Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bratislavský mrakodrap mení svoju podobu. Ikonická stavba bude vyzerať napokon inak

Dobudovaním najvyššej budovy sa výstavba projektu Sky Park ukončí.

05.09.2023 06:00
Sky Park Foto:
Projekt Sky Park sa nachádza na území pôvodne industriálnej časti Bratislavy, ktoré dnes predstavuje nové centrum mesta.
debata (4)

Multifunkčný projekt rezidenčných a kancelárskych budov Sky Park sa nachádza na území pôvodne industriálnej časti Bratislavy, ktorá dnes predstavuje nové centrum mesta. Súčasťou projektu je štvorica identických obytných veží a Sky Park Tower, kancelárska budova Sky Park Offices, park s rozlohou viac ako 35-tisíc m2 a zrekonštruovaná národná kultúrna pamiatka Jurkovičova tepláreň.

Jan Hřebejk Čítajte rozhovor Režisér Hřebejk o seriáli Víťaz: Náš premiér je egocentrik a narcista ako mnohí špičkoví politici, no divákov pobaví

Kancelárie sú minulosťou

Sky Park Tower bude s výškou takmer 120 metrov jednou z najnovších dominánt Bratislavy. Táto budova s unikátnou architektúrou bude posledným projektom architektonickej kancelárie Zahy Hadid na Slovensku. V projekte Sky Park bude piatou vežou a stane sa jeho poznávacím znamením.

Pôvodne administratívna budova však bude zmenená na obytnú budovu, ktorú budú tvoriť rezidenčné bývanie, obchody, gastro, kaviareň, kancelárie a služby. Zmena účelu budovy súvisí so zmenami na trhu administratív­nych budov.

Vizualizácia Sky Park Tower Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Sky Park Tower sa po dokončení zaradí medzi...

Architektonické riešenie ostáva bez výraznejšej zmeny. Úpravou prejde prvých približne 32 m veže, ktoré sa pôdorysne rozšíri terasovým spôsobom. Nový zámer tiež navýši počet nadzemných podlaží na 33 z dôvodu menšej konštrukčnej výšky podlažia rezidenčnej výstavby v porovnaní s pôvodnou administratívnou výstavbou. Maximálna výška stavby sa však nezmení, garáže budú v podzemí.

Bytová časť bude pozostávať z viac ako 200 dvojizbových, približne 80 trojizbových a rovnakého počtu štvorizbových, 10 päťizbových a 4 šesťizbových apartmánov. Ukončenie projektu zatiaľ nie je známe a developer Alto Real Estate zatiaľ tiež neprezentoval ani aktualizované vizualizácie budovy.

prokurátorka, mauréry, Čítajte aj Veľká jojkárska premiéra sa blíži: Prichádza mrazivý seriál založený na skutočných udalostiach

Štvrtá rezidenčná veža

Skorší termín dokončenia bude mať štvrtá veža Sky Parku. Rovnako ako prvé tri veže, aj štvrtá je rezidenčnou budovou s 31 nadzemnými podlažiami. V objekte bude viac ako 250 bytov. Jej výstavba sa začala na jar 2021, dokončenie je naplánované už budúci rok.

„Podobne ako predchádzajúce veže projektu spĺňa aj štvrtá veža prísne normy na energetickú hospodárnosť budov,“ deklaruje developer Alto Real Estate s tým, že technologické inovácie a riešenia sa týkajú oblasti vetrania, izolácie, hrúbky fasád či chladenia.

Štvrtá veža Sky Parku bude rovnako ako prvé tri... Foto: Alto Real Estate
Sky Park 4 Štvrtá veža Sky Parku bude rovnako ako prvé tri rezidenčnou budovou s 31 nadzemnými podlažiami.

Nový downtown

Dobudovaním štvrtej veže a najvyššej budovy Sky Park Tower sa výstavba Sky Parku ukončí. Po dokončení vznikne v zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova moderná mestská zóna s parkovou výsadbou a funkčnými verejnými priestranstvami.

Táto časť mesta bola v minulosti industriálnym centrom, kde sídlili rafinéria Apollo, továreň Kablo alebo textilná fabrika „Klingerka”. Po druhej svetovej vojne zostala táto časť mesta z veľkej časti nevyužitá.

Jediná zachovaná budova z tohto obdobia je Jurkovičova tepláreň, ktorá je cenným kontrastom k modernej architektúre nových okolitých budov. Tepláreň získala v roku 2008 štatút národnej kultúrnej pamiatky. Po kompletnej rekonštrukcii slúži od roku 2021 ako galéria, reštaurácia, coworkingový priestor a aj ako sídlo spoločnosti Alto Real Estate.

Pohľad na Sky Park s Jurkovičovou teplárňou a... Foto: Alto Real Estate
Sky Park, Jurkovičova tepláreň Pohľad na Sky Park s Jurkovičovou teplárňou a mestským parkom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sky Park #developerský projekt #SKY PARK Tower #Alto Real Estate