali straty na oboch stranách, vzmáhajúci sa Klingóni prišli o lídrov, na ich miesto však nastúpia iní. Hviezdna flotila utrpela ťažké materiálne straty, ale aj tie na životoch. Tento nezvyčajný úvod pretkaný flashbackmi z minulosti Michael, ktorý poodhalili jej dospievanie v mimozemskom prostredí, ktoré ju skôr deformovalo ako formovalo dalo dobrý základ pre ďalšie epizódy.

Rozsahom seriál, dejovo film

Tvorcovia zvolili stratégiu, že sa vyhnú „seriálizovaniu“ deja a celá prvá séria bude ako jeden film a nebude prerušovaný separovanými epizódami s vlastným dejom. Chcú dôveryhodne vykresliť komplikovaný dej nielen o medziľudských vzťahoch a hroziacej galaktickej vojne, ale dopriať divákom čas spoznať jednotlivé postavy, čo najviac.

K dobre odvedenej práci prispieva aj úvodná zvučka seriálu, ktorá má ambíciu si žiť vlastným životom, podobne ako pri Game of Thrones, The Crown, či Westworld. Zrejme sa vracia doba, keď budú úvodné zvučky opäť v móde a budú umeleckým dielom.

Už v nedeľu bude sprístupnená tretia epizóda s názvom Context is for Kings, v ktorej sa dej posunie k bližšie k svojmu názvu a Michael ako preživšia z vesmírnych jatiek bude obvinená zo zločinov, ktoré na seba vezme. Jej vzdor voči kapitánke zapríčinil jej smrť, ale aj stratu stoviek životov vo flotile. Dostane sa na palubu U.S.S. Discovery pod vedením kapitána Lorcu, ktorému sa páči jej prístup k službe a vie, že súdny proces, ktorý absolvovala bol výsledkom afektu. Bude sa musieť rozhodnúť, byť outsiderom bez budúcnosti alebo začne rešpektovať nové vedenie a dostane druhú šancu…

Suma summarum. Nový Star Trek sa chce odlíšiť od ostatných častokrát nepodarených spin-off seriálov. A darí sa mu to. Ak tvorcovia nezídu z cesty, tak Discovery bude jedným z najlepších sci-fi seriálov, ktoré v súčasnosti môže divák v spleti seriálov nájsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #CBS #oseriáloch #Star Trek: Discovery