Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenská filmová a televízna akadémia má novú prezidentku. Stala sa ňou Katarína Krnáčová

Na čele SFTA vystriedala Wandu Adamík Hrycovú.

25.01.2024 17:45
Katarína Krnáčová Foto:
Prezidentka SFTA Katarína Krnáčová.
debata

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) zvolilo na svojom januárovom zasadnutí novú prezidentku. Stala sa ňou filmová producentka Katarína Krnáčová, ktorá zastávala od roku 2019 pozíciu viceprezidentky. Vo funkcii vystriedala filmovú producentku Wandu Adamík Hrycovú, ktorá bola na čele SFTA od roku 2018.

Tridsať prípadov majora Zemana, Studňa Čítajte aj Studňa z legendárneho majora Zemana sa vracia. Z prípadu, ktorý traumatizoval Československo, bude seriál

„Veľmi si vážim dôveru, ktorú mi Prezídium SFTA prejavilo zvolením za jej prezidentku. Za hlavné úlohy akadémie považujem podporu rastu slovenského filmového priemyslu, oceňovanie tých najlepších výkonov a ochranu slobody tvorby filmárov a ich záujmov v širšom kultúrnom a ekonomickom kontexte Slovenska,“ povedala k svojmu zvoleniu Krnáčová.

„Uvedomujem si zodpovednosť, ktorá z tohto plynie. Taktiež, vzhľadom na európsky kontext a početné zahraničné koprodukcie v rámci mojej filmovej produkcie, sa teším na otvorenie a upevnenie spoluprác so zahraničnými filmovými akadémiami,“ dodala Krnáčová, ktorá je aj členkou Európskej filmovej akadémie.

Producentským debutom Kataríny Krnáčovej bol film režisérky Ivety Grófovej Piata loď v roku 2017, ktorý získal cenu Krištáľový medveď na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Okrem toho sa stal aj kandidátom na Oscara za Slovensko a získal tri ocenenia Slnko v sieti. Medzi jej ďalšie oceňované snímky určené pre deti a mládež patria filmy Letní rebeli a Ako som sa naučila lietať. Pripravuje film Potopa, ktorý bude prvým hraným filmom v rusínskom jazyku a o rusínskej menšine na Slovensku.

Kino Lumière Čítajte aj Bratislavské kino Lumiére chystá veľké veci: Premietne TOP filmy roka 2023, ale aj Amadea

Nový viceprezident

Prezídium SFTA zároveň rozhodlo o novom viceprezidentovi, ktorým sa stal filmový producent a režisér Ivan Ostrochovský (Svetloplachosť, Koza, Služobníci, producent filmov Citlivý človek, Arvéd, Cenzorka, Modelár a ďalšie).

Druhým viceprezidentom je od januára minulého roka filmový kritik a rektor Vysokej školy múzických umení v Bratislave Martin Šmatlák. Ďalšími členmi prezídia sú Peter Dubecký (generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu), Peter Nagel (filmový kritik a bývalý riaditeľ Art Film Festu), Darina Smržová (dekanka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU) a Marta Šuleková (riaditeľka útvaru ekonomiky a manažmentu SFÚ).

Barbie Čítajte aj Fanúšikovia Barbie šalejú: Nominácie na Oscary nie sú fér, ukazujú iróniu ako vystrihnutú z filmu

SFTA je najväčšia profesijná organizácia v odbore audiovízie na Slovensku. Okrem iných aktivít každoročne nominuje slovenských kandidátov na Oscara® aj na Európsku filmovú cenu a od roku 2006 organizuje výber aj slávnostné odovzdávanie prestížnych filmových ocenení Slnko v sieti. Najbližší ročník tohto podujatia sa uskutoční v apríli 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny #SFTA