Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízie dominujú v dôvere v spravodajstvo, mladých valcujú sociálne siete

Prieskum mediálnej gramotnosti a dôveryhodnosti typov médií priniesol zaujímavé zistenia.

16.09.2023 06:00
žena, dôchodca, počítač, laptop, darovacia zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudia na Slovensku na sledovanie spravodajstva stále najčastejšie využívajú televíziu (až 42 %). Hneď na druhom mieste sú však sociálne siete (18,7 %), ktorých spravodajský obsah býva v mnohých prípadoch bez väčšej kontroly.

Ďalšími médiami, na ktorých ľudia najčastejšie sledujú spravodajstvo, sú spravodajské online platformy (18,4 %) a rádio (14,3 %). Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky agentúry Neuropea, ktorý vypracovala v spolupráci so spoločnosťou CreditCall. Toto sú najzaujímavejšie zistenia, ktoré zároveň ukazujú na rozdiely medzi vekovými skupinami.

možné je všetko, Čítajte aj Markíza si môže vydýchnuť: Jej nová jesenná šou má výrazný divácky úspech

Mladých valcujú sociálne siete

To, že je najčastejšie využívaným zdrojom spravodajstva televízia, však už neplatí vo vekovej skupine 18–33 rokov. Predbehli ju sociálne siete (36,4 %) aj spravodajské online platformy (28,4 %).

„Prieskum poukazuje na vysokú dynamiku rastu vplyvu sociálnych sietí. Aj keď televízia je stále najdôveryhodnejším médiom, mladí čoraz viac sledujú práve sociálne siete. Problémom je však hlavne to, že ich považujú za relevantný zdroj informácií aj napriek neoverenému obsahu, ktorý častokrát ďalej zdieľajú. Je preto veľmi dôležité, aby sme sa začali aktívne venovať výchove a vzdelávaniu v oblasti mediálnej gramotnosti, a to nielen v rámci mladej generácie. Rovnako nebezpečná je totiž aj ľahostajnosť staršej generácie k zdrojom informácií,“ upozorňuje šéf agentúry Neuropea Peter Papanek.

Kým dôvera v televízne spravodajstvo s vekom rastie, mladí do veľkej miery dôverujú aj takým zdrojom spravodajstva, ktoré zdieľajú ich priatelia a ľudia, ktorých sledujú na svojich sociálnych sieťach. U starších je dôvera v obsah zdieľaný priateľmi či influencermi výrazne nižšia.

Influenceri pritom skončili v miere dôveryhodnosti jednoznačne najhoršie v prakticky všetkých vekových skupinách – menej veria mladí 18–33 rokov už len blogom (5,1 % dôvera influencerom oproti 3,7 % pre blogy). Zmena spôsobu získavania informácií a väčšia orientácia na sociálne siete si podľa Papaneka vyžaduje aj zmeny vo výučbe a zameraní sa na kritické myslenie.

Pre starších nie sú zdroje článkov podstatné

Dopytovaní sa ďalej vyjadrili, že si najčastejšie otvárajú také články, u ktorých dôverujú ich zdroju (28,3 %), titulok súvisí s ich záujmami (25,0 %) alebo je pútavý (21,9 %). Aj tu vidíme jednoznačné rozdiely medzi jednotlivými vekovými skupinami.

Kým pre vekovú skupinu 34–49 je pre otvorenie článku dôveryhodnosť zdroja rozhodujúca pre 37,6 % z nich, vo vekovej skupine 50–65 je to 28,0 % a v skupine 66+ rokov dokonca iba 16,3 %. Najstaršiu vekovú skupinu presvedčí otvoriť článok najmä súvis s ich záujmami a pútavý titulok, ukázal prieskum.

Dôvera v tlač klesá s vekom

Zaujímavé je, že tlačeným médiám najviac dôveruje najmladšia veková skupina 18–33 rokov (16,8 %) a s pribúdajúcim vekom sa miera dôvery znižuje. Vo vekovej skupine 50–65 rokov klesla na 8,8 % a v skupine 66+ je už len 5,9 %.

Ktoré z nasledujúcich médií ste najčastejšie využívali na sledovanie spravodajstva za posledných 7 dní?

Foto: Neuropea
Prieskum, neuropea

Pri ktorej z nasledujúcich možností je podľa vašich skúseností najvyššia pravdepodobnosť, že si otvoríte online spravodajský článok?

Pri ktorej z nasledujúcich možností je podľa... Foto: Neuropea
neuropea, prieskum Pri ktorej z nasledujúcich možností je podľa vašich skúseností najvyššia pravdepodobnosť, že si otvoríte online spravodajský článok?

Prieskum realizovala agentúra Neuropea v spolupráci so spoločnosťou CreditCall v období od 7. do 14. augusta formou telefonických rozhovorov na vzorke 1000 respondentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #mediálna gramotnosť #dôveryhodnosť médií