Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

New Girl - bublina praskla! Je šanca spraviť ešte lepší koniec, ako ten ...

16.05.2017 12:01
debata
New Girl - bublina praskla! Je šanca spraviť...
New Girl - bublina praskla! Je šanca spraviť ešte lepší koniec, ako ten ... New Girl - bublina praskla! Je šanca spraviť ešte lepší koniec, ako ten ...

Záver šiestej série mohol byť koncom seriálu. Teraz je všetko inak!

Začiatkom apríla ukončila televízia FOX vysielanie 6.série svojho sitcomu New Girl a až v polovici mája bolo jasné, či seriál bude pokračovať ďalšou sériu alebo fanúšikovia videli Jess a jej priateľov naposledy. Možnosť A bola správna, po očividne dlhých rokovaniach sa podarilo uzavrieť dohodu s hercami a tvorcami a New Girl sa vráti so 7.sériou. Tá bude pre tento sitcom poslednou a skrýva veľký zvrat. Schválenie záverečnej série bolo last-minute záležitosťou.

K negatívnej polemike o konci seriálu prispieval aj fakt, že samotná finálová epizóda Five Stars for Beezus dejom pripomínala záver seriálu a ak by aj FOX seriál zrušil, tak jednotlivé postavy sa dočkali uspokojivého konca. Každý jeden charakter uzavrel svoj príbeh, ktorý bol rozohraný počas šiestich sezón. Pochopiteľne je na čom stavať aj v prípade 7.série, keďže bude iste zaujímavé sledovať nové životné kapitoly každého jedného obyvateľa bytu v Los Angeles.

Prirodzené nasmerovanie príbehu k jeho koncu

Zaujímavé bolo aj konanie tvorcov, keď „podvedome“ priviedli osudy jednotlivých postavičiek k ich šťastným koncom. Na jednu stranu táto gradácia bola aj k prospechu veci, lebo dej sa jednoducho tak vyvinul a iná cesta nebolo ani možná. Ich peripetie sa už zbytočne umelo nedramatizovali a vznikla príjemná 6.séria, ktorá mala svoj koniec. Na druhú stranu vznikol dostatočný priestor nato, aby seriál pokračoval aj naďalej a zachytil úplne novú životnú etapu každého charakteru.

Za hroziacim zrušením seriálu nebola, paradoxne, nízka sledovanosť.

Olej do ohňa prilial jeden z hlavných predstaviteľov Jake Johnson (Nick Miller), keď tesne pred finále sa nechal počuť, že New Girl je preňho už minulosťou a seriál sa nevráti s novou sériou. Práve finále bolo schválne koncipované tak, aby mohlo poslúžiť ako záver seriálu. Herec svoje vyjadrenie zrejme prestrelil a o niekoľko hodín ho uviedol na pravú mieru s tým, že hovoril svoj osobný názor a treba si počkať na oficiálne vyjadrenie televízie v máji. Podľa neho návrat New Girl bol 50:50.

Ktoré problémy spôsobili takmer zrušenie seriálu?

Prečo vôbec vznikla polemika o konci seriálu? Výnimočne to nebolo len na základe nízkej sledovanosti. Každý utorok si pozrelo novú epizódu v premiére 2 milióny divákov s ratingom 1.0, z čoho je cítiť istá „unavenosť a vyčerpanosť materiálu“, no stále to sú dostatočné hodnoty, ktoré bez problémov nebránili skoršiemu schváleniu 7.série. Sledovanosť sitcomu si aj počas druhej polovice šiestej série držala teda svoje stabilné hodnoty, ktoré už neboli nadpriemerné, ale stabilné. V čom bol teda kľúčový problém? Ukázalo sa, že ich hneď niekoľko a celý proces obnovenia seriálu bol vykonaný na poslednú chvíľu.

Prvým problémom bolo druhé tehotenstvo hlavnej predstaviteľky Zooey Deschanel. Počas jej prvého tehotenstva, ktoré zasiahlo 5.sériu, sa tvorcovia rozhodli jej stav nezakomponovať do deja a odložili vysielanie o pol roka. Jess sa na niekoľko epizód vyparila z deja, nahradila ju Megan Fox ako chladná Reagan. Práve menšie vystriedanie postáv malo za následok, že sledovanosť piatej série po niekoľkých rokoch sa opäť zvýšila a New Girl ukázalo ešte svoj potenciál. Šiesta séria teda bola prirodzeným vyvrcholením úspechu jej predchodkyne. Tvorcovia sa rozhodli opäť do deja zapojiť aj Megan Fox, ktorá hrala vo väčšine epizód druhej polovice 6.série a dúfali, že opäť sa im podarí osviežiť dej. Aj napriek pompéznemu návratu nakoniec potenciál jej postavy bol priam mizivý a poslúžila len nato, aby si Nick uvedomil, že nie je šťastný vo vzťahu s ňou a stále miluje Jess a opačne.Vyriešila sa aj jedna z najväčších záhad celého seriálu – reálne meno Schmidta…

Nevyužitý potenciál Megan Fox

V predchádzajúcej sérii bola Reagan vykreslená ako vtipne chladná, ironická distribútorka liekov, ktorá svojimi hláškami bola častokrát ťahúňom už „unavených“ hlavných postáv. Z neznámeho dôvodu počas šiestej série sa jej vtipná stránka dostala do úzadia a prvoradý bol nefungujúci vzťah, v ktorom sa spolu s Nickom trápila. Megan Fox mohla byť budúcnosťou seriálu a skvelou ďalšou postavou, nakoniec s ňou tvorcovia pomerne nedôstojne naložili a v predposlednej epizóde sa nelichotivo odpratala z deja. Tentokrát natrvalo. Svojmu účelu poslúžila, jej odchod bol opodstatnený, nevyužitie jej potenciálu bolo trestuhodné.

Druhé tehotenstvo opäť koncepčne nezapadalo do deja a tvorcom skomplikovalo ďalšie natáčanie. Jess sa síce nevytratila úplne z deja. Utiekla pred Nickom s nevyslovenými citmi k otcovi do Portlandu, kde prežívala svoju depresiu z lásky a scenáristi tak mohli šikovne maskovať jej rastúce bruško. Síce sa Deschanel nikdy netajila tým, že by rada pokračovala, avšak komplikuje sa skĺbenie jej hereckých a rodičovských povinností.

Druhým problémom bola časová zaneprázdnenosť väčšiny hereckých predstaviteľov, ktorí už neboli schopní garantovať návrat na plnohodnotnú 22-epizódnu sériu, dokonca ani na skrátenú 13-dielnu sériu. Do celého procesu vstúpila hlavná autorka seriálu Liz Meriwether, ktorá v expresne rýchlom čase dokázala vylobovať dohodu medzi hercami a televíziou a dokonca dokázala dohodnúť miesto vo vysielaní. FOX mal pripravenú vysielaciu štruktúru, v ktorej sa predsalen našiel priestor aj záver New Girl. Televízia ukázala veľkú ochotu dopriať tvorcom, aby našli schodnú cestu, ako priviesť všetkých účinkujúcich poslednýkrát na pľac a pripraviť záverečnú 7.sériu, v ktorej diváci uvidia ešte lepšie konce pre obľúbené postavy, aké videli na konci predchádzajúcej sezóny. Ako nakoniec bude vyzerať 7.séria?

Riešenie patovej situácie sa našlo

Tvorcom sa podarilo uzavrieť dohodu o nakrútení 8-dielnej záverečnej série, ktorá sa dostane do vysielania najskôr začiatkom roka 2018. Okrem toho sa dej dočká trojročného časového posunu. Hoci sa cesta k obnoveniu seriálu bola viac kľukatá, bolo v záujme oboch strán priviesť seriál ešte raz na obrazovky. Práve New Girl bola pre FOX po dlhých rokoch veľkou spásou v hraných sitcomoch a doteraz patrí medzi najsledovanejšie. Keď sa k tomu pripočíta dohoda s Netflixom o exkluzívnom streamovaní všetkých sérií, pričom za jednu epizódu zaplatí 900-tisíc dolárov, tak sa ukáže, že tento komediálny seriál je stále dostatočne atraktívnym výnosom a prínosom pre všetkých.

Šiesta séria po rôznych vzletoch a pádoch nakoniec dopriala „šťastný koniec“ v rozličnej podobe každému. Schmidt so Cece dokončili svoj dom, do ktorého sa aj presťahovali a nakrátko nato sa dozvedeli, že čoskoro sa stanú rodičmi.

Winston sa zasnúbil s Aly, ktorá mu bola oporou aj vtedy, keď zavolal po prvýkrát svojmu biologickému otcovi. Nick sa stal takmer úspešným spisovateľom a na veľké prekvapenie je Peperwoodove kroniky si získavali čoraz väčší počet čitateľov. Uvedomil si, že s Reagan nie je šťastný a jediný, kto mu rozumie je Jess. Tá nechcela stáť jeho šťastiu ako prekážka a rozhodla sa presťahovať k svojmu otcovi. Každý obyvateľ bytu sa kamsi posunul a ona sa chcela tiež. Napokon si uvedomili, že musia byť spolu, aj napriek všetkým rozdielom. Nateraz sa nevie, či záverečná séria bude mať klasických 22 epizód, skôr sa predpokladá skrátená verzia s 13 príbehmi s potvrdeným štartom začiatkom roka 2018. Diváci tak uvidia, ako sa so svojimi životmi vysporadúvajú, keď sú v nových situáciach a spoločne ich vyprevadia k veľkému záveru seriálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #New Girl