Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

10 najvyšších mrakodrapov v EÚ: Architektonické skvosty, ktoré sú v panoráme miest neprehliadnuteľné. Poznáte ich všetky?

Mrakodrapy dosahujú nevídané výšky a dominujú mestským panorámam. Hoci v Európskej únii nenájdeme najvyššie budovy sveta, aj ich výška je úctyhodná a sú medzi nimi viaceré unikátne architektonické stavby.

09.02.2024 06:00
Varšava Foto:
Panoráma Varšavy v Poľsku.
debata (1)

Varso Tower (Varšava, Poľsko)

Najvyššou budovou v Európskej únii je od roku 2022 Varso Tower s výškou 310 metrov v hlavnom meste Poľska. Komplex pozostáva z troch budov; hlavná, Varso Tower, je najvyššou budovou v Poľsku aj Európskej únii, ďalšie dve budovy Varso 1 a 2 majú výšku 90 a 81 metrov. Mrakodrap Varso Tower bol dokončený v roku 2022 a v roku 2024 je naplánované otvorenie vyhliadkovej plošiny Vista Terrace vo výške 230 m s panoramatickým výhľadom na mesto. Reštaurácia a bar s názvom Skytop Restaurant & Bar budú zaberať 46. a 48. poschodie.

Varso Tower vo Varšave je od roku 2022... Foto: wikimedia.org
Varso Tower Varso Tower vo Varšave je od roku 2022 najvyššou budovou v Európskej únii.

Commerzbank Tower (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko)

Veža Commerzbank bola dlhé roky najvyššou budovou v celej Európe. Pochádza z roku 1997 a navrhol ju slávny architekt Norman Foster. Je jedným z emblémov Frankfurtu a s výškou 259 metrov je len o niečo menšia ako The Shard. Mrakodrap je ekologickým pionierom s certifikátom LEED Platinum a využíva inovatívne technológie na znižovanie svojej environmentálnej stopy. Slúži ako centrála banky Commerzbank, okrem kancelárskych priestorov má centrálne átrium, rozľahlé zelené terasy a prízemie prístupné verejnosti.

Commerzbank Tower (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko) Foto: wikimedia.org
Commerzbank Tower Commerzbank Tower (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko)
Panoráma Frankfurtu nad Mohanom (Nemecko). Foto: wikimedia.org
Panoráma Frankfurtu nad Mohanom Panoráma Frankfurtu nad Mohanom (Nemecko).

Messeturm (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko)

Len o dva metre menej má ďalší mrakodrap vo Frankfurte nad Mohanom. Messeturm alebo Bleistift (v preklade ceruzka), ako ho miestni často nazývajú kvôli jeho tvaru so šikmými sklenenými stenami a asymetrickým vrcholom, je 257 metrovou vežou so 63 poschodiami. Napriek svojmu názvu neslúži na veľtrhy, ale je administratívnou budovou s konferenčnými miestnosťami a luxusnými reštauráciami. Dokončená bola v roku 1990 a až do roku 1997 bola najvyššou budovou v celej Európe. Nachádza sa v blízkosti areálu frankfurtského veľtrhu.

Messeturm (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko) Foto: wikimedia.org
Messeturm (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko) Messeturm (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko)

Torre de Cristal (Madrid, Španielsko)

Torre de Cristal (v preklade Sklenená veža) je 249-metrový mrakodrap v Madride, ktorý je zároveň najvyššou budovou v Španielsku. Po dokončení sa moderná avantgardná budova stala jedným z najvýraznejších symbolov mestskej panorámy Madridu. Jej sklenená fasáda odráža slnečné svetlo a vytvára fascinujúcu hru odleskov a tieňov. V noci je budova osvetlená modernou LED technológiou a doslova žiari. Vo vnútri sa nachádzajú moderné kancelárske priestory, luxusné apartmány a tiež turistická atrakcia – vyhliadková terasa s nádherným výhľadom na celé mesto.

Torre de Cristal (Madrid, Španielsko) Foto: wikimedia.org
Torre de Cristal (Madrid, Španielsko) Torre de Cristal (Madrid, Španielsko)

Torre Cepsa (Madrid, Španielsko)

Torre Cepsa (po anglicky Cepsa Tower) je mrakodrap nachádzajúci sa v obchodnej oblasti Madridu v Španielsku. S výškou 248,3 metra je len o necelý meter nižší ako najvyššia budova v Španielsku Torre de Cristal. Jeho štíhly dizajn kombinuje elegantné sklenené fasády s hliníkovými obvodovými doskami. Z vrcholu poskytuje úchvatný pohľad na panorámu Madridu s jeho historickými pamiatkami a modernými štvrťami.

Torre Cepsa (Madrid, Španielsko) Foto: wikimedia.org
Torre Cepsa (Madrid, Španielsko) Torre Cepsa (Madrid, Španielsko)
Pohľad na panorámu Madridu v Španielsku. Foto: wikimedia.org
Torre de Cristal (Madrid, Španielsko) Pohľad na panorámu Madridu v Španielsku.

PKiN – Pałac Kultury i Nauki (Varšava, Poľsko)

Pałac Kultury i Nauki, skrátene PKiN (po anglicky Palace of Culture and Science, po slovensky Palác kultúry a vedy) je pozoruhodná budova v centre Varšavy v Poľsku. S celkovou výškou 237 metrov je druhou najvyššou v Poľsku (po Varso Tower) a šiestou najvyššou budovou v Európskej únii. V čase svojho dokončenia, v roku 1955, bola dokonca ôsmou najvyššou budovou na svete.

Palác kultúry a vedy v centre Varšavy v Poľsku... Foto: wikimedia.org
Palác kultúry a vedy, Varšava Palác kultúry a vedy v centre Varšavy v Poľsku bol postavený v roku 1955.
Kongresová sála Paláca kultúry a vedy v centre... Foto: wikimedia.org
Paláca kultúry a vedy, Varšava Kongresová sála Paláca kultúry a vedy v centre Varšavy v Poľsku.

Navrhol ju ruský architekt Lev Rudnev, ktorý sa motivoval poľskou historickou architektúrou, podobnými mrakodrapmi postavenými vo vtedajšom Sovietskom zväze aj americkými výškovými budovami v štýle art deco. Sídlia v nej rôzne verejné a kultúrne inštitúcie. Terasa na 30. poschodí vo výške 114 metrov je známou turistickou atrakciou s panoramatickým výhľadom na mesto.

Palác kultúry a vedy v centre Varšavy v Poľsku... Foto: wikimedia.org
Paláca kultúry a vedy, Varšava Palác kultúry a vedy v centre Varšavy v Poľsku počas vianočných trhov.

Torre PwC (Madrid, Španielsko)

Torre PwC je jednou zo štyroch veží v prestížnom obchodnom a finančnom centre Cuatro Torres Business Area (CTBA) v Madride. Od roku 2008 je so svojou 236-metrovou výškou a štýlovým dizajnom kľúčovým orientačným bodom v madridskej panoráme. Viac ako polovicu z 58 poschodí zaberá päťhviezdičkový hotel Eurostars Madrid Tower s dvojposchodovou jedálňou vo vrchnej časti, ktorá poskytuje panoramatický výhľad na mesto. Zvyšok patrí firme Pricewaterhou­seCoopers (PwC), ako odkazuje logo na vrchole budovy, ktoré sa stalo najvyššie umiestneným logom v Španielsku.

Torre PwC (Madrid, Španielsko) Foto: wikimedia.org
Torre PwC (Madrid, Španielsko) Torre PwC (Madrid, Španielsko)

Torre UniCredit (Miláno, Taliansko)

Torre UniCredit (po anglicky UniCredit Tower) je s výškou 231 metrov najvyššou budovou v Taliansku. Kancelárska budova v Miláne bola dokončená v roku 2012 a je sídlom poprednej talianskej banky UniCredit. Veža má nepretržité nočné osvetlenie a je pokrytá LED svetlami, ktoré môžu meniť farby podľa rôznych udalostí. Jedným z obvyklých nasvietení je zobrazenie talianskej zástavy.

Torre UniCredit (Miláno, Taliansko) Foto: wikimedia.org
Torre UniCredit (Miláno, Taliansko) Torre UniCredit (Miláno, Taliansko)
Pohľad na panorámu Milána v Taliansku. Foto: wikimedia.org
Panorama Milána v Taliansku Pohľad na panorámu Milána v Taliansku.

Tour First (Paríž, Francúzsko)

Tour First, predtým známy ako Tour UAP alebo Tour Axa, je kancelársky mrakodrap v obchodnej štvrti La Défense v Paríži. Vežu v tvare trojcípej hviezdy postavili v roku 1974, v tom čase mala 159 metrov. V roku 2007 sa začala rozsiahla rekonštrukcia, ktorá bola dokončená v roku 2011. Vonkajší vzhľad budovy bol úplne zmenený a veža bola zvýšená.

Tour First (Paríž, Francúzsko) Foto: wikimedia.org
Tour First (Paríž, Francúzsko) Tour First (Paríž, Francúzsko)
Panoráma La Défense v Paríži. Foto: wikimedia.org
Panoráma La Défense, Paríž Panoráma La Défense v Paríži.

Zrenovovaná veža s názvom Tour First má rovnako ako Torre UniCredit v Miláne 231 metrov. V súčasnosti je najvyššou budovou vo Francúzsku, výškou ju prekonáva iba Eiffelova veža. Moderná fasáda a inovatívny dizajn ju odlišujú od ostatných budov v okolí a turistom poskytuje nádherný výhľad na Paríž a jeho okolie z vyhliadkovej plošiny.

Pohľad na panorámu Paríža s Eiffelovou vežou v... Foto: wikimedia.org
Paríž panoráma Pohľad na panorámu Paríža s Eiffelovou vežou v popredí.

Torre Emperador (Madrid, Španielsko)

Torre Emperador, predtým nazývaný Torre Espacio, je štvrtý najvyšší mrakodrap v Španielsku a desiaty najvyšší v Európskej únii. Nachádza sa v Madride, meria 230 metrov a má 57 poschodí. Stavba bola dokončená v roku 2007 a v tom čase bola najvyššou stavbou Španielska. V budove sídlia veľvyslanectvá viacerých krajín.

Torre Emperador (Madrid, Španielsko) Foto: wikimedia.org
Torre Emperador (Madrid, Španielsko) Torre Emperador (Madrid, Španielsko)
Torre Emperador (Madrid, Španielsko) Foto: wikimedia.org
Torre Emperador (Madrid, Španielsko) Torre Emperador (Madrid, Španielsko)
East Tower Čítajte viac Prvý slovenský mrakodrap prekonajú ďalšie dva nové. Jeden bude vyšší až o 100 metrov

Mrakodprap musí mať výšku aspoň 150 metrov. Na Slovensku sa stal prvým mrakodrapom Europea Tower na nábreží Dunaja v Bratislave. S výškou 168 metrov a 46 poschodiami sa už niekoľko mesiacov vyníma v panoráme hlavného mesta. Developer J&T Real Estate (JTRE) plánuje postaviť v blízkosti Eurovea Tower ďalšie dve výškové budovy, z toho jednou s výškou až 260 metrov, ktorá by sa tak stala jednou z najvyšších v Európskej únii.

Prvý slovenský mrakodrap Europea Tower na... Foto: JTRE
Europea Tower Prvý slovenský mrakodrap Europea Tower na nábreží Dunaja v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mrakodrapy #developerský projekt