Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kaliňák vyzval médiá, aby sa snažili vyhnúť konfrontácii, rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) vyzval médiá, aby si dávali pozor na možné šíriace sa nepravdivých informácií v súvislosti s útokom na premiéra.

16.05.2024 16:25
kaliňák, Foto: ,
Na snímke v popredí podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave.

Apeloval, aby sa pri pripravovaných diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii. Vyzval na spoločný návrat k tolerancii. Urobil tak po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR.

„Skúsme sa v úvode vyhnúť konfrontačným diskusiám, zmeňme dramaturgiu tak, aby ste dali priestor každému, s kým chcete hovoriť, ale aby sme aj my mali možnosť začať s menšou formou konfrontácie a hovoriť k veci, k problémom ktoré nás trápia. Skúsme spoločne vystúpiť na cestu tolerancie,“ obrátil sa na médiá pripravujúce politické diskusie.

Kaliňák deklaroval, že budú informovať o aktuálnej situácii a poskytnú verejnosti informácie, ktoré môžu. V tomto smere upozornil na riziko šíriacich sa nepravdivých informácií či poloprávd, ktoré by mohli opäť vyvolať vášne.

Atmosféra po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR:
Video

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Tvrdí, že bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. Prísnejšie opatrenia prijali len na rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach.

Minister ubezpečil, že Policajný zbor spolu so spravodajskými službami robia všetko pre to, aby bola zabezpečená ochrana a bezpečnosť ústavných činiteľov, poslancov aj médií. „Spolu s úradom na ochranu ústavných činiteľov, krajskými riaditeľstvami Policajného zboru sme posilnili ochranu všetkých rizikových skupín v tomto prípade, kde môže smerovať akákoľvek hrozba. Urobíme všetko pre to, aby nedošlo k niečomu podobnému, čoho svedkami sme boli v stredu (15. 5.),“ deklaroval Šutaj Eštok.

Chce dať garanciu toho, že rezort vnútra, polícia aj všetky bezpečnostné zložky sú tu na to, aby garantovali bezpečnosť. „Útok na premiéra Slovenskej republiky je útokom na demokraciu, urobíme všetko pre to, aby sme túto demokraciu bránili,“ poznamenal minister.

Zároveň vyzval médiá, aby prestali dávať priestor konšpirátorom, šíriteľom hoaxov, prípadne kandidátom do európskych volieb, ktorí si z tejto situácie robia politiku. „Odmietam, aby sa časť mediálneho spektra a časť politickej scény snažila tento ohavný čin preklopiť na zodpovednosť bezpečnostných zložiek,“ poznamenal Šutaj Eštok. Doplnil, že odpoveďou na nenávisť nemôže byť nenávisť.

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

„Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to musí skončiť,“ vyhlásil Danko. Želá Ficovi, aby túto situáciu zvládol. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo vyeskalovať do takejto situácie.

Danko na tlačovej konferencii doplnil, že pre SNS sa v tejto etape začína politická vojna. „A ja verím, že to s Robertom Ficom zvládneme, ale budú tu zmeny,“ uviedol s tým, že pôjde o zmeny smerom k médiám. „Verím, že aj s novým prezidentom Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom urobíme zákonné zmeny, tak ako v RTVS. Garantujem vám, že sa už nebudem okúňať z hľadiska toho, čo sa stalo,“ vyhlásil. Opozícii odkázal, nech rešpektuje výsledky volieb. Útok označil za výsledok nenávisti v spoločnosti a chrapúnstva. Vyčíta médiám, že „idú“ po politikoch.

Záznam z tlačovej besedy po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR:
Video
chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Matúš Šutaj Eštok #atentát na Roberta Fica