Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Disney+ výrazne zvyšuje ceny. Priplatia si aj Slováci, a to už tento rok

Zdražovanie sa týka nových aj existujúcich zákazníkov.

16.08.2023 06:00
disney+, disney, Foto:
Streamovacia služba Disney+ odštartovala na Slovensku 14. júna 2022.
debata (1)
joj, joj group, Čítajte aj Veľký deň pre slovenské obývačky: Jojka odštartovala vysielanie svojej novej televízie

Streamovacia služba Disney+ oznámila zvyšovanie cien. Nepríjemná správa sa koncom roka dotkne aj slovenských používateľov. Od 1. novembra začne platiť nová výška predplatného pre nových používateľov a od 1. decembra si priplatia aj súčasní zákazníci. Zvýšenie cien sa týka všetkých európskych štátov, kde je Disney+ dostupné.

V súčasnosti stojí na Slovensku predplatné Disney+ 7,99 eura mesačne alebo 79,90 eura ročne, keď zákazníci získajú dva mesiace zadarmo, teda 12 mesiacov za cenu 10. Nový paušál bude o 25 % drahší, predplatné bude stáť 9,99 eura mesačne alebo 99,90 eura pri ročnom predplatnom.

The Bear Čítajte aj August na Disney+: Dlhoočakávané pokračovanie seriálového hitu, trhák od Marvelu a nielen to!

Lacnejšie predplatné s reklamou

V niektorých krajinách začne Disney+ ponúkať aj nové predplatné s reklamou. Slovenska a viacerých ďalších krajín sa to zatiaľ netýka, v prvej fáze bude dostupné v Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Nórsku, Španielsku, Švajčiarsku, Švédsku, Taliansku a Veľkej Británii. Po novom budú v týchto krajinách k dispozícii tri typy predplatného: Standard s reklamou, Standard a Premium.

Najlacnejšie predplatné Standard s reklamou bude mať viaceré obmedzenia. Filmy a seriály sa nebudú dať pozerať offline (nebudú sa dať sťahovať do zariadenia), súčasne sa budú dať pozerať len na dvoch zariadeniach, maximálne rozlíšenie bude Full HD a zvuk bude vo formáte 5.1 alebo stereo.

Predplatné Standard bude mať rovnaké parametre, len bude bez reklám. Najvyšší typ Premium bude podporujovať sledovanie obsahu na štyroch zariadeniach súčasne, zvuk Dolby Atmos a rozlíšenie 4K a HDR.

Predplatitelia z krajín, kde je euro (Francúzsko, Nemecko, Taliansko), za verziu Standard s reklamou zaplatia 5,99 eura mesačne, výhodnejšie ročné predplatné však pri tejto verzii nebude k dispozícii. Standard (bez reklamy) bude stáť 8,99 eura mesačne alebo 89,90 eura ročne, a Premium 11,99 eura mesačne alebo 119,90 eura ročne.

„Zavedenie plánovaného paušálu s reklamami predstavuje ďalší krok vo vývoji Disney+ v Európe, pretože tak poskytujeme väčší výber pre našich zákazníkov aj pre našich reklamných partnerov. Disney+ sa v dnešnom streamingovom prostredí odlišuje tým, že ponúka bezkonkurenčnú hodnotu, žánrové seriály a filmové trháky zasadené do jednoduchého a bezproblémového zážitku,“ uviedol Jan Koeppen, prezident spoločnosti The Walt Disney Company pre región EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika).

Menej investícií do výroby obsahu

Streamovacia služba Disney+ čelila za posledný polrok poklesu predplatiteľov. V prvom štvrťroku tohto roka stratila ďalších 4 milióny predplatiteľov, najmä v Indii a juhovýchodnej Ázii, čo súviselo najmä so stratou vysielacích práv na populárne prenosy indickej kriketovej ligy. Menší úbytok sa týkal USA a Kanady, kde prišla o zhruba 300-tisíc predplatiteľov. Na medzinárodných trhoch jej však pribudol milión nových zákazníkov.

Celkovo má Disney+ 158 miliónov predplatiteľov, najsledovanejším z jeho knižnice je tretia séria seriálu Mandalorián. Jeho najväčší konkurent Netflix mal na konci júna po celom svete 238 miliónov predplatiteľov.

Streamovacia služba Disney+ je dostupná na... Foto: Disney+
Disney+ Streamovacia služba Disney+ je dostupná na všetkých zariadeniach.

Vedenie spoločnosti Disney pri oznamovaní hospodárskych výsledkov uviedlo, že výnosy divízie streamovacích služieb sa voči predchádzajúcemu štvrťroku zvýšili o 12 percent na 5,5 miliardy dolárov. Celá divízia je však v strate 1,1 miliardy dolárov a zníži množstvo produkovaného obsahu. Okrem ekonomickej situácie je dôvodom aj stávka amerických scenáristov a hercov, ktorá začala 2. mája a jej koniec a dopady dnes nie je možné presne predpovedať.

Vlani spoločnosť celosvetovo investovala do výroby obsahu pre Disney+ a Hulu takmer 30 miliárd dolárov, z čoho tretinu tvorili výdaje za športové práva zápasov, ktoré sú hlavným obsahom služby ESPN+. V tomto roku plánuje minúť o 3 miliardy dolárov menej. Škrty sa budú týkať najmä lokálneho obsahu a licenčných práv na programy, ktoré majú nízku sledovanosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #streamovacie služby #Disney+