Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť

12.04.2017 12:16
debata
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď...
Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť Conviction - čo je a čo nie je pravda? Odpoveď sa dá šikovne prispôsobiť

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

Ešte koncom januára televízia ABC potichu odvysielala finále 1.série právnickej drámy Conviction, sériu uzavrela 13.epizóda s názvom Past, Proloque & What´s to Come. Bol to úplný koniec seriálu? Bol. Mal seriál dostatočný koniec? Nie tak celkom. Koniec poslednej epizódy síce niečo ukončil, ale zároveň príbeh mal priveľmi nedoriešených vecí, ktoré vôbec nekorešpondovali s koncom seriálu. ABC svoju tohtoročnú novinku bez milosti zrušila a bez väčšieho rozruchu ju stiahla z očí divákov, ktorí sa o seriál o veľkej miere už nezaujímali. Sledovanosť novinky bola od začiatku veľkým problémom a neustále lavírovala na hranici zrušenia. Práve novinka Conviction mala byť akousi dostatočnou náhradou za Castla, po ktorom prebrala aj vysielací slot. Narozdiel od Castla, ktorý sa horko-ťažko „dožil“ ôsmich sérii, Conviction sa pratal z vysielania po prvej sérii a len niekoľkých mesiacoch vo vysielaní. Či už seriál zlyhal pre zle zvolený vysielací čas, alebo neatraktívny dej, respektíve jeho zlé spracovanie je už zbytočné rozoberať, avšak treba sa poučiť z chýb.

Niekedy sa stane, že seriál jednoducho nefunguje a prepadne na plnej čiare a to bol aj prípad Conviction. Oprávnene kameňom úrazu bolo zle uchopené spracovanie, ktoré tvorcovia tvrdohlavo dotiahli až do konca a spečatili tým neúspech tohto seriálu. Výhrady sa valili na seriál už po prvých epizódach. V čase, keď sa ABC uviedla novinku na obrazovky, samotné nakrúcanie bolo asi v polovici. Tvorcovia teda mali dostatok času zvrátiť túto kritiku a aspoň druhú polovicu úvodnej série skúsiť pozmeniť, čo by mohlo v konečnom dôsledku nakoniec zmeniť aj osud Conviction. Aj napriek výhradám tvrdohlavo svoj pôvodný námet dokončili a tým spečatili osud celého seriálu.

Tvorcovia vo vlastnej kreatívnej pasci

Hlavní showrunneri priniesli klasickú právnickú drámu, ktorá sa vo veľkej miere zamerala na jednotlivé prípady, ktoré museli byť vyriešené do piatich dní. Čo len podčiarklo rýchlosť deja a nával informácií, ktoré divák dostal v priebehu zopár desiatok minút, aby v závere mohol byť prípad uzavretý. Členovia tímu okolo Hayes Morrison preto nemali čas mať vlastné životy a svoju pozornosť zamerali na prácu, aj keď samozrejme s malými výnimkami a náznakmi o ich pohnutých osudoch.

A práve toto bol základný problém spracovania. Žiaľ, producenti na plnej čiare premárnili šance vytvoriť ešte lepší seriál akým Conviction aj napriek nezáujmu divákom bol. Nebola to klasická právnická dráma, pozornosť sa zamerala na odsúdených, pri ktorých s najväčšou pravdepodobnosťou zlyhal justičný systém a boli neprávom odsúdení. Už táto téma sama o sebe je veľmi lákavá a doteraz na obrazovkách absentovala. Lenže tvorcovia sa dostali do vlastnej kreatívnej pasce, keď nevedeli – nemohli – namiešať správny pomer medzi jednotlivými prípadmi a rozvinutím jednotlivých charakterov. Radšej obetovali jednotlivé postavy a uznali za vhodné iba naznačiť divákom, s akými démonmi bojujú členovia vyšetrovacieho tímu na úkor dôveryhodnosti vyšetrenia kontroverzných justičných omylov.

Niekedy sa stane, že seriál jednoducho nefunguje a prepadne na plnej čiare.

Hayes Morrison ako hlavná hrdinka mala byť ťahúňom osobných príbehov, ktoré sa odohrávali na pozadí jednotlivých príbehov. V náznakoch bolo naznačené, že Hayes ako dcéra bývalého prezidenta USA a matky senátorky vyrastala v komplikovaných vzťahoch, ktoré sa odrazili na jej prezentovaní sa na verejnosti. Všade, kde sa objavila spôsobila škandál, aby tak naštrbila reputáciu svojich rodičov, ako zjavný protest jej ublíženej osobnosti. Hayes spolu s jej homosexuálnym bratom nikdy nezažili normálne detstvo, plné citov a srdečných prejavov. Ich životmi vždy hýbala moc a mernou jednotkou boli peniaze a vlastný prospech ich rodičov, aj na úkor svojich detí, ktoré mali len z dôvodu, že to dobre vyzerá pred verejnosťou a mohli vytvoriť obraz navonok dokonalej rodiny.

Bol by seriál lepší, keby ho inak spracovali?

S určitosťou hraničiacou s istotou možno povedať, že keby rozvinuli túto dejovú líniu, seriál mohol zabodovať. Práve komplikovaný vzťah Hayes s jej rodičmi mohol byť hnacím motorom celého príbehu, na ktorý boli diváci zvedaví. Z toho, čo tvorcovia stihli odhaliť mohol vzniknúť lákavý príbeh, ktorý spolu s dodatočnými pohľadmi z minulosti do čias mladosti Hayes a jej vývoja vzťahu s rodičmi a čo to poodhaliť zákulisia mocného klanu Morrisonovcov. Práve manipulácia zo strany či už otca alebo matky stále ovplyvňovali rozhodnutia Hayes aj v súčasnosti, čoho výsledkom bola neschopnosť hlavnej hrdinky sa plnohodnotne začleniť do kolektívu, vytvoriť si vzťah bez toho, aby sa obávala, že jej partner chce vyťažiť zo sily jej priezviska. Scény s jej rodičmi boli srdcervúco bolestivé, keď Hayes zúfalo žobrala o ich vľúdny postoj a dali by jej prednosť, ako osobe, nie ako objektu, ktorý potrebujú nechutne zneužiť vo svoj prospech. Čo sa nikdy nestalo.

Úvodnú epizódu si začiatkom októbra pozrelo iba 5.44 milióna divákov so slabým 1.0 ratingom, čo bol na novinku veľmi slabý štart. Aj napriek tomu ABC garantovala vysielanie všetkých trinástich epizód a odmietla dohady o ukončení nakrúcania a ponechávala si pootvorené dvierka pre možné pokračovanie v prípade, že by ostatné novinky prepadli ešte vo väčšom meradle. Poslednú epizódu si pozrelo len 2.5 milióna divákov s ratingom 0.5, čo len podčiarklo neúspešnú púť seriálu. Čím sa zadné dvierka zabuchli a s definitívnou platnosťou ABC seriál zrušila.

Paradoxne až posledná epizóda priniesla to najzaujímavejšie z celého seriálu a bola tým najlepším, čo seriál dovtedy ponúkol. Záver bol zábleskom toho, ako mal Conviction vyzerať od začiatku. Vo finále mali diváci možnosť vidieť flashbacky spred deviatich rokov, keď ešte Hayes ako začínajúca právnička obhajovala Geralda Harrisa obvineného z vraždy manželky. Vtedy pri obhajobe zlyhala, o takmer dekádu neskôr dala prípadu opäť šancu a spolu s tímom objavili mnohé nezrovnalosti, ktoré mohli Geralda dostať von z väzenia. Práve pri tejto obhajobe sa po prvýkrát stretla s Wallacom, jej niekdajším nadriadeným a zároveň jej veľkou láskou. Wallace bol zrejme pre Hayes tým osudovým mužom, nebyť jej otca. Práve s ním mala menej komplikovaný vzťah v porovnaní s matkou. Dostalo sa jej pod kožu jeho vyjadrenie o tom, že či Wallace je s ňou vo vzťahu bez prospechu, alebo si len chystá svoju ďalšiu kariéru a chce mať po boku priateľku so silným priezviskom. Opäť sa v Hayes prebudili pochybnosti plynúce z jej komplikovanej minulosti a začala pochybovať o svojom vzťahu. V podstate bol Wallace prekážkou pre Hayesinho otca a potreboval sa ho zbaviť a keďže vedel, čo platí na svoju dcéru, trafil klinec po hlavičke.

Potom už všetko malo rýchly spád. Prípad dokázala Hayes spolu s tímom vyriešiť a dala bodku za tým, čo ju roky ťažilo. Zachránila aj svojho kolegu Sama od istého vyhadzovu, keď nevhodne zasiahol do predchádzajúceho prípadu, aby zabránil prepusteniu protimoslimského extrémistu. Wallace nariadil Hayes, aby ho vyhodila. Ona medzitým zariadila silou svojho mena, aby sa celý incident zamietol pod koberec. Sam spravil správnu vec, aj keď nebola úplne podľa zákona a podľa Hayes má pravda viacero podôb, stačí si vybrať len jej správnu interpretáciu a obhájiť si ju pred vlastným svedomím. Namiesto toho, aby svojho kolegu vyhodila dala prednosť driemajúcej neriadenej strele, ktorú v sebe opäť prebudila. Nafingovala na Sama sexuálne obťažovanie z jej strany, aby ho nemohla vyhodiť, no žiaľ videl to aj Wallace. Hayes tak dala opäť prednosť práci, ako pred vlastným šťastím a vidinou normálneho života. Zdá sa, že nikdy nebude schopná sa vymaniť spod vplyvu svojich rodičov a nájsť silu byť šťastnou v takej podobe, v akej si myslí, že to potrebuje…

debata chyba
Viac na túto tému: #Conviction