Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Masová streľba v Prahe: Česká polícia rieši podporovateľov vraha na internete, ľuďom odporúča zdržanlivosť

Česká polícia informuje, že už teraz riešia podporovateľov masového vraha z Prahy.

22.12.2023 11:17
praha Foto: ,
Policajt stráži priestor pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe, piatok 22. decembra 2023.
debata (7)

Ako informovať o tak tragickej udalosti, ako sa včera stala v Prahe? Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život 14 ľudí a 25 je zranených. Strelec bol podľa polície študentom školy, ešte ráno pripravil o život aj svojho otca.

Už od včerajšieho dňa sa vedú diskusie o tom, ako informovať o takejto udalosti. Minulý rok sa takéto diskusie viedli aj na Slovensku po tom, čo bol na Zámockej ulici spáchaný terorictický čin pred queer podnikom Tepláreň.

masová streľba v Prahe Čítajte viac Biden po streľbe v Prahe: Moje srdce je s tými, čo prišli o svoje životy

K téme sa vyjadrili mnohí odborníci aj novinári – všetci sa zhodujú v tom, že médiá ani jednotlivci nemajú šíriť názory ani príbeh vraha. Častokrát sa totiž teroristi či masoví vrahovia inšpirujú jeden od druhého – preto by malo byť dostupných čo najmenej informácií o motíve streľby či o myšlienkach, ktoré strelca k takémuto činu doviedli. Naopak, treba hovoriť o obetiach, pretože práve ich mená si má história pamätať a na nich majú ľudia spomínať. Vrahov totiž k činu často motivuje aj snaha presláviť sa.

Kritike čelili aj ľudia a médiá, ktoré šírili fotografiu, na ktorej sa počas streľby skrývali študenti pod oknom univerzity – táto fotografia je najznámejšou snímkou zo včerajšej tragédie. Problémom je, že bola podľa kritikov zverejnená ešte počas toho, ako sa vrah nachádzal v budove, dokonca v blízkosti odfoteného miesta. Ľudia by mali byť počas takýchto situácií zdržanlivejší, vyhnúť sa zverejňovaniu takýchto fotografií či videí, kým si nie sú istí, že je páchateľ zadržaný alebo zneškodnený.

Polícia ČR informuje ukážkovo

Už od včerajšieho dňa Polícia ČR prináša ľuďom najnovšie informácie o streľbe ale aj o tom, ako postupujú deň po tragickej udalosti. Ich komunikácia je ukážková – na sociálnych sieťach informujú stručne, jednoducho, ale pravidelne a prehľadne.

Na sociálnej sieti X vytvorili vlákno, kde postupne pridávajú informácie. Dnes ráno napríklad informovali, že na sociálnych sieťach sa objavili podporovatelia hrozného činu, ktorých príslušníci riešia. „Pisatelia najhorších zverstiev budú mať možnosť svoje hrdinstvo ukázať aj v rámci trestného konania.“

Praha / Policie / Čítajte viac Polícia bola na mieste streľby v Prahe do piatich minút. Zverejnila video zo zásahu v škole

Napísali tiež: „Prečo je dôležité v správny čas mlčať a nedémonizovať strelca? Od včerajška evidujeme niekoľko konkrétnych prípadov ľudí, ktorých hrozný čin (údajne) inšpiroval a chcú ho nasledovať,“ píše polícia. Množstvo ľudí im vo vlákne aj pod príspevkami ďakuje za včerajší zásah, ale aj za transparentnú komunikáciu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Polícia ČR #masová streľba v Prahe