Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najnovšie starosti ministerky Šimkovičovej: Dezinformačná TV Slovan ju môže pripraviť o desaťtisíce eur

Z "alternatívneho média" sa razom stala fanúšikovská stránka. TV Slovan zmenila názov, otvorene podporuje ministerku a poslanca za SNS.

11.12.2023 10:02
martina šimkovičová, tv slovan Foto:
debata (30)

Z „TV Slovan“ je „Martina a Peter“. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a poslanec Peter Kotlár čelili počas posledných dní škandálu – súvisí práve so spomínanou TV Slovan. Hoci názov klame, nejde o žiadnu štandardnú televíziu – je to YouTube kanál, kde Šimkovičová a Kotlár ešte pred voľbami diskutovali spolu alebo s hosťami o politickej situácii. V diskusiách, ktoré streamovali naživo, pokračovali aj po voľbách.

Opozičná strana Progresívne Slovensko však poukázala na možný problém, ktorý súvisí práve s ich pôsobením v TV Slovan.

martina šimkovičová, tv slovan Čítajte viac Šimkovičová túži po väčšej moci, chce riešiť granty pre umelcov. Ide o propagandu, tvrdí odborník

PS si myslí, že Šimkovičová má svojím vystupovaním vo vysielaní TV Slovan porušovať zákon. Ministerka podľa PS naďalej vysiela na portáli TV Slovan, účinkuje aj v reklamnom videu, pod ktorým televízia vyzýva verejnosť na finančný príspevok.

„Podľa zákona však takúto – ani žiadnu inú – reklamu robiť nesmie. Je neakceptovateľné, aby ministerka počas výkonu funkcie propagovala súkromnú obchodnú spoločnosť, ktorá jej na oplátku dáva priestor na sebaprezentáciu,“ upozornila Mesterová. „Preto sme podali podnet na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a navrhujeme jej podľa zákona trest vo výške 12-násobku mesačného platu,“ dodala poslankyňa o iniciatíve PS.

Kotlár tvrdí, že zákon neporušili

Poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) deklaruje v súvislosti s vysielaním TV Slovan, že ako štatutár v správnom čase rozviazal pracovnoprávny vzťah so súčasnou ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (SNS). Následne sa sám vzdal aj konateľstva, píše TASR.

„Ako štatutár som v správnom akceptovateľnom čase rozviazal pracovnoprávny vzťah so zamestnancom Martinou Šimkovičovou,“ vyhlásil Kotlár. „Následne som sa v správnom čase vzdal aj konateľstva,“ povedal.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK Šimkovičová BAX Čítajte viac Medzinárodná hanba: Česi píšu o slovenskom ministerstve kultúry, hovoria o centre bizáru

Subjekt podľa Kotlára negeneruje žiadny zisk. „Zrušil sa aj účet,“ povedal s tým, že účty, ktoré slúžili na podporu, boli zrušené a neexistujú. „Ako potom niekto môže prispievať peniazmi na tieto účty?“ pýta sa Kotlár. Pri YouTube kanáli však doteraz svieti popis, ktorý vyzýva ľudí, aby poslali peniaze na podporu projektu. Účet je však naozaj zatvorený, po odoslaní peňazí sa platba vráti.

Kotlár odkazuje Progresívnemu Slovensku (PS), ktoré avizovalo podnet na ministerku kultúry za jej vystupovanie v TV Slovan, aby prestalo robiť reklamu tomuto subjektu. Tvrdil, že sa vďaka medializácii televízie zvýšil jej dosah. PS podalo podnet na Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten má podľa Kotlára zasadať v januári. Hoci Kotlár tvrdí, že dosah „televízie“ zvyšuje medializácia, Mediaklik pred časom zmapoval jednu z relácií, kde Šimkovičová hovorila práve s Kotlárom. Bolo to už v čase, kedy bol Kotlár poslancom a Šimkovičová ministerkou.

Ministerka je presvedčená, že sa nekoná nezákonne. „Ministerka odmieta všetky tvrdenia opozičných poslancov k údajnému porušeniu zákona. Všetko bude vysvetlené v najbližších dňoch,“ tlmočil stanovisko ministerky hovorca rezortu kultúry Pavol Čorba.

Stránka zmenila názov

Po novom stránka na Facebooku, ktorá sa volala TV Slovan, zmenila názov – teraz sa volá Martina a Peter. Tento krok pravdepodobne prichádza práve kvôli kritike, ktorej boli obaja politici vystavení. V nedeľu zverejnili svoju fotku z NRSR s jednoduchým popisom: „Trošku obídeme zdroje závisti a čoskoro sa k vám prihovoríme.“

Televízia Slovan samu seba označuje za alternatívne médium. Po tom, čo sa k moci dostala súčasná vláda, však Kotlár počas rozhovoru s ministerkou kultúry povedal, že „alternatívou boli“. Niekoľko poslancov po voľbách verejne oznámilo, že budú svoje stanoviská a legislatívne plány prednostne poskytovať práve takýmto médiám.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: Pravda, Ivan Majerský
šimkovičová Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Podľa odborníka na informačnú bezpečnosť Tomáša Kriššáka je zavádzajúce nazývať takéto médiá alternatívnymi, nebodaj občianskymi. „Myslím si, že sa treba pozrieť na obsahovú stránku a vnímať zdroje tak, že majú určitú reputáciu na základe toho, ako konajú. A ak konajú tak, že si svoje zdroje neoveria alebo publikujú informácie, ktoré sú nedôveryhodné a častokrát tam vidíme propagandu alebo dezinformácie, či veci, ktoré sa dajú ľahko fakticky vyvrátiť, tak je potom veľmi nepoctivé označovať ich ako alternatívne médiá, ale treba ich pomenovať objektívne – sú to manipulatívne zdroje informácií,“ hovorí Kriššák.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Martina Šimkovičová #PS #Peter Kotlár