Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Konečne! Koniec štrajku v Hollywoode: Paralyzovaný svet zábavy počíta miliardové škody

Hollywoodski herci a filmové štúdiá v dosiahli v stredu "predbežnú dohodu" o ukončení takmer štyri mesiace trvajúceho štrajku, , ktorý ochromil zábavný priemysel, oddialil výrobu a distribúciu množstva relácií a filmov a americkú ekonomiku stál miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

09.11.2023 15:38
štrajk, štrajk hercov, Foto: ,
Hollywoodski herci a filmové štúdiá v dosiahli v stredu "predbežnú dohodu" o ukončení takmer štyri mesiace trvajúceho štrajku, ktorý ochromil zábavný priemysel, oddialil výrobu a distribúciu množstva relácií a filmov a americkú ekonomiku stál miliardy dolárov.
debata

Odborový zväz SAG-AFTRA, zastupujúci približne 160.000 filmových a televíznych hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov, dabérov a ďalšie povolania, oznámil, že dohodu schválil „jednomyseľne“. Štrajk tak bude pozastavený po 118 dňoch, a to vo štvrtok minútu po polnoci miestneho času (09.01 h SEČ).

Zväz SAG-AFTRA vyhlásil štrajk od 14. júla. Okrem iného požaduje zvýšenie minimálnej mzdy a reguláciu využívania umelej inteligencie v zábavnom priemysle.

Do štrajku s podobnými požiadavkami vstúpili začiatku mája aj hollywoodski scenáristi, ktorí sa so štúdiami dohodli koncom septembra. Bolo to prvýkrát za viac ako 60 rokov, čo scenáristi a herci štrajkovali súčasne.

Dohodu musí ešte schváliť celoštátna rada SAG-AFTRA. Očakáva sa, že zverejnená bude v piatok.

Rozhovory medzi oboma stranami prebiehali počas posledných dvoch týždňov takmer denne. Keďže tlak na dosiahnutie dohody rástol, zúčastňovali sa na nich aj šéfovia štúdií a streamovacích služieb ako Disney, Netflix, Warner a Universal, Apple či Amazon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #štrajk scenáristov