Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Psychopat z Bates Motel je autistický lekár v srdcervúcom príbehu

Veľký týždeň amerických televízií sa začína spustením novej televíznej sezóny 2017/2018. Všetky televízie počnúc dnešným dňom začínajú vysielať nové série overených seriálov, ale ponúknu divákom aj novinky, ktoré sa môžu stať hitmi. Musia presvedčiť divákov o svojich kvalitách, aby si ich obľúbili a dlhodobo sledovali. Jednou z prvých noviniek, ktorá otvára premiérový týždeň je The Good Doctor z produkcie televízie ABC.

25.09.2017 07:00
debata
Highmore stvárni mladého a geniálneho pediatra... Foto: ABC
good doctor, freddie highmore, Highmore stvárni mladého a geniálneho pediatra Shauna Murphyho, ktorý je iný ako zvyšok spoločnosti.

Práve nová lekárska dráma má jednu z najväčších šancí stať skôr veľkým hitom ako prepadákom. Prečo? Námet vznikol ako remake juhokórejského rovnomenného seriálu, ktorý produkuje herec Daniel Dae Kim (Lost, Hawaii 5–0). Ten spojil sily s overeným tvorcom Davidom Shoreom, ktorý je zodpovedný za seriál Dr. House.

Overené producentské zázemie zlákalo do hlavnej úlohu jednu z najväčších mladých hviezd – Freddieho Highmora, ktorý len nedávno dokončil nakrúcanie kultového psycho seriálu Bates Motel. Ten dáva zbohom úlohe vyšinutého psychopata a predstaví sa v diametrálne odlišnej úlohe. Podobne ako pri Bates Motel, aj The Good Doctor bude pre herca veľká výzva.

The Good Doctor nebude tradičnou lekárskou drámou ako je Grey's Anatomy (Klinika Grace), na jednej televízií pre dva rovnaké žánre by zrejme nebolo miesto. Highmore stvárni mladého a geniálneho pediatra Shauna Murphyho, ktorý je však iný ako zvyšok spoločnosti. Trpí autizmom a savant sydrómom (syndróm vedcov). Tieto diagnózy ho vysúvajú na okraj spoločnosti, zatiaľ, čo on si žije vo vlastnom svete.

Ten sa mu čoskoro zrúti, keď musí opustiť život zažitých stereotypov a vydá sa na novú životnú etapu. Pre svoj nevšedný dar je geniálnym lekárom a neváha využiť ani neortodoxné metódy a často sa dostáva do konfliktu, preňho, s nenormálnym svetom. Získa miesto v prestížnej nemocnici v San Jose a bude musieť presvedčiť svojich skeptických kolegov, ale aj sám seba, že sa vie socializovať, získa rešpekt a dokáže presvedčiť všetkých o svojich kvalitách.

Už pri Dr. Housovi dokázal showrunner David Shore, že vie robiť šou z lekárskeho prostredia. House bol spracovaný ako cynický a častokrát zlý človek. Shaun Muprhy bude tým dobrým, láskavým človekom, no nepochopeným. Opäť sa teda púšťa do kontroverzných tém, tentokrát diváci nazrú do komplikovaného sveta autizmu, ako jednej strany barikády medzi dvoma svetmi.

Druhá strana barikády bude vykreslená tradične, skepticky, odsúdeniahodne. Narazia do seba dva svety, ktoré sa veľmi ťažko znášajú a chápu a možno práve The Good Doctor pomôže malou časťou k pochopeniu toho, že nie všetko iné je aj zlé.

Postupne sa ukáže aj komplikovaná minulosť hlavnej postavy, keď ešte diagnóza týchto typov porúch bola v plienkach a títo ľudia boli považovaní za vadných. Z toho vyplývajú aj frustrácie jeho samotného, ale aj zúfalstvo rodičov, okolia. Divák dostane mrazivú, ale aj dojemnú dávku pohľadu do sveta, ktorý možno tiež nechce pochopiť, ale má sa nad ním zamyslieť.

V ďalších úlohách sa predstavia: Antonia Thomas (Claire Browne), Nicholas Gonzalez (Neil Melendez), Chuku Modu (Jared Kalu), Beau Garrett (Jessica Preston), Hill Harper (Marcus Andrews), Richard Schiff (Aaron Glassman), Tamlyn Tomita (Allegra Aoki).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Good Doctor #Freddie Highmore