Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tretia séria Fear the Walking Dead zabudla na svoje chyby. Našťastie

Televízia AMC už o niekoľko dní spustí druhú polovicu tretej série Fear The Walking Dead – úspešného spin-off seriálu z pôvodného The Walking Dead. To, že sa seriál dočká aj štvrtej série je známa vec.

09.09.2017 07:00
madison, kim dickens, fear the walking dead, Foto:
Prvých osem epizód tretieho roku vysielania príjemne prekvapili svojou kvalitou a diváci sa dočkali poriadne dávky zombie apokalypsy.
debata

Televízia zariskovala a ešte pred samotnou premiérou tretej séria avizovala nakrútenie aj ďalšej série s novými showrunnermi. Prvých osem epizód tretieho roku vysielania však príjemne prekvapili svojou kvalitou a diváci sa dočkali počas skorého leta poriadne dávky zombie apokalypsy.

Po pomerne rozpačito prijatej druhej sérii, tretia séria akoby spravila hrubú čiaru za svojimi chybami a nové epizódy pôsobili ako úplne nový seriál. Svieži, násilný, akčný a plný šokujúcich zvratov, ktorý ho posunul bližšie k svojmu seriálovému súrodencovi.

Najnovšia séria nadviazala na udalosti záveru druhej série, Nick spolu s Lucianou a skupinou zachránených sa ocitli na základni americkej armády, v ktorej vládli po apokalypse vlastné zákony a pravidlá. Noví zajatci mali poslúžiť ako „pokusné králiky“ pre zvrátené pokusy vojakov, ktorí skúmali rýchlosť premeny človeka na zombie a ich následné reakcie, aby si tak mohli natrénovať svoju obranu.

Zhodou okolností sa v rovnakom zajatí ocitla aj Madison, Travis a Alicia. Cesty rozvrátenej rodiny sa tak náhodne opäť stretli a Madison rozohrala svoju hru o prežitie s veliteľom Troyom Ottom – s mladým zakomplexovaným násilníkom. Madison ako bývalá výchovná poradkyňa dobre poznala podobné povahy a tak mladému Troyovi dostala „do hlavy“ a zachránila celú rodinu.

Ocitli sa na ranči jeho otca Jeremiaha Otta, ktorý medzičasom vybudoval celú komunita preživších. Jeremiah bol známy konšpirátor a veril v blížiaci sa koniec sveta a pád svetových mocnosti. Jeho paranoja ho paradoxne zachránila, keďže svoj domov prebudoval na pevnosť, ktorá poskytla útočisko mnohým zúfalým ľuďom a postupne sa stala fungujúcou komunitou. Mali však svojho nepriateľa. Pôvodných amerických obyvateľov, ktorí pocítili príležitosť na troskách pôvodného sveta vybobyť si svoje právo na územia, ktoré im boli odobraté.

Ich líder Walker viedol dlhoročnú vojnu s Jeremiahom o územie ranča, ktorá pramenila z dávneho konfliktu ich otcov, keď Jeremiah zavraždil jeho blízkych. Ranč bol dobre fungujúcou pevnosťou a systémom práce a preto Walker nemohol prekročiť jeho hranice. Po príchode anti/hrdinky Madison, ktorá si budovala pozíciu silnej líderky sa systém na ranči začal rúcať a s ním aj obrana a Walker vycítil príležitosť…

Ranč bol pre mnohých vykúpením a verili, že našli svoj nový domov, iní ho považovali len za nutné zlo k prežitiu a podriadeniu sa Jeremiahovým pravidlám. Madison bola odhodlaná docieliť prežitie svojich detí za každý cenu. Zatiaľ, čo Nick chcel, čo najskôr toto miesto opustiť a nasledovať milovanú Lucianu, Alicia našla svoj nový domov a bytostne dúfala, že nočná mora so zombie sa skončila.

Postupne si nachádzala svoje miesto pod slnkom, našla si priateľov v miestnom „katolíckom“ krúžku, ktorý bol len krycím manévrom pre obyčajné teenagerské flákanie sa. Oporu našla aj v náručí Jaka Otta, brata Troya, ktorý bol jeho presným opakom. Zatiaľ, čo Troy trpel na následky tvrdej otcovskej výchovy a pohŕdania, z čoho plynuli jeho násilnícke chúťky. Jake bol otcovou pravou rukou, bol odsúdený byť dobrým lídrom, vodcom, mediátorom, vyslancom mierumilovného spolunažívania. Vďaka týmto dvom protipólom plynuli aj konflikty medzi bratmi, avšak Jake ako jediný dokázal Troya udržať na uzde, kým nenašiel istú oporu v Madison, ktorá ho využívala len pre svoj prospech.

Tretia spravila hrubú čiaru za druhou

Prvá polovica tretej série predstavila úplne nové prostredie, nové postavy, nové reálie, nové vzťahy medzi postavami, čo bolo len na prospech veci. Dej plynul veľmi rýchlo, prirodzene a tvorcovia sa nenechali zviesť cestou vyplniť dej zbytočnosťami. Príbeh sa zameral na prežitie, čo sa aj podarilo. Nadchádzajúce epizódy budú o boji o moc, moc bude mať ten, kto bude mať prístup k tomu najcennejšiemu vode. Práve voda sa stane hybnou silou konfliktov a súbojov, ktoré sa uskutočnili v letnom finále. Ranč napadol Walker, Madison vycítila príležitosť chopiť sa moci a využiť manipulácie, aby zamietla stopy po smrti Jeremiaha, ktorého zastrelil Nick.

Ten si prekvapujúco našiel v Jeremiahovi osobu, ktorá mu poskytla nádej na lepší život. Keď však zistil, že je zodpovedný za smrť rodiny Walkera, svoje ilúzie opäť stratil a konal podľa toho, ako mu kázali predstavy o spravodlivosti. Nadchádzajúce epizódy prichádzajú s potenciálom boja s Walkerom, ale vnútorného boja medzi obyvateľmi ranča. Madison chce moc, Troy chce moc, skrytá hrozba tkvie aj medzi ostatnými, ktorí majú vlastné predstavy o podriadenom živote. Všetkým však dochádza čas, Walker potrebuje vodu pre svoju komunitu a bývalý ranč mu poslúži ako zásobáreň otrokov, ktorí mu ju dodajú.

Tretia séria sa vracia s novými epizódami už v nedeľu 10.septembra. Slovenskí a českí diváci budú mať možnosť sledovať premiérové časti exkluzívne na AMC. Vždy v nedeľu v pôvodnom znení a v pondelok s českým dabingom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #oseriáloch