Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najvyššia a najluxusnejšia veža Sky Parku bude neprehliadnuteľná. Jej novú podobu odsúhlasilo mesto

Sky Park Tower bude po dokončení dominovať bratislavskej panoráme.

08.03.2024 06:00
Sky Park Foto:
Projekt Sky Park sa nachádza na území pôvodne industriálnej časti Bratislavy, ktorá dnes predstavuje nové centrum hlavného mesta.
debata (3)

Širšie centrum Bratislavy postupne prechádza transformáciou, ktorej súčasťou bude i nová dominantná výšková budova – Sky Park Tower. Tento monumentálny stavebný projekt od Zaha Hadid Architects sa stane jednou z najvýraznejších symbolov mesta.

S výškou takmer 120 metrov bude dominovať bratislavskej panoráme ako jej poznávací znak. V projekte Sky Park bude najvyššou, piatou rezidenčnou vežou. Zároveň bude posledným projektom architektonickej kancelárie Zahy Hadid na Slovensku.

Mlynské Nivy, vizualizácia Čítajte viac Sky Park rozširuje svoje hranice: Mlynské Nivy sa zmenia, developer predstavuje novú bratislavskú štvrť

Namiesto kancelárií luxusné byty

Veža Sky Park Tower mala mať pôvodne administratívnu funkciu, no developer Alto Real Estate ju zmenil na rezidenčnú. Zmena účelu budovy súvisí so zmenami na trhu administratívnych budov po pandémii. Nový návrh dáva veži živšie, extravagantnejšie a najmä luxusnejšie kontúry. Navrhovanú úpravu už odsúhlasil magistrát hlavného mesta a odsúhlasil ju.

Sky Park Tower sa bude nachádzať na území medzi ulicami Landererova a Čulenova, oproti budove nového Slovenského národného divadla. Ako sme uviedli ešte v septembri minulého roka, developer zmenu na obytnú budovu, ktorú budú tvoriť rezidenčné bývanie, obchody, gastro, kaviareň, kancelárie a služby, predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA (Environmental Impact Assessment).

Vizualizácia Sky Park Tower Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Sky Park Tower sa po dokončení zaradí medzi...

Ikonická zaoblená rodina fasád veží Sky Parku ostáva aj v novom návrhu zachovaná. Úpravou prejde prvých približne 32 metrov veže, ktoré sa v pôdoryse rozšíria terasovým spôsobom. Nový zámer tiež navyšuje počet nadzemných podlaží na 33 z dôvodu menšej konštrukčnej výšky podlažia rezidenčnej výstavby v porovnaní s pôvodnou administratívnou výstavbou. Maximálna výška stavby 120 metrov sa však nezmení.

Bytová časť bude pozostávať z 208 dvojizbových, 84 trojizbových a 87 štvorizbových bytov. Medzi najväčšie bude patriť 10 päťizbových bytov a 4 šesťizbové apartmány. Garáže so 631 stojiskami budú v podzemí.

Nočný Sky Park v súčasnosti. Foto: Alto Real Estate
Sky Park Nočný Sky Park v súčasnosti.

Spojenie historickej a modernej tváre Bratislavy

Veže Sky Parku už tri roky formujú svojou stometrovou výškou panorámu Bratislavy. Zanedbané územie pôvodne industriálnej časti Bratislavy zmenili na nové luxusné centrum hlavného mesta. Jeho súčasťou sú okrem identických obytných veží Sky Park aj kancelárska budova Sky Park Offices, park s rozlohou viac ako 35-tisíc m2 a zrekonštruovaná národná kultúrna pamiatka Jurkovičova tepláreň, ktorá získala v roku 2008 štatút národnej kultúrnej pamiatky je cenným kontrastom k modernej architektúre nových okolitých budov.

Dobudovaním najvyššej budovy Sky Park Tower sa výstavba projektu Sky Park by Zaha Hadid ukončí. Developer už na projekte zahájil prípravné práce, na mieste stavby je vykopaná stavebná jama. Predpokladaný termín dokončenia projektu je naplánovaný na roky 2027 až 2028.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sky Park #developerský projekt #SKY PARK Tower #Alto Real Estate