Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Telekom čoskoro vypne 3G sieť. Kedy si musíte vymeniť SIM kartu alebo mobil?

Mobilný operátor plánuje v novembri vypnúť 3G sieť na celom Slovensku.

20.10.2023 06:00
Telekom Foto:
debata (1)

Slovak Telekom plánuje v druhej polovici novembra vypnúť 3G sieť na celom území Slovenska. Vypínanie siete staršej generácie plánuje mobilný operátor urobiť v dvoch fázach.

Klingerka Čítajte aj Bratislava s ďalším novým mrakodrapom: Začína sa výstavba megaprojektu, ktorý vytvorí novú mestskú štvrť

Dve vlny vypínania

Na strednom a východnom Slovensku sa bude 3G sieť vypínať v utorok 21. novembra. V Bratislave a okolí a vo zvyšnej časti západného a stredného Slovenska vypne operátor staršiu sieť vo štvrtok 23. novembra.

Prvá vlna sa bude týkať celkovo 38 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Detva, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Košice I-IV, Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Medzilaborce, Michalovce, Poltár, Poprad, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen a Žiar nad Hronom.

V druhej vlne vypne Telekom zvyšnú časť Slovenska, teda ostatné okresy strednej časti Slovenska, západné Slovensko, Bratislavu a okolie. V okresoch Zlaté Moravce a Žarnovica už operátor vypol 3G sieť začiatkom októbra.

Finálny plán vypnutia 3G siete. Foto: Telekom
Telekom, 3G Finálny plán vypnutia 3G siete.

Výmena starších SIM kariet

Zákazníci so staršou SIM kartou, mobilom alebo inými zariadeniami bez podpory 4G (LTE) či 5G budú môcť aj po vypnutí 3G siete volať a posielať správy. Pripoja sa do 2G siete, internet sa však veľmi spomalí.

Ak si zákazník nie ste istý, akú má vo svojom mobile SIM kartu, overiť si to môže na webe a v prípade potreby požiadať o bezplatnú výmenu. „Ak má zákazník starú SIM kartu, bude potrebná jej výmena v predajni alebo si môže objednať výmenu na webe operátora. Na tejto stránke si môže aj skontrolovať, aký telefón a SIM kartu aktuálne používa,“ upozorňuje hovorca Slovak Telekom Michal Korec. Výmenou SIM karty sa telefónne číslo ani predplatené služby nemenia.

Výmena SIM karty. Foto: Telekom
Telekom Výmena SIM karty.

Hlavným dôvodom na vypínanie 3G siete je, že je pomalšia a menej efektívna ako siete 4G a 5G, ktoré prinášajú zákazníkom rýchlejšie načítanie stránok, videí, ale aj sťahovanie a odosielanie súborov či streamovanie vo vyššej kvalite.

Nové generácie sietí tiež prinášajú vyššiu stabilitu pripojenia v mestách aj na cestách. Operátorovi sa zároveň uvoľnenia frekvencie, ktoré môže využiť pre rýchlejšie generácie mobilných sietí. Orange plánuje vypnutie 3G koncom roka, O2 zatiaľ termín neoznámilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #mobilný operátor #vypínanie 3G