Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Z RTVS bude STVR. Markíza s JOJkou sa musia mať na pozore, Šimkovičová chce viac peňazí z reklamy

S RTVS skončí aj jej súčasné vedenie. Namiesto toho vznikne Slovenská televízia a rozhlas.

23.04.2024 14:13
Martina Šimkovičová Foto: ,
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová odpovedá na otázky novinárov v Mlynskej doline v Bratislave 12. marca 2024
debata (6)

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová ešte včera zverejnila návrh zákona o rozdelení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). „Za týmto účelom vláda presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas,“ spomína sa v materiáli, ktorý predložil rezort kultúry do Legislatívnej rady vlády.

Po novom by sa RTVS mala nazývať STVR, v návrhu ministerstvo upustilo od pôvodného STaR. Ta3 píše, že ministerka chce navýšiť podiel reklamy vo verejnoprávnej televízii. „V pozícii, v akej sa nachádza Slovensko, by nebolo politicky dobré a korektné vrátiť koncesionárske poplatky. Financie však treba nejako nájsť napríklad v reklame, aj na úkor súkromných televízií. Išli by sme z 0,5 percenta na päť percent,“ povedala s tým, že zatiaľ ide len o teoretickú rovinu.

RTVS, rozhlas Čítajte viac Šimkovičová zverejnila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, názov mení na STVR. RTVS porušuje ľudské práva, tvrdí Fico

Ľudia by tak po novom našli vo verejnoprávnych médiách výrazne viac reklamy. Na druhej strane by to malo zabezpečiť dostatok financií na zabezpečenie fungovania STVR.

Novinkou v rámci rady vo verejnoprávnej televízii bude aj etická komisia s deviatimi členmi z rôznych oblastí, tá bude poradným orgánom rady. „Nikto sa pred nikým nezatvára, práveže sme otvorení diskusii. Naozaj však nevidím význam, aby som išla do diskusie, ktorá má dvadsať minút a budeme sa v nej prekrikovať,“ povedala ministerka v relácii.

Čo sa podľa návrhu zákona zmení?

S RTVS skončí aj jej súčasné vedenie. Namiesto toho vznikne Slovenská televízia a rozhlas. Oproti pôvodnému zámeru ministerstvo kultúry neráta s vytvorením nového orgánu – programovej rady. Z návrhu tiež vypadla možnosť odvolania generálneho riaditeľa bez udania dôvodu. Toho bude po novom vyberať deväťčlenná rada.

Návrh zákona neprináša formálne rozdelenie týchto dvoch inštitúcií, vytvára však podmienky na ich samostatný rozvoj s ich špecifikami, prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní rady Slovenskej televízie a rozhlasu (ďalej len „STVR“). Pôvodný zámer bol, že sa inštitúcia bude volať STaR.

šimkovičová, taraba, danko, Čítajte viac Bude Lukáš Machala novým riaditeľom RTVS? Po boku Šimkovičovej oznámil svoj verdikt

Súčasný spoločný názov inštitúcie pre slovenské verejnoprávne médiá Rozhlas a televízia Slovenska podľa ministerstva kultúry degraduje štátotvorný (slovenský) národ na región Slovensko, pretože namiesto prívlastku „slovenský“, „slovenská“ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho). „V súčasnosti používané logo tejto inštitúcie navyše z názvu úplne anulovalo Slovensko nahradením písmena S (označujúceho Slovensko) dvojbodkou,“ vysvetľuje rezort prečo sa rozhodol pre názov Slovenská televízia a rozhlas.

Zmien, ktoré vyplývajú z návrhu zákona, je viac. Všetky sú zhrnuté v článku denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Martina Šimkovičová #situácia v RTVS