Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vaše účty preverí SIS, hovoril Erik Kaliňák novinárom. Podľa českej kontrarozviedky ho podporuje Rusko

Šéf zboru poradcov premiéra Erik Kaliňák na tlačovej konferencii povedal, že požiadal SIS o to, aby dala preveriť bankové údaje slovenských novinárov.

03.04.2024 14:46
poslanec kalinak Foto: ,
Poslanec Smeru-SD Erik Kaliňák.
debata (10)

Erik Kaliňák na tlačovej besede povedal, že chce prostredníctvom Slovenskej informačnej služby lustrovať účty slovenských novinárov. „Včera som kontaktoval Pavla Gašpara (námestník SIS) a požiadal ho o hĺbkovú kontrolu finančných prepojení všetkých slovenských médií, ako aj osobných účtov slovenských novinárov. Pokiaľ nebudem mať túto analýzu, nebudem odpovedať na vaše ďalšie otázky,“ povedal Erik Kaliňák.

Išlo pravdepodobne o iróniu. Novinári sa ho totiž dopytovali na jeho rozhovor pre proruský portál. Kaliňák ironizoval ich otázky tým, že povedal, že si bude najskôr všetky médiá preverovať, aby vedel, či nie sú niekým financovaní.

zuzana fialová, Čítajte viac Taraba zaútočil na Zuzanu Fialovú: Herečky sa zastala prezidentka, minister má na krku trestné oznámenie

Česká kontrarozviedka označila Erika Kaliňáka za politika podporovaného Ruskom, dôvodom je, že poskytol rozhovor proruskému portálu Voice of Europe. Tvrdí, že šlo o začiatočnícku chybu. „Bola to začiatočnícka politická chyba, za ktorú budem niesť plnú zodpovednosť,“ povedal ironicky. Následne dodal, že aby sa mu to v budúcnosti nestalo, poprosí SIS o vykonanie „hĺbkovej kontroly“ všetkých slovenských médií vrátane „účtov všetkých slovenských novinárov“. Dovtedy im vraj nebude odpovedať na otázky.

SIS medzičasom reagovala, že nebude lustrovať ľudí, ktorí nepredstavujú hrozbu pre bezpečnosť Slovenska. „Slovenská informačná služba v súlade so svojím poslaním bezpečnostnej a spravodajskej služby monitoruje a vyhodnocuje potencionálne bezpečnostné hrozby namierené proti záujmom Slovenskej republiky a získané informácie poskytuje príjemcom zo zákona,“ dodala SIS v reakcii na Kaliňáka.

Minister informatizácie Richard Raši vzápätí povedal, že nikto nebude lustrovať účty novinárov. „Nič také vám nehrozí. Nepredpokladám, že vo vašich účtoch by sme našli niečo mimoriadne, tak ako aj vy na našich,“ povedal Raši z Hlasu.

Šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica dodal, že je vylúčené, že by bol „financovaný zo zahraničia“, pretože má bezpečnostnú previerku.

Erik Kaliňák neskôr zverejnil video, v ktorom vysvetľuje, že svoje slová o lustrovaní novinárov myslel ironicky. Jeho komunikáciu považuje za nešťastnú aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Novinári boli v minulosti lustrovaní Marianom Kočnerom, táto téma je tak mimoriadne citlivá. „Ako poznám Erika Kaliňáka, určite to nemyslel vážne,“ povedal minister.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Erik Kaliňák