Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Taraba si kopol do Slnka v sieti: Slzy Čaputovej boli na smiech, RTVS neslúži ľuďom, tvrdí

Minister životného prostredia Tomáš Taraba si po odovzdávaní cien Slnko v sieti neodpustil kritiku.

29.04.2024 10:15
Robert Fico / Tomáš Taraba / Foto: ,
Minister životného prostredia Tomáš Taraba. V pozadí premiér Robert Fico
debata (157)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v statuse na sociálnej sieti Facebook skritizoval RTVS. Dôvodom je piatkový galavečer, počas ktorého sa odovzdávali Národné filmové ceny Slnko v sieti. Počas tohto večera zazneli prejavy, v ktorých režisér Peter Bebjak a prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Katarína Krnáčová, pomenovali chyby súčasnej politickej garnitúry. Prítomná bola aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa po prejave Krnáčovej rozplakala.

Práve im venoval Taraba status. „Zneužiť na politické útoky kultúrny program na RTVS v čase kedy hovoríme, že už dávno neslúži verejnosti, ale úzkej skupinke okolo Progresívneho Slovenska a ešte pri tom plakať, je na smiech a dôkazom, že pri RTVS už včera bolo neskoro,“ píše.

O odovzdávaní cien sme vás informovali v samostatnom článku. O ocenenie sa uchádzalo rekordných 34 filmových a televíznych diel. Po druhýkrát boli odovzdané ocenenia aj za Najlepší televízny film, minisériu alebo seriál.

Režisér Peter Bebjak pri preberaní ocenenia venoval svoje slová súčasnej politickej garnitúre: „Pekný večer prajem všetkým duchovným bezdomovcom, aj ľuďom, ktorí robia umenie, ktoré niekto nazýva umením, ktoré je proti ústave alebo umením transsexuálnym, zhýralým, zvrhlým. Ale pre niekoho toto umenie môže byť inšpiratívne. Pretože to je totiž sloboda. Sloboda je, že tu môžem zatiaľ stáť a sloboda je, že môžem povedať svoj názor, že nesúhlasím s tým, ako súčasná vládna garnitúra funguje a akým spôsobom šíri nenávisť, ako šíri strach, ako šíri dezinformácie, klamstvo. Akým arogantným spôsobom vytvárajú nepriateľov a vlastne tak sa snažia rozoštvať našu spoločnosť. To je cesta k neslobode."

"Mám jeden taký sen, chcem totiž žiť v čase, keď nebudem vôbec myslieť na politiku. A už vôbec nie na politikov. Pretože to bude znamenať, že túto krajinu vedú ľudia, ktorí sú múdri, inteligentní, tolerantní, jednoducho ľudia, ktorí majú demokratické cítenie, a vedia aj oceniť slobodu umenia. Verím, že sa toho aj dožijem, pretože pravda a láska musí zvíťaziť nad lžou a nenávisťou,“ dodal Bebjak. Jeho slová ocenili diváci v sále dlhotrvajúcim potleskom.

Slnko v sieti, Jonáš Karásek Čítajte viac Slnko v sieti: Filmom roka je Invalid, televíznu kategóriu vyhrala Matematika zločinu

Prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Katarína Krnáčová vo svojom príhovore vyjadrila podporu umeleckým fondom a RTVS. Obrátila sa aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorej sa ospravedlnila, že ju kultúrna obec viac nepodporila. „Prepáčte, že sme sa za vás dostatočne hlasno nepostavili, keď oveľa hlasnejší na vás útočili na námestiach a do mikrofónov. Prepáčte, že ste museli zažívať útoky na vašich najbližších, na vašu rodinu, a my sme vás opäť dostatočne nepodporili,“ povedala.

Zároveň sa prezidentke poďakovala za jej slušnosť a pevnosť presvedčenia: „Ďakujeme za vašu politiku. Ukázali ste, že ju je možné robiť slušne a pritom rázne. Nastavili ste tak zrkadlo mnohým, ktorí práve túto schopnosť nemajú. Ďakujeme, že ste napriek všetkým útokom ostávali pevná vo svojich presvedčeniach a podporovali aj naďalej tých, ktorí vašu podporu potrebovali a potrebujú.“ Publikum ocenilo prezidentku standing ovation.

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti #Tomáš Taraba